Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-4 Прав-во ЦП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Юридична особа.

Юридична особа – це організація, яка характеризується організаційною єдністю, наявністю відокремленого майна, здатністю виступати у цивільному обороті від свого імені, бути позивачем і відповідачем у суді, нести самостійну майнову відповідальність.

Організаційна єдність полягає в тому, що юридична особа вважається колективним утворенням.

Кожна юридична особа має своє майно, яке повинно бути відокремлене від:

  • майна членів трудового колективу даної організації;

  • майна держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади;

  • майна інших організацій.

Юридична особа повинна мати своє найменування. В найменуванні юридичної особи міститься інформація про її організаційно-правову форму, про характер її діяльності. Тільки від свого імені юридична особа набуває майнових і особистих немайнових прав і несе обов’язки, вступаючи в різноманітні цивільно-правові відносини з іншими юридичними особами та громадянами і не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Юридична особа, яка займається підприємницькою діяльністю, може мати фірмове найменування, товарний знак. Юридична особа від свого імені може брати участь у цивільних правовідносинах, тобто самостійно набувати майнових і особистих немайнових прав і нести обов’язки, що дає їй можливість нести самостійну майнову відповідальність за своїми зобов’язаннями.

Юридична особа відповідає по своїх зобов’язаннях належним їй майном, на яке може бути звернене стягнення. При цьому держава не відповідає по зобов’язаннях державних організацій, які є юридичними особами, а ці організації не відповідають по зобов’язаннях держави.

Участь юридичних осіб в майнових і особистих немайнових відносинах, покладення на них цивільно-правової відповідальності за порушення зобов’язань, заподіяння майнової шкоди іншим особам спричиняють потребу в захисті порушених прав, а у зв’язку з цим і звернення з позовом до суду. А це не що інше, як здатність бути позивачем або відповідачем у цивільному, господарському або третейському суді.

Оскільки юридична особа є суб’єктом цивільних правовідносин вона повинна мати цивільну правоздатність і цивільну дієздатність, а для набуття цивільної правоздатності і цивільної дієздатності, то вона повинна бути створена.

Порядок створення юридичної особи.

Для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються усіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.

Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою.

Установа створюється на підставі індивідуального або спільного установчого акта, складеного засновником (засновниками). Установчий акт може міститися також і в заповіті. До створення установи установчий акт, складений однією або кількома особами, може бути скасований засновником (засновниками).

Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Державна реєстрація юридичної особи

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону – є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної реєстрації. Відмова у державній реєстрації з інших мотивів (недоцільність тощо) не допускається.

Відмова у державній реєстрації, а також зволікання з її проведенням можуть бути оскаржені до суду.

До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Цивільна правоздатність юридичної особи

Цивільна правоздатність юридичної особи – це її здатність мати такі ж цивільні права та обов’язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині.

Цивільна правоздатність юридичної особи може бути обмежена лише за рішенням суду.

Юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії).

Цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Цивільна дієздатність юридичної особи

Юридична особа набуває цивільних прав та обов’язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

У випадках, встановлених законом, юридична особа може набувати цивільних прав та обов’язків і здійснювати їх через своїх учасників.

Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов’язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичні особи приватного права та юридичні особи публічного права.

Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів.

Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

Організаційно-правові форми юридичних осіб

Юридичні особи можуть створюватись у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

Товариством є організація, створена шляхом об’єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено й однією особою, якщо інше не встановлено законом.

Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі.

Товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи.

Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками.

Установою є організація, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею шляхом об’єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна.

Цивільна дієздатність юридичної особи, як і її правоздатність, припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Юридична особа припиняється в результаті передання всього майна, прав та обов’язків іншими юридичним особам-правонаступникам (злиття, приєднання, поділу) або в результаті ліквідації.

Так, злиття, приєднання та поділ юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади. На припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Ліквідація юридичної особи відбувається:

1) за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв’язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, або у зв’язку з визнанням судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, передбачених установчими документами;

2) за рішенням суду в разі здійснення діяльності без належного дозволу (ліцензії) чи діяльності, забороненої законом, а також в інших випадках, встановлених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]