Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Л.Макарова, В.М.Синельникова Загальна психоло....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Тема 25 . Емоції та почуття План семінару

  1. Види емоцій та їх загальна характеристика

  2. Фізіологічні основи та психологічні теорії емоцій

  3. Розвиток емоцій та їх значення в житті людини

Стислий зміст теми

Емоції — психічні процеси, які існують у формі переживань та відображають особистісну значущість та оцінку зовнішніх та внутрішніх ситуацій в життєдіяльності людини. Типи емоційних переживань

Афект — найбільш міцний вид емоційної реакції; інтен­сивні, що швидко_протікає і короткочасні емоційні спалахи, сильний гнів, глибоке горе.

Основні фундаментальні емоції:

Радість — позитивний емоційний стан, пов'язаний з можливістю досить повно задовольнити актуальну потребу.

Здивування — емоційна реакція на раптово виниклі обставини, яка не має чітко визначеного позитивного чи негативного знаку.

Гнів — емоційний стан, негативний за знаком, що, як правило протікає у формі афекту і викликається раптовим виникненням серйозної перепони на шляху задоволення винятково важливої для суб'єкта потреби.

Страждання — негативний емоційний стан, пов'язаний з отриманням вирогідної інформації про неможливість задо­волення найважливіших життєвих потреб.

Страх — негативний емоційний стан, який з'являється при отриманні суб'єктом інформації про реальну чи уявну загрозу.

Відраза — негативний емоційний стан, який викликається об'єктами (предметами, явищами, обставинами), контакт з кот­рими вступає в різке протиріччя з ідеологічними, моральними та естетичними принципами й установками суб'єкта.

Почуття — відображення в свідомості людини її ставлення до дійсності, яке виникає при задоволенні чи незадовленні вищих потреб.

Почуття

Емоції

1. Предметні і конкретні.

1.Невизначені і

2. Пов'язані з соціальною

недостатньо усвідомлені.

сферою.

2. Пов'язані з біологічними

3. Максимально

процесами.

представлені у свідомості.

3. Більшою мірою пов'язані

4. Мають зовнішній прояв.

зі сферою неусвідомленого.

Види почуттів

  1. Моральні — почуття, які переживають люди при спри­ йманні явищ дійсності і порівнянні цих явищ з нормами, які вироблені суспільством.

  2. Естетичні — емоційне ставлення людини до прекрасного в природі, житті людей і мистецтві.

  3. Інтелектуальні — переживання, які виникають в процесі пізнавальної діяльності людини.

  4. Пристрасть — вищий прояв почуттів, емоційний стан, якісно своєрідний, який зутрічається тільки у людей .

  5. Настрій — найбільш тривалий, чи „хронічний", емоційний стан, який забарвлює всю поведінку.

Протягом довгого часу психологи намагались вирішити питання про природу емоцій. В 18-19 ст.ст. поширеною була інтелектуальна позиція, яка базувалась на твердженні, що "органічні прояви емоцій — це наслідок психічних явищ". Гербарт вважав, що фундаментальним психічним актом є уявлення, а почуття відповідають зв'язку, що встановлюється між різними уявленнями, і можуть розглядатися як реакція на конфлікт між уявленнями.

Теорія Ч. Дарвіна отримала назву еволюційної: емоції з'явились в процесі еволюції живих істот як життєво важливі пристосувальні механізми, які сприяють адаптації організму до умов і ситуацій існування.

Психоорганічні теорії емоцій

Теорія Джемса-Ланге: емоційні переживання, афекти є лише сума відчуттів, які виникають в роботі наших органів.

Теорія Кеннона-Барда: зміни, які відбуваються в м'язових та секреторних процесах, ще мало для виникнення емоцій; одні й ті ж зміни мають місце при різних переживаннях, фізіологічні зміни в організмі, що характерні для емоцій, розвиваються повільніше, ніж виникають самі емоції.

На сьогодні немає єдиної точки зору на природу емоцій. Накопичений експериментальний та теоретичний матеріал дозволяє говорити про подвійну їх природу. З одного боку, це суб'єктивні фактори, до котрих належать різні психічні явища, в тому числі когнітивні процеси, особливості організації системи цінностей людини та ін. З другого боку, емоції визначаються фізіологічними особливостями індивіда.

Емоції виникають в результаті впливу певного подразника, а їх поява є не що інше, як прояв механізмів адаптації людини і регуляції її поведінки.

Емоції проходять спільний для всіх вищих психічних функцій шлях розвитку — від вищих, соціально детерміно­ваних форм до внутрішніх психічних процесів.

Функції емоцій

  1. Регуляторна.

  2. Відображальна.

  3. Передінформаційна і сигнальна.

  4. Стимулююча.

  5. Підкріплююча.

  6. Переключальна.

  7. Пристосувальна

  8. Комунікативна.