Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Л.Макарова, В.М.Синельникова Загальна психоло....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Мета:

  1. Визначити предмет вивчення дисциплін теоретичної психології.

  2. З'ясувати підстави класифікації галузей науково-прикладної психології.

  3. Виявити напрями у структурі практичної психології.

Ознайомлення і закріплення знань за даною темою проводиться в процесі вивчення рекомендованої літератури, співбесіди на семінарських і практичних заняттях, виконання конкретних завдань.

Студенти повинні засвоїти, що сучасна наукова психологія являє собою досить розмаїту систему дисциплін та галузей, яку доцільно поділяти на три великі групи за спрямованістю діяльності психологів на пізнання, дослідження або пере­творення психіки.

Психологія посідає чільне місце в процесі становлення системи людинознавства і становить розгалужений комплекс теоретичних, науково-прикладних і практичних дисциплін.

Необхідно усвідомити той внесок, котрий зробила пси­хологічна наука в рішення практичних задач в різних сферах сучасного життя, і перспективи її використання для збіль­шення ефективності в різних сферах людської діяльності.

Основні поняття і ключові слова: теоретична психологія, експериментальна психологія, диференційна психологія, генетична психологія, порівняльна психологія, моделювання психіки, психологія "штучного інтелекту", психологія управ­ління та менеджменту, екологічна психологія, психологія аномального розвитку.

Література

  1. Психологія/ За ред. Ю.Л. Трофімова. — К.: Либідь, 1999.- С. 64- 75.

  2. Столяренко Л.Д. Основи психологии.— Ростов-на-Дону: Феникс, 1997. - С.7-9.

  3. Фресс П. О психологии будущего// Хрестоматия по психологии/ Под ред. А.В. Петровского. — М.: Просвещение, 1987.- С.50.

  4. Трофімов Ю.Л. Психологія. Підручник для студ. ВУЗів. -Київ: Либідь, 1999.

Тематика повідомлень і рефератів

Міждісциплінарні зв'язки комплексу теоретичної пси­хології.

Контрольні запитання

  1. Виділіть галузі сучасної психологічної науки і згру­пуйте їх за ознакою розвитку діяльності або іншою, яку ви знайдете, доцільною.

  2. В чому полягає специфіка завдань основних галузей психологічної науки?

  3. Визначте схематично місце галузей психології в системі сучасної психологічної науки.

  4. З'ясуйте основні напрями у структурі практичної психології.

  5. Покажіть зв'язок психологічної науки з життям, її внесок в рішення практичних завдань.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1.

В основі будь-якого наукового визначення психології, як правило, закладено уявлення про людину, походження її психіки та її формуванння. Нижче наводяться кілька ви­значень того, що повинна вивчати психологія.

  1. Психологія — це наука про функції свідомості. Її предметом повинно бути те, що доступно прямому спосте­реженню. Метод складається у тому, що допитувальник описує відчуття, які виникають у нього під дією того чи іншого стимулу.

  2. Предметом психології повинна бути поведінка, що розуміється як сукупність реакцій організму, які обумовлені стимулами середовища, в якому він адаптується. Психологія повинна вивчати виключно поведінкові акти, доступні для об'єктивного спостереження, та їх зв'язок з тими ситуаціями, які їх викликають.

  3. Предметом психології є глибинні шари психічної активності особистості. Поведінка людини значною мірою підкоряється впливу підсвідомих потягів У кожній людині від народження закладено прагнення повністю реалізувати себе, вона наділена силами, необхідними для розвитку всіх її можливостей. Психолог вивчає людину як об'єктивний суб'єкт, її сприймання та розуміння самої себе, залежність ЇЇ поведінки від сприйняття нею ситуації на даний момент.

  4. Психологія — наука про закономірності розвитку та функціонування психіки як особливої форми життєдіяльності. Психіка — системна властивість високоорганізованої матерії, яка заключається в активному відображення суб'єктом об'єктивного світу, в побудові суб'єктом невідчуженої від нього картини цього світу й саморегуляції на тій же основі своєї поведінки і діяльності.

Вкажіть, з якими науковими напрямками пов'язано кожне визначення, у чому складаються його достоїнства та об­меження ( з урахуванням історичних умов, коли розвивався цей напрямок).

Завдання 2.

Зробіть анотацію на статтю П. Фресса "Психологія майбутнього".