Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роб.зош.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
563.71 Кб
Скачать

6. Нормативи валютного ризику.

При проведенні комерційними банками валютних операцій виникає валютний ризик у зв'язку з переходом від однієї валюти до іншої та зміною курсу національної валюти щодо іноземних валют. З метою зменшення валютного ризику НБУ встановлює певні його нормативи.

Валютна позиція - це співвідношення вимог (балансових і позабалансових) і зобов'язань (балансових і позабалансових) банку в кожній іноземній валюті. За їх рівності позиція вважається закритою, у разі нерівності - відкритою. Відкрита позиція є короткою (-), якщо обсяг зобов'язань за проданою валютою перевищує обсяг вимог, і довгою (+), якщо обсяг вимог за купленою валютою перевищує обсяг зобов'язань.

Н13 - норматив ризику загальної відкритої валютної позиції банку визначається як відношення загальної величини відкритої валютної позиції банку за всіма іноземними валютами у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку. Величина загальної відкритої валютної позиції банку визначається як сума абсолютних величин усіх довгих і коротких відкритих валютних позицій у гривневому еквіваленті за всіма іноземними валютами.

Нормативне значення ШЗ має бути не більше 35%,

Загальна довга відкрита валютна позиція НІ3-1 має бути не більше 30%. Загальна коротка відкрита валютна позиція НІ3-2 має бути не більше 5%.

Найважливішими показниками прибутковості банку, що використо-вуються в Україні, є такі:

- ROA - прибутковість банківських активів;

- ROE - прибутковість акціонерного капіталу банку;

- SPRED - процентна маржа.

ROA - це показник, що характеризує відношення чистого прибутку банку після сплати податків до активів банку і показує, скільки чистого прибутку дає одиниця активів банку. Це показник ефективності роботи менеджерів банку, він показує, як вони справляються з завданням отримання чистого прибутку з активів банківської установи. Цей показник можна виразити такою формулою:

ROA = ЧП / А

де: ЧП - чистий прибуток банку;

А - активи банку.

ROE - показник, що характеризує відношення чистого прибутку банку після сплати податків до акціонерного капіталу банку і виражається формулою:

ROE = ЧП / Ка

де: Ка - акціонерний капітал банку.

ROE - показник, що характеризує дохідність акціонерного капіталу банку. Його значення особливо цікавить акціонерів банку, оскільки воно приблизно дорівнює розміру чистого прибутку, який отримуватимуть акціонери від інвестування свого капіталу.

SPRED - показник, що відображає, наскільки успішно банк виконує функцію посередника між вкладниками та позичальниками і наскільки гострою є конкуренція на грошовому ринку. Посилення конкуренції приводить до скорочення різниці між доходами за активами та витратами за пасивами. Цей показник визначається за формулою:

SPRED = (Процентні доходи / Дохідні активи ) - ( Процентні витрати / / Пасиви, за якими сплачуються проценти )

На розмір процентної маржі впливають такі чинники:

- склад та обсяг залучених коштів, розмір кредитних та інших вкладень;

- співвідношення кредитних вкладень та джерел їх утворення за строка-ми платежів, за ступенем терміновості перегляду процентних ставок.