Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тверді лікарські форми (книга).docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
156.21 Кб
Скачать

Тема 4. Ін’єкційні форми ліків

Ін’єкційні форми ліків в ампулах і флаконах. Методи стерилізації. Ін’єкційні форми ліків в ампулах і флаконах. Правила виписування ін’єкційних форм ліків у рецептах.

Ознайомтеся з теоретичним матеріалом

До лікарських форм для ін'єкцій належать

розчини

суспензії

емульсії

порошки

таблетки

водні

олійні

стерильні

На відміну від розчинів для зовнішнього використання, розчини для ін'єкцій готують на воді для ін'єкцій (бідистильована, стерильна, апірогенна вода - не викликає підвищення температури тіла при парентеральному введенні), ізотонічний розчин натрію хлориду або розчин новокаїну.

До лікарських форм для ін'єкцій ставляться певні вимоги:

Стерильність (відсутність мікроорганізмів)

чистота (відсутність механічних домішок – контейнери для лікарських засобів для парентерального введення мають бути виготовлені з прозорих матеріалів)

стійкість під час зберігання

апірогенність (не підвищує температуру тіла)

і у ряді випадків — ізотонічність (осмотичний тиск препарату дорівнює осмотичному тиску крові).

Лікарські засоби для ін'єкцій, які випускаються в ампулах і флаконах фармацевтичною промисловістю, вже стерильні, в аптеці не стерилізуються, аптека їх тільки реалізує.

Розчини для парентерального введення можуть бути виготовлені на фармацевтичних фабриках в ампулах (1-100мл) або у флаконах (5-100мл) у стерильному вигляді.

Рідше розчини для ін’єкцій виготовляють в аптеках. Їх готує, стерилізує і відпускає у герметично закритих склянках ємністю від 5мл до 1 літра фармацевт.

Часто поряд з терміном «ін’єкція» трапляється термін «інфузія». Різниця між ними полягає в тому, що при ін’єкціях вводять відносно невеликі об’єми рідини, а при інфузіях – набагато більші (за допомогою крапельниць або інших пристосувань).

Ампули (Ampullae) — запаяний скляний посуд з готовими стерильними розчинами для вприскувань і вливань. Місткість ампул: 1,2, 5, 10, 25, 50, 100 мл. Виготовляються ампульні розчини на фармацевтичних заводах і там обов'язково стерилізуються. При її розкриванні вміст втрачає стерильність, тому ампульовані ін’єкційні розчини призначені для одноразового використання. В ампулах випускаються не лише розчини хімічних сполук, а й високо-очищені новогаленові препарати з рослинної сировини та органопрепарати. У таких випадках у рецептах зазначають лише назву препарату і його кількість в ампулі. Концентрацію засобу і слово «Solutionis» не пишуть.

Звичайно, якщо препарат легко розчиняється, його разову дозу (не більш як 0,3-0,5 г) намагаються помістити в найменшому об'ємі розчинника, найчастіше у 1 мл.

Ампульовані розчини є дозованою лікарською формою і виписують їх тільки скороченим способом із зазначенням концентрації розчину в відсотках, об’єму однієї ампули і їх кількості (кількість ампул, призначених хворому, залежить від курсу лікування. Як правило, прописують 5-10, іноді – 20-50 ампул). Щоб правильно виписати розчин в ампулах, потрібно знати одноразову дозу лікарської речовини, а також те, в якому об'ємі розчинника вміщують цю кількість речовини, після чого розрахувати концентрацію розчину. Перед тим як зробити ін'єкцію, ампулу потрібно оглянути, перевірити напис на ній і дату виготовлення. Ампули бракують, якщо вони мають тріщини, осад, нерозбірливі написи, прострочені.

Розчини для ін'єкцій в ампулах виписують скороченим способом. Після слова Rp.: вказують лікарську форму Solutionis, назву лікарського засобу, концентрацію у процентах і кількість. Після цього D. t. d. N.... in ampullis, і сигнатуру S.

Rp.: Solutionis Glucosi 40 % 50 ml

D.t. d. N. 10 in ampullis

S. Вводити внутрішньовенно по 50 мл.

Якщо для виписування препарату необхідно підрахувати об’єм розчину на одне введення, то розрахунки проводять, виходячи з процентної концентрації і дози.

Виписати розчин ефедрину гідрохлориду (р.д. 0,1) для підшкірного введення 1 раз на день. Форма випуску: ампули 5% розчину ефедрину гідрохлориду по 1мл.

5,0 – 100мл

0,1 – Хмл

Х=100*0,1/5,0=2мл

Таким чином на одну ін’єкцію буде використано вміст двох ампул.

Лікарські препарати, що швидко руйнуються в розчині, випускають в ампулах у формі стерильного порошку. Перед застосуванням ці порошки розчиняють відповідним розчинником, яким найчастіше є стерильний ізотонічний розчин натрію хлориду або вода для ін'єкцій, інколи розчин новокаїну.

При виписуванні в ампулах сухої речовини вказують назву речовини і кількість в одній ампулі. Потім D. t. d. N.... in ampullis, S. і сигнатуру. В сигнатурі вказують порядок розчинення речовин, шлях введення, періодичність ін'єкцій.

Rp.: Vincristini 0,005

D. t. d. N. 6 in ampullis

S. Вміст ампули розчинити в 5 мл

ізотонічного стерильного розчину натрію хлориду.

Вводити внутрішньовенно 1 раз на тиждень.

