Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
131.58 Кб
Скачать

3. Етапи написання курсової роботи, її структура, змістовне наповнення, методологія та джерелознавча база

Кожне наукове дослідження студента потребує відповідного оформ­лення.

Курсова робота — це така наукова праця студента, в якій він має не тільки продемонструвати вміння працювати з літературними джерелами, а й викону­вати самостійне дослідження.

Дипломна робота зорієнтована на підтвердження певного рівня кваліфіка­ції автора наукової праці і тому має бути результатом глибокого теоретичного вивчення обраної проблеми, її творчого осмислення та експериментальної перевірки.

Курсові та дипломні роботи доцільно спочатку готувати в чорновому варі­анті за попередньо укладеним планом. При підготовці першого варіанту робо­ти бажано залишати поля для зауважень керівника та внесення змін при подальшому опрацюванні тексту.

Кожна частина праці має бути логічно завершеною, містити висновки та пов'язуватися із наступною частиною. Курсові та дипломні роботи необхідно поділити на розділи та підрозділи (параграфи).

Оформлення роботи починається з титульного листка, на якому вказуються міністерство, назва ВНЗ та кафедри, де виконується дослідження; назва робо­ти; прізвище, ім'я та по батькові студента, курс, група та факультет, де він .навчається; прізвище, ініціали, науковий ступінь, вчене звання керівника; місце та рік виконання роботи (див. зразки у тексті). На наступній сторінці подається план роботи. У плані й в основному тексті назви та нумерація роз­ділів друкуються великими літерами симетрично до набору Номер розділу ставлять після слова (РОЗДІЛ 1), після номера крапка не ставиться, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Назва підрозділу (параграфу) друкується з абзацу маленькими літерами. Назві параграфу передує його номер, який складається з номера розділу та порядкового номера підрозділу. Після кожної цифри має стояти крапка, наприклад: "2.3." (третій параграф другого розділу). Такі частини роботи як ВСТУП, ВИСНОВКИ, ДОДАТКИ та СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ не нумеруються. У кінці назв структурних частин роботи крапки не ставляться. У плані вказуються сторінки всіх структурних частин роботи.

Слід пам'ятати про те, що назви розділів та параграфів мають бути сформу­льовані стисло, чітко і відображати логіку змісту роботи.

Текст кожного розділу чи підрозділу починається із зазначення його номера та назви відповідно до плану роботи. Розділи необхідно писати з нової сто­рінки, для підрозділів така вимога не обов'язкова. Всі сторінки роботи, крім титульної, нумеруються. На титульній сторінці цифра 1 не ставиться, нумера­ція починається із цифри 2 на сторінці плану роботи.

Текст роботи може містити ілюстрації (малюнки, схеми, графіки та таблиці тощо). Такий матеріал повинен мати загальну нумерацію (арабськими циф­рами) та відповідну назву. Ілюстрації позначають словом "Рис", "Мал.", нумерують послідовно в межах розділу Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крап­ка, наприклад: "Рис. 1.2." (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстра­ції, її назва і пояснювальні підписи подаються під ілюстрацією.

Таблиці також нумеруються послідовно у межах розділу Над таблицями симетрично жирним шрифтом друкуються назви. Над назвою таблиці в пра­вому верхньому куті подається напис "Таблиця " із зазначенням її номера. Цей номер повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: - "Таблиця 1.2" (друга таблиця пер­шого розділу). Якщо таблиця перенесена на другу сторінку, то над другою частиною таблиці вказується "Продовження табл." і зазначають номер цієї таблиці, наприклад: "Продовження табл. 1.2". Назви граф у таблиці по­чинаються з великої літери, підзаголовки — з малої літери, якщо вони скла­дають одне речення із заголовком, або з великої літери, якщо вони є самостій­ними. Висота рядків повинна бути не менше 8 мм

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]