Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Л.Макарова, В.М.Синельникова Загальна психоло....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Методичні вказівки

При роботі над темою "Пам'ять" необхідно, перш за все, звернути увагу на різнення пам'яті від інших психічних процесів, на своєрідність її як форми та взаємозв'язок з іншими психологічними процесами, її роль в психічній діяльності людини.

Центральним змістом теми являються закономірності процесів пам'яті. Вони мають бути засвоєні на матеріалі експериментів, які проводяться на практичних заняттях: роль установки у запам'ятовуванні, переваги обдуманого запам'ято­вування над механічним, роль систематизації у запам'ято­вуванні, значення різних видів асоціацій, вибірковий характер пам'яті тощо.

Після проведення експериментів необхідно записати висновки та похідні від них рекомендації із раціональної організації заучування і повторення матеріалу. Вивчення цієї теми сприяє придбанню знань, які допомагають вдоскона­лювати власну пам'ять в порядку самовиховання, а також озброює прийомами правильної організації процесів пам'яті, котрі можуть бути використані в педагогічній практиці.

З тією ж метою необхідно ознайомитися с різноманітними видами асоціацій та з умовами їх утворення, використовувати для засвоєння цього матеріалу рішення життєвих задач, усвідомити необхідність застосування асоціацій в учбовій діяльності. У зв'язку з цим слід пам'ятати про можливість використання в окремих випадках штучних асоціацій — мнемотехніки. Особлива увага повинна бути приділена індивідуальним особливостям пам'яті і необхідності їх врахування при організації заучування матеріалу з метою підвищення ефек­тивності його запам'ятовування та збереження, а також формуванню учбових здатностей.

В порядку самостійної роботи над літературою, її конспек­тування та складання рефератів необхідно поглибити знання за вказаними питаннями, а також більш детально вивчити вікові особливості пам'яті, знання яких обов'язкове для психологів.

Основні поняття і ключові слова: запам'ятовування, збереження, відтворення, пізнавання, забування, асоціація, види пам'яті: миттєва, короткочасна, оперативна, довгочасна, генетична, образна, словесно-логічна, рухова, емоційна, механічна, ремінісцентна.

Література

  1. Психологія //Ю.Л . Трофімов, В.В. Рибалка, П.А. Гончарук та ін.// За ред. Ю.Л. Трофімова. — К.: Либідь, 1999. — 558 с.-С. 185-216.

  2. Немов Р.С. Психология. В 3-х кн. — Кн.1. — М.: Владос, 1998.-687 с.-С. 141-171.

  3. Общая психология/ Сост. Рогов Г.И. - М.,1995. - С. 203- 235.

  1. Асмолов А.Г. Принципи организации памяти человека.

- М., 1985.

5. Аткинсон Р. Человеческая память и процесе обучения.

- М., 1980. - С. 53- 203.

  1. Бузан Т. Скоростная память. — М., 1995.

  1. Зинченко Т.И. Непроизвольное запоминание. — М., 1961.-С. 9- 157.

  1. Ланп Д. Улучшаем память в любом возрасте. — М, 1993.

9. Хрестоматия по общей психологии. — М., 1979. — С. 25- 42, 61-75, 244-270.

Тематика повідомлень та рефератів

  1. Пам'ять і розвиток особистості.

  2. Найважливіші теорії пам'яті в психологічній науці.

  3. Пам'ять у навчальній діяльності людини.

  4. Умови доброго запам'ятовування і збереження.

  5. Індивідуальні особливості пам'яті та здібності людини.

  6. Методи дослідження пам'яті людини.