Крім цього, в ампулах виписують новогаленові препарати, рідкі органопрепарати, офіцинальні розчини. У цих випадках після слова Rp.: вказують тільки назву препарату, його кількість, D. t. d. N... in ampullis, S. і сигнатуру.

Rp.: Digalen - neo 1 ml

D. t. d. N. 10 in ampullis

S. Вводити підшкірно по 1 мл 1 раз на день.

Rp.: Pituitrini pro injectionibus 3 ml (5 OD)

D. t. d. N. 6 in ampullis

S. Вводити підшкірно по 1 мл 1 раз на день.

Шприц-тюбик (Spritz-tubulis) містить стерильний розчин лі­карської речовини і призначений для одноразового використання при поданні невідкладної медичної допомоги. Вміст шприц-тюбика вводиться підшкірне або внутрішньом'язово.

Шприц-тюбик складається з поліетиленової ампули, в яку за­пресовано голку. В голку вставлено мандрен, і ампула герметично закрита ковпачком. Одночасно на нижню частину шприц-тюбика стави­ться назва лікарської речовини, яка вміщена в ампулу. Для використання шприц-тюбика знімають ковпачок, витягують мандрен і ліки вво­дять під шкіру або внутрішньом'язово.

Rp.: Sol. Atropini sulfatis 0,12 % 1 ml

D.t.d.N. 3 in spritz-tubulis

S. Для одноразового підшкірного введення

Крім ампул, деякі лікарські засоби для ін'єкцій виписуються у флаконах. При виписуванні ліків у флаконах дотримуються тих самих правил, що й при виписуванні ліків в ампулах. Різниця лише у тому, що після D. t. d. N. ніяких позначень не робимо. Якщо виписуємо препарат у темних склянках, то пишемо D. t. d. N... in vitro nigro.

Rp.: Ampicillini 0,5

D. t. d. N. 10

S. Вміст флакона розчинити у 2 мл 0,5 % розчину новокаїну.

Вводити внутрішньом'язово 4 рази на добу.

Rp.: Suspensionіs Hydrocortisoni acetatis 2,5 % 5 ml

D. t. d. N. 6

S. Вводити no 5 мл в м'язи 1 раз на добу.

У деяких випадках у назву готових лікарських форм для ін'єкцій, згідно з Фармакопеєю, входять слова "pro injectionibus", наприклад, Corticotropinum pro injectionibus, Parathyreoidinum pro injectionibus. Це не значить, що ці ліки стерилізуються в аптеці, вони вже стерильні і відпускаються у готовому вигляді.

Rp.: Corticotropini pro injectionibus 30 OD

D. t. d. N. 5

S. Вміст флакона розбавити у 3 мл води

для ін'єкцій, вводити в м'язи 1 раз на добу.

Якщо виписуємо препарат, активність якого вказуємо в одиницях дії, це обов'язково позначається у рецепті. Наприклад, треба виписати 6 флаконів інсуліну по 5 мл, з активністю 40 ОД в 1 мл.

Rp.: Insulini pro injectionibus 5 ml (40 OD - 1 ml)

D. t. d. N. 6

S. По 0,5 мл під шкіру 2 рази на день.

або:

Rp.: Insulini pro injectionibus 5 ml (200 OD)

D. t. d. N. 6

S. По 0,5 мл під шкіру 2 рази на день.

При виписуванні неампульних розчинів для ін'єкцій в рецепті обов'язково зазначають, що вони повинні бути стерильними. Роз­чини стерилізують згідно з вимогами Фармакопеї.

Розчини для ін'єкцій, які готуються в аптеці, підлягають обов'язковій стерилізації. В рецептах це відмічається словом "Sterilisetur" ("Da sterilis", "pro injectionibus").

При виписуванні рецептів на розчини для ін'єкцій, які готуються в аптеці, обов'язково вказують на їх стерильність. Якщо ліки містять декілька інгредієнтів, після їх перерахунку пишуть М. Sterilisetur. Потім D. S. і сигнатуру.

Rp.: Sol. Natrii nucleinatis 2 % 25 ml

Sterilisetur!

D. S. Вводити внутрішньом'язово по 5 мл 1 раз на день.

або:

Rp.: Sol. Natrii nucleinatis pro injectionibus 2 % 25 ml

D. S. Вводити в м'яз по 5 мл 1 раз на день.

або:

Rp.: Sol. Natrii nucleinatis 2 % 25 ml

Da sterilis!

S. Вводити в м'яз по 5 мл 1 раз на день.

або:

Rp.: Natrii nucleinatis 0,5

Aquae pro injectionibus ad 25 ml

M. Sterilisetur!

D. S. Вводити внутрішньом'язово по 5 мл 1 раз на день.

Якщо до складу лікарської форми для парентерального введення входять речовини, які легко руйнуються при нагріванні, наприклад розчин адреналіну, то їх додають асептично після стерилізації основного розчину. При цьому в рецепті пишуть Adde aseptice (Додай асептично).

Rp.: Novocaini 1,25

Sol. Natrii chloridi 0,9 % ad 500 ml

M. Sterilisetur!

Adde aseptice !

Sol. Adrenalini hydrochl. 0,1 % gtts. XXV

D. S. Для інфільтраційної анестезії.

Іноді лікарські форми для ін’єкцій випускаються у великих флаконах. Це зручно в стаціонарах тим, що їх вміст можна використовувати кілька разів, зберігаючи стерильність препарата. Особливістю виписування є те, що форму упаковки рецепті не зазначають.

Завдання 7. Ознайомитися з таблицею