Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
152.58 Кб
Скачать

2.3.1.Історія створення.

Worldspan вважається наймолодшою комп'ютерною системою бронювання, проте, коріння системи йде дуже глибоко:

  • 1968 - Створюється і запускається внутрішня система бронювання для авіакомпанії Delta Airlines.

  • 1971 - Запускається внутрішня система бронювання для авіакомпанії Trans World Airlines (TWA).

  • 1976 - Починається установка системи PARS авіакомпанії TWA в туристичних агентствах

  • 1982 - Починається установка системи DATAS II авіакомпанії Delta Airlines в туристичних агентствах.

  • 1986 - Авіакомпанія Northwest Airlines набуває 50% системи PARS, формуються системи PARS Travel Information Systens (PTIS) і PARS Service Partnership (PSP).

  • 1990 - Досягнута угода між авіакомпаніями Delta Airlines, Northwest і TWA про комбінування систем DATAS II І PTIS і створенні Worldspan Travel Information Services

  • 1993 - Worldspan набуває PARS Service Partnership (PSP)

  • 1993 - Центр обробки даних в Атланті стає повністю робочим

  • 1994 - Формування компаній з продажу і обслуговування системи поза США (створення філій в Мексиці і Канаді.

Worldspan працює в Росії з 1994 року. Представники компанії приклали багато сил, щоб практично відразу забезпечити розширені можливості клієнтам по бронюванню рейсів авіакомпаній Аерофлот і Трансаеро і докладає великі зусилля для залучення авіакомпаній, що виконують внутрішні перевезення.

З представлених в системі авіакомпаній, більше 200 бронюються в режимі прямого доступу, тобто дають можливість користувачеві практично емулювати екран тієї або іншої авіакомпанії на своєму комп'ютері.

Для забезпечення якнайповнішої і точнішої інформації за тарифами система Worldspan використовує дві тарифні бази даних, оригінальну, що найповніше перекривають американський континент, а також SITA Airfare, яку традиційно користуються перевізники в решті світу.

2.3.2. Підключення.

Worldspan має гнучку фінансову політику. Клієнтові надається можливість вибрати найбільш відповідний для нього варіант підключення і оплати. Версії програм практично не мають функціональних відмінностей.

  • World-1 - вимагає виділену лінію зв'язку і РС сумісні комп'ютери (Worldspan надає устаткування, але можливе використання устаткування замовника). Всі роботи по установці устаткування, включаючи доставку і замовлення лінії зв'язку, виконуються Worldspan безкоштовно. Користуватися системою теж можна безкоштовно, якщо вдається виконувати певний об'єм бронювання. Встановлювана при підписанні контракту шкала знижок від 25% до 100% дозволяє або значно скоротити оплату, або повністю її уникнути. Так, якщо єдина орендна плата за одне робоче місце (включаючи оренду лінії зв'язку з трафіком даних) складає близько 600 доларів в місяць, то для того, щоб не платити нічого, клієнтові потрібно бронювати близько 550 сегментів (наприклад, 2 пасажири MOW-FRA-NYC-FRA-MOW - це 8 сегментів).

  • Worldspan for Windows надає можливість використання системи по телефонній лінії за допомогою модему (до 6 робочих станцій, об'єднаних в мережу). При установці одного терміналу місячна плата складає 200 доларів США. Проте агентству досить бронювати 140 сегментів, щоб нічого не платити.

  • DialLink призначена для агентств з невеликими об'ємами бронювання і також, як і попередня не вимагає виділеної лінії зв'язку, а тільки звичайну телефонну лінію, по якій можна вийти на місцевий або московський телефонний номер, і персональний комп'ютер з модемом. Вартість програмного забезпечення складає 800 доларів США. Після установки програми користувач оплачує тільки витрати по зв'язку з розрахунку 14 доларів США за одну годину користування.

  • На російському ринку агентствами добре затребувана система Worldspan Net - підключення до Worldspan через інтернет. Переваги такої схеми роботи очевидні - відсутність обов'язкової сегментної норми, низька разова плата у розмірі $240, підтримка служби help desk, можливість безкоштовного навчання в офісі Worldspan. У представництві компанії користувачам КСБ пропонується навчання по 3 курсам : “Базовий”, “Hotels & Cars” (2-3 дні) і “Fares & Pricing” (2-3 дні). Про популярність Worldspan Net свідчить значне число підписчиків - близько 100 агентств за останній рік.