Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_Osobistist_v_sist.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Основні поняття

Темперамент сукупність психічних якостей людини, які визначають форму її поведінки.

Різновиди темпераменту: холеричний, сангвінічний, флегматичний, меланхолічний.

2.Основні елементи характеру

Ще однією найважливішою складовою особистості є характер. Характер стійкий індивідуальний уклад душевного життя людини, сукупність найбільш яскраво виражений психічних якостей, які визначають індивідуальну поведінку.

До рис характеру відносять: чуйність, мовчазливість, відвертість, недовіру, скритність, хвальковитість, вимогливість, працьовитість, недбалість, обережність, хитрість, чесність.

Характер уявляє собою підсумок взаємодії природних якостей людини, обставин і умов її життя. Перші надають йому сталість (постійність), а другі – змінність, тому він динамічен. Характер має прояв у манері поведінки людини , у відношенні до оточуючих, до своїх обов’язків, до самого себе.

Найважливішим моментом, що формує характер є емоційність. Вона уявляє собою індивідуальну чуттєву реакцію людини на різноманітні зовнішні і внутрішні ситуації, її значимості і суті.

Емоційність буває високою або низькою і зовні має вираз у позитивних і негативних емоціях (радість, задоволення, острах). Позитивні викликають прагнення суб’єкта, а друга (негативні) – запобігти йому. Це дає можливість керівнику, впливаючи на емоції, управляти поведінкою підлеглих.

Другим елементом характеру є активність, тобто потреба до діяльності. Активність, що має прояв у динаміці і поведінки людей, може бути високою або низькою.

Висока активність членів організації корисна для неї, оскільки сприяє зростанню результативності. Однак вона потребує постійного контролю, тому, що перейшовши певну межу, стає руйнуючою.

Третім елементом характеру є властивість первинності або вторинності. В її основі містяться такі особливості нервової діяльності людини, як сила, урівноваженість і рухливість. Сила має прояв у можливостях людини зберігати нормальну працездатність в умовах значного коливання нервових та емоційних навантажень. Урівноваженість міститься у незмінності поведінки при цьому (у випадку неврівноваженості модно спостерігати або нервове збудження, або, навпаки – загальмованість).

Рухливість має вираз у швидкості переходу від одного виду діяльності до другого, у вмінні легко пристосуватись до зміни ситуації.

Особи з первинними властивостями характеру легко змінюють види діяльності, швидко адаптуються о нової обстановки, добре в ній орієнтуються, не прихильні до авантюр, але в той же час не впевнені в собі, не придатні до тривалої рутинної праці.

Люди, риси характеру яких вторинні, володіють терплячістю, стабільністю поведінки, вірністю принципам і звичкам. Вони впевнені в собі, слабо підлягають чужому впливу, працездатні, але тяжко пристосовуються до нового.

Без урахування характеру співробітників управляти в сучасних умовах організацією неможливо, тому менеджерам необхідно добре розуміти його основні типи.

Основні поняття.

Характер – стійкий індивідуальний склад душевного життя людини, сукупність найбільш ярко виражених психічних властивостей, які визначають індивідуальну поведінку.

Характер формується під впливом природних властивостей і умов життя людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]