Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
745.98 Кб
Скачать

Тема 9. Основи бухгалтерської звітності.

9.1. Суть та призначення звітності

9.2. Вимоги до звітності та її види

9.1. Суть та призначення звітності

Обліково-аналітичний процес завершується складанням фінансової звітності про діяльність господарського суб’єкта, що складається відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а також згідно стандартів бухгалтерського обліку.

Звітність підприємства – це система взаємопов’язаних економічних показників, що характеризують діяльність підприємства за певний період часу та його фінансово-майновий стан на конкретну дату. Звітність поділяють на бухгалтерську, внутрішньогосподарську (управлінську), статистичну і податкову.

Звітність складається на підставі первинних документів, облікових регістрів.

У звітність включають як кількісні, так і якісні характеристики, вартісні та натуральні вимірники, які відображаються у бухгалтерському і управлінському обліку.

9.2. Вимоги до звітності та її види

Фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Фінансова звітність охоплює впорядковану систему взаємопов’язаних економічних показників, що відображають умови і результати виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємств, їх фінансовий стан за звітний період та сукупність способів і прийомів узагальнення даних поточного обліку.

Бухгалтерська звітність складається унаслідок підрахунку, групування і спеціального оброблення даних поточного бухгалтерського обліку. Формування бухгалтерської фінансової звітності – завершальна стадія бухгалтерського обліку.

Фінансову звітність зобов’язані складати підприємства, юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, а також представництва чужоземних суб’єктів господарської діяльності за єдиними формами, затвердженими Міністерством фінансів України.

Фінансова звітність містить відомості про наявність і стан господарських засобів, коштів та джерел їх формування, про витрати, доходи й фінансові результати діяльності підприємства за звітний період (місяць, квартал, рік) і ґрунтується на даних синтетичного й аналітичного обліків. Дані фінансової звітності є інформаційною основою як для прийняття управлінських рішень, спрямованих на вдосконалення діяльності підприємства на короткостроковий період і на перспективу, так і для широкого кола зовнішніх користувачів. Фінансова звітність не становить комерційної таємниці підприємства.

Формування бухгалтерської і фінансової звітності підприємств має здійснюватися відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Бухгалтерська звітність має відповідати таким вимогам: гарантувати об’єктивність і достовірність звітних даних; забезпечувати своєчасність даних; відображати дані про всі господарські операції за звітний період та дані про результати інвентаризації майна і зобов’язань; забезпечувати єдність методики формування звітних показників, порівнюваність звітних даних тощо.

Фінансова звітність підприємства охоплює такі форми:

  • баланс (форма № 1);

  • звіт про фінансові результати (форма № 2);

  • звіт про рух грошових коштів (форма № 3);

  • звіт про власний капітал (форма № 4);

  • примітки до річної фінансової звітності;

  • додаток до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами».

Для суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Бухгалтерський баланс характеризує склад і обсяг активів, зобов’язань та власного капіталу підприємства на певну дату. Зміст і форму бухгалтерського балансу встановлено положенням (стандартами) бухгалтерського обліку 2 «Баланс».

У звіті про фінансові результати міститься інформація про доходи, витрати, прибутки чи збитки від діяльності підприємства (операційної, звичайної, надзвичайної) за звітний період (див. Додаток 2.3). Загальні вимоги щодо розкриття статей звіту про фінансові результати визначено положенням (стандартом) 3 «Звіт про фінансові результати».

У звіті про рух грошових коштів подають дані про рух грошових коштів (їх надходження і вибуття) протягом звітного періоду внаслідок операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства. Зміст і форму звіту про рух грошових коштів визначено положенням (стандартом) 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Звіт про власний капітал призначений для подання узагальненої за звітний рік інформації про зміни (збільшення, зменшення) статутного капіталу, пайового, додаткового, резервного, несплаченого капіталу, а також нерозподіленого прибутку. Форму і зміст звіту про власний капітал визначено положенням (стандартом) 5 «Звіт про власний капітал».

У примітках до річної фінансової звітності подають додаткову інформацію, розкриття якої забезпечує повнішу й об’єктивнішу картину про фінансовий стан і результати діяльності підприємства відповідно до вимог положень (стандартів) бухгалтерського обліку (методи оцінювання запасів, нарахування амортизації тощо). Примітки до звітності подають за типовою формою, звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності».

У додатку до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами» відображається інформація про доходи, витрати, фінансові результати, активи і зобов'язання звітних сегментів - відокремлених частин діяльності підприємства з виробництва та/або продажу певного виду (або групи) продукції (товарів, робіт, послуг), які відрізняються від інших за визначеним набором критеріїв. Ці критерії та методологічні засади формування вище приведеної інформації наведені в П(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами».

Форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлює Міністерство фінансів України за погодженням із Державним комітетом статистики України.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції, зобов’язані складати і подавати консолідовану фінансову звітність. Консолідована фінансова звітність – це звітність, яка відображає фінансовий стан і результати діяльності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Порядок складання консолідованої фінансової звітності регулює Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 20 «Консолідована фінансова звітність».

За періодичністю подання фінансову звітність поділяють на:

річну звітність – звіт про результати діяльності підприємства за звітний рік (баланс, звіт про фінансові

результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до річної фінансової звітності);

проміжну звітність – звітність, що її складають щоквартально наростаючим підсумком із початку звітного року до останнього дня звітного періоду (баланс, звіт про фінансові результати).

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути менший 12 місяців, але не перевищує, як 15 місяців. Підприємство, що ліквідується, звітує за період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Перед складанням річної фінансової звітності неодмінно слід проводити інвентаризацію активів та зобов’язань підприємства.

Підприємство зобов’язане подавати квартальну та річну фінансову звітність:

– органам, до сфери управління яких воно належить;

– трудовому колективу (на його вимогу);

– власникам (засновникам) підприємства;

– органам виконавчої влади.

Датою подання фінансової звітності на підприємствах вважається день фактичної її передачі адресатові, а в разі надсилання її поштою – дата одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата. Квартальну фінансову звітність підприємства подають не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річну – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року. Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15-го квітня наступного за звітним року.

Кожну форму фінансової звітності підписують керівник і головний бухгалтер та завіряють печаткою підприємства.

При поданні адресатам до форм фінансової звітності додають листа підприємства з інформацією про склад поданої звітності.