Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономтеория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.05 Mб
Скачать

3. Ціна у ринковій економіці

Аналіз попиту і пропозиції показав, що вони тісно пов'язані з ціною. Остання може як сприяти збільшенню попиту та пропозиції, так і призводити до їх зменшення. Тобто, між попитом, пропозицією і ціною існує певна взаємозалежність.

Почнемо з визначення ціни. Ціна — це кількість грошей, які потрібно заплатити за право власності на товар. Вона є грошовим виразом вартості, цінності товару. В ринковій економіці ціна виступає тією ланкою, що пов’язує виробника товару і його споживача, тобто сполучною ланкою між виробництвом і споживанням. Від її рівня залежить реалізація інтересів ,як виробників, так і споживачів. Висока ціна сприяє реалізації інтересів виробника, і продавця товару, бо приносить йому, високий доход. У той самий час вона негативно впливає на інтерес споживача, покупця, бо він за придбання товару має платити більшу частину свого доходу, ніж за нижчої ціни. Отже, ціна повинна бути на такому рівні, щоб забезпечувати реалізацію Інтересів як продавця, виробника, так і покупця, споживача. Тому необхідний механізм, який би дозволив встановлювати ціну саме на такому рівні.

Формування цін у ринковій економіці здійснюється під впливом багатьох чинників.

По -перше, ціна визначається витратами на виготовлення товарну. За інших рівних умов збільшення витрат викликає зростання ціни товару і навпаки.

По-друге, на рівень ціни впливає співвідношення попиту та пропозиції. Якщо товару пропонується багато, а попит з боку покупців невисокий, то ціна, як правило, знижується. І навпаки, якщо бажаючих придбати товар багато, а пропозиція невелика, то це призводить до зростання ціни.

По-третє, на рівень цін впливають психологічні чинники, під якими розуміють сприйняття певних залежностей між ціною товару та деякими його властивостями чисто суб'єктивно. Так, багато покупців вважають: що вища ціна, то товар, якісніший. Престижність товару також спричинює підвищення ціни на нього. Покупці з більшою довірою ставляться до цін, які не заокруглені, визначаються не лише цілими грошовими одиницями, а й їх частинами. Так, покупець сприймає ціну в 99 грн. 10 коп. як справедливішу порівняно з ціною 100 грн.

Розглянемо, як встановлюється ціна на ринку. Як уже з'ясували, зміна ціни зумовлює зміну як попиту, так і пропозиції. Причому — в протилежних, напрямах: при зростанні ціни, за інших рівних умов, попит зменшується, а пропозиція збільшується і навпаки. Це зумовлює існування на ринку двох видів цін: продавця і покупця. Ціна продавця — це ціна, нижче якої він продавати свій товар на ринку не хоче, бо тоді не отримає нормального доходу. Ціна покупця — це та максимальна ціна, яку покупець-мо-же заплатити за товар. Купівля-продаж товару може відбутися лише за умови, що ціна покупця і ціна продавця співпадають.

Як же досягається така ситуація?

Встановлення рівноважної ціни відбувається стихійно, без впливу зовнішніх сил. Стихійно, шляхом змагальності за реалізацію своїх інтересів покупці і продавці на ринку, створюють ситуацію, за якої їхні інтереси узгоджуються і встановлюється ціна, що задовольняє усіх суб’єктів даного ринку. Така ціна і є рівноважною ціною, а ситуація на ринку називається ринковою рівновагою.

Створюється ситуація, за якої суб'єкти ринку не мають бажання її змінювати, бо кількість товару на ринку достатня для задоволення потреб усіх споживачів даного товару і в той самий час задовольняє потреби усіх постачальників його на ринок.

Аналізуючи встановлення рівноважної ціни, ми абстрагувалися від нецінових чинників. Однак у реальному житті вони постійно існують і впливають на обсяги як попиту, так і пропозиції. Розглянемо, як цей вплив позначається на встановленні рівноважної ціни і ринкової рівноваги.

Нехай під впливом нецінових чинників відбулися зміни у попиті, покупці почали купувати за незмінної ціни менше товару. Це означає, що за діючої до цього ціни той обсяг пропозиції, який здійснювали продавці і який забезпечував ринкову рівновагу, покупці не будуть купувати. На ринку створюється надлишок, і щоб його уникнути, продавці змушені будуть знижувати ціну. Зниження буде здійснюватися до того моменту, коли обсяг пропозиції урівноважиться із новим обсягом попиту. Це і викличе встановлення нової рівноважної ціни, яка буде нижчою за попередню.

При збільшенні попиту під впливом нецінових чинників ситуація буде протилежною. При незмінній ціні ринковий обсяг попиту збільшиться, і наявна пропозиція буде недостатньою для його покриття. Утвориться дефіцит товару, на який продавці відреагують підвищенням ціни до того рівня, при якому пропозиція урівноважить зрослий попит, а відтак встановиться і нова рівноважна ціна, вища за попередню. Отже, при зміні у попиті під впливом нецінових чинників рівноважна ціна буде змінюватись у одному напрямі із зміною попиту (за умови, що на пропозицію не впливають нецінові чинники).

Рівноважна ціна буде змінюватись і за умови, коли відбуваються зміни у пропозиції під впливом нецінових чинників. Якщо пропозиція збільшиться, то при незмінній величині попиту на ринку з'явиться надлишок товарів, що за діючої рівноважної ціни не може бути реалізований. Щоб його реалізувати, продавці змушені будуть знижувати ціну до того рівня, при якому пропозиція урівноважиться з попитом. Ця ціна й буде новою рівноважною ціною, бо саме за нею покупці зможуть купити весь обсяг запропонованого товару. При зменшенні обсягу пропозиції під дією нецінових факторів ситуація на ринку змінюється таким чином, що при попередній ціні обсяг попиту перевищить пропозицію, а це призведе до дефіциту товарів. Щоб його уникнути, необхідно збільшити обсяг пропонованого товару. Але це може бути здійснене лише при підвищенні ціни. Саме за такої умови продавці поставлять на ринок дефіцитний обсяг товару. Ціна буде зростати до того рівня, за яким пропозиція урівноважить попит. На цьому рівні і встановиться нова рівноважна ціна, за якої на ринку утвориться рівновага. Отже, при зміні у пропозиції під впливом нецінових чинників рівноважна ціна буде змінюватися, причому вектор цієї зміни співпадає із вектором зміни пропозиції (за умови незмінності нецінових чинників попиту).

Таким чином, аналіз взаємодії попиту, пропозиції та ціни показує, що в результаті такої взаємодії на ринку встановлюється рівновага. Саме під впливом цієї взаємодії ринок здатний встановлювати порушену рівновагу, зумовлену зовнішніми чинниками. Попит, пропозиція і ціна складають той механізм, який зумовлює рух ринку до рівноваги, пристосовуючи його до нових умов. Рівновага ринку досягається в результаті стихійної дії суб'єктів ринку, кожен з яких дбає, насамперед, про свої інтереси. Саме боротьба за їх реалізацію і виступає тією силою, що змушує ринок підтримувати рівновагу, пристосовуючись до зумовлених різними чинниками змін. Цю силу економісти називають конкуренцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]