Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические по юр психологии (3).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
26.9 Кб
Скачать

Самостійна робота - 2 години

1. Компетенція СПЕ.

2. Завдання СПЕ.

3. Методика проведення СПЕ.

Тематика рефератів до теми № 7:

1. Приводи для обов'язкового призначення судово-психологічної експертизи та постановка питань до СПЕ.

2. СПЕ у справах про пригоди, пов’язані з керуванням технікою.

3. Оцінка, використання висновку СПЕ слідчим, захисником, судом.

Тема 8.Психологія судового процесу. План практичного заняття - 2 години

  1. Психологічна структура судової діяльності. Загальна структура пізнавальної діяльності суду. Психолого-правова характеристика процесу пізнання, встановлення істини у судовому засіданні. Судові версії. Конструктивна діяльність суду. Психологічні особливості перевірки фактів, оцінки доказів, встановлення істини складом суду.

  2. Комунікативна підструктура в діяльності судців при розгляді кримінальних та цивільних справ. Психологічні особливості судового допиту. Судова мова, вимоги до неї. Фактори, що впливають на комунікативну поведінку учасників процесу в суді. Психологічні засоби впливу на підсудного.

  3. Загальна психологічна характеристика судового процесу. Психологія судових дебатів. Психологічні основи виховної функції судового процесу.

  4. Формування переконання й винесення вироку судом. Суспільна значимість судових рішень. Психологічні особливості прийняття рішення суддею. Ефект психологічної установки та його роль у процесі прийняття судових рішень. Виховне значення вироку.

Самостійна робота - 4 години

1. Судові версії.

2. Конструктивна діяльність суду.

3. Психологічні засоби впливу на підсудного.

4. Виховне значення вироку.

Тематика рефератів до теми № 8:

1. Судова мова, вимоги до неї..

2. Психологія судових дебатів..

3. Ефект психологічної установки та його роль у процесі прийняття судових рішень..

Тема 9. Пенітенціарна психологія. План практичного заняття - 2 години

  1. Предмет і завдання пенітенціарної психології. Психологічні аспекти проблеми покарання та виправлення злочинця. Каяття злочинця як психічний акт самооцінки і самоосуду індивідом своєї поведінки.

  2. Психологія особистості засудженого. Вивчення особистості засудженого. Особливості психіки людини, яка відбуває покарання.

  3. Соціально-психологічна характеристика груп засуджених. Конфлікти та їх причини. Стереотипи тюремної поведінки та їх вплив на особистість. Субкультура засуджених. Роль психології у подоланні законів і традицій зони.

  4. Праця як фактор ресоціалізації засудженого. Психологічні особливості праці засуджених. Психологічні аспекти режиму в установах виконання покарань. Психологічні особливості відбування покарань жінками-засудженими. Психологічні особливості відбування покарань неповнолітніми засудженими.

  5. Динаміка особистості засудженого та виховний процес. Методи психологічного впливу на засуджених з метою їх ресоціалізації.

  6. Психологічна підготовка засудженого до умов життя на волі. Соціальна реадаптація звільненого. Психологічні аспекти підвищення ефективності праці юристів.