Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-9 Прав-во Зе П.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

6. Землеустрій в Україні.

У сфері управління землями надзвичайно важливе місце посідає землеустрій.

Землеустрій — це сукупність соціаль­но-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регу­лювання земельних відносин та раціональної організації території адміністративно-територіальних утворень, суб'єк­тів господарювання, що здійснюються під впливом суспіль­но-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил (ст.181, ЗКУ).

Мета землеустрою полягає в забезпеченні раціонального викорис­тання та охорони земель, створенні сприятливого екологіч­ного середовища та поліпшенні природних ландшафтів (ст.182, ЗКУ).

Землеустрій передбачає (ст.184, ЗКУ):

а) встановлення (відновлення) на місцевості меж адміні­стративно-територіальних утворень, землеволодінь і землекористувань;

б) розробку загальнодержавної і регіональних програм використання та охорони земель;

в) складання схем землеустрою, розроблення техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель відповідних адміністративно-територіальних утворень;

г) обґрунтування встановлення меж територій з особли­вими природоохоронними, рекреаційними і заповідними режимами;

ґ) складання проектів впорядкування існуючих земле­володінь і землекористувань та створення нових;

д) складання проектів відведення земельних ділянок;

е) встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок;

є) підготовку документів, що посвідчують право власності або право користування землею;

ж) складання проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін, упорядкування угідь, а також розроблення заходів щодо охорони земель;

з) розроблення іншої землевпорядної документації, пов'я­заної з використанням та охороною земель;

й) здійснення авторського нагляду за виконанням проек­тів з використання та охорони земель;

і) проведення топографо-геодезичних, картографічних, ґрунтових, геоботанічних та інших обстежень і розвідувань земель.

Законом України „Про землеустрій” від 22 травня 2003 р. детально відре­гульовано межування земель, тобто комплекс робіт із встановлення чи відновлення в натурі (на місцевості) місця розташування, розмірів і меж адміністративно-територіальних утворень, земельних ділянок власників (громадян, організацій та ін.) і землекористувачів.

Серед закріплених Законом принципів землекористування слід відзначити забезпечення пріоритету сільськогосподарського зем­леволодіння і землекористування, екологічної безпеки, відтворен­ня родючості ґрунтів, встановлення режиму земель природоохо­ронного та історико-культурного призначення.

Землеустрій здійснюється державними та іншими землевпорядними організаціями за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів громадян та юридичних осіб.

Для здійснення робіт із землеустрою розробляється відпо­відна документація, встановлюються в натурі (на місцевості) межі земель власників і землекористувачів, виявляються факти порушення землекористування (ерозія, підтоплення, заболочення, засолення, висушення, забруднення промисловими відходами, використання земель всупереч їх цільового призначення).

Підставами для проведення землеустрою є:

1) рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо проведення робіт з землеустрою;

2) судові рішення з земельних спорів;

3) укладення договорів між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та виробниками документації із землеустрою.

Складаються проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання, передачі, вилучення (викупу), купівлі продажу, дарування земельних ділянок. Замовники документації з землеустрою за рахунок власних коштів мають право на вибір розробника та укладення з ним договору. Розробники документації з землеустрою несуть відповідальність за достовірність, якість і безпеку заходів, передбачених цією документацією.

Самостійна робота :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]