Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lektsiy.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.07 Mб
Скачать

1.3. Найбільше й найменше значення безперервної на відрізку функції

Ця задача має дуже просте й очевидне Розв’язання. Якщо функція безперервна на[а,b], то необхідно

  1. Знайти множину Kf -критичних точок функції f на (a,b) Kf={ x12,...,хп}, а<х1<x2<…<хп< b.

  2. Обчислити значення функції f у точках a, x12,...,хп,b.

Тоді найбільше значення функції f на [а,b] — Мf і найменше значення f на [а,b]mf рівні відповідно

Зауваження 1. Це правило, звичайно, поширюється тільки на такі функції, у яких множина Kf звичайно, однак на практиці ми звичайно маємо справу з такими функціями.

Зауваження 2. Якщо перед Розв’язанням задачі на найбільше й найменше значення було проведене дослідження на локальні мінімуми й максимуми, то щоб знайти найменше значення функції на [а,b] досить обчислити значення функції на кінцях відрізка й у точках локальних мінімумів і вибрати найменше із цих значень, аналогічно для знаходження найбільшого значення функції потрібно обчислити значення функції на кінцях відрізка й у точках локальних максимумів і вибрати найбільше значення.

2. Опуклість нагору й униз, точки перегину

Визначення 3. Говорять, що функція f:X→Y опукла нагору (униз) у точці хо X, якщо існує така околиця x(xo, δo), δo >0, у якій графік функції f перебуває нижче (вище) дотичній до графіка функції f у точці x0.

ПРИКЛАД .1. Видно (мал. 3), що функція в = sinx опукла нагору в точці й опукла вниз у точці .

Визначення 4. Говорять, що функція опукла нагору (униз) на (a,b), якщо вона опукла нагору (униз) у кожній точці (a,b).

Визначення 5. Нехай f:X→Y, хо X безперервна в точці x0. Говорять, що точка x0 є точкою перегину функції f, якщо існує δпро>0 таке, що на s’-(xoo) функція опукла нагору (униз), а на s’+(xoo) функція опукла вниз (нагору).

ПРИКЛАД 2. З визначення треба, що на інтервалі (0, ) sinx-опукла нагору функція, а на інтервалі ( , 2) — опукла вниз функція. Точка є для sinx точкою перегину.

ТЕОРЕМА 3 (Достатня умова опуклості нагору (униз))

Нехай функція f визначена й двічі диференційована в деякій околиці s(xo, δ o) (δ> 0) точки х0 і f"(х0) < 0 (f"(x0) > 0), тоді функція f опукла нагору (униз) у точці x0.

Випишемо формулу Тейлора порядку 2 із залишковим членом у формі Пеано

і будемо вважати, що δ0 обрано так, що

Розглянемо графік функції в = f(x). Рівняння дотичної до графіка функції в точці x0 має вигляд

Тоді група доданків

є «відхиленням» графіка в = f(x) від дотичній, а вибір δ0 нами зроблений так, що знак «відхилення» збігається зі знаком f"(хо), тобто якщо f"(xo)>0, то графік функції перебуває вище дотичній (опуклість униз), а якщо f"(xo)<0, то графік перебуває нижче дотичній (опуклість нагору).

Із доведеної теореми треба правило відшукання точок перегину:

Нехай функція f визначена й безперервна на (a,b) і двічі диференційована на (a,b) за винятком, бути може, кінцевого числа точок. Точками, «підозрілими» на перегин, є точки звернення до нуля другої похідної функції й точки, у яких друга похідна функції не існує. Якщо при переході аргументу функції через таку точку друга похідна міняє знак, то точка є точкою перегину.

ПРИКЛАД 3. Знайти точки перегину функції y = sinx на(0,2 ).

Ясно, що функція sinx задовольняє умовам сформульованого правила.

Знайдемо f"(x):

Вирішимо рівняння —sinх=0 на (0,2 ). На цій множині це рівняння має єдине Розв’язання хо= . При переході через точку f"(x)=— sinx змінює знак з мінуса на плюс, виходить, у точці функція sinx має перегин (відбувається зміна опуклості нагору на опуклість униз).

ПРИКЛАД 4. Знайти точки перегину функції в=х4.

в"=12х2. Рівняння 12х2= 0 має єдине Розв’язання хо = 0. При переході через точку x0=0 в" не міняє знака, виходить, точка x0=0 не є точкою перегину (більше того, ця точка є точкою опуклості вниз).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]