Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы технологии РЭС - Теория для лабораторных....doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
30.27 Mб
Скачать

2. Методичні вказівки до виконання кр (ргр)

2.1. Титульний аркуш є першим листом пояснювальної записки. Зразок його виконання наведений в дод. 1.

2.2.Завдання на КР (РГР) виконується на друкарському бланку. Основні вихідні дані та завдання наведені у підрозд. 1.

2.3. Зміст має бути на початку ПЗ (після бланку завдання) і доповнюється основним написом для текстових документів. У зміст включають найменування всіх частин, розділів і підрозділів із указівкою номерів сторінок.

2.4. У вступі розкривається призначення і обґрунтовується актуальність і важливість розробки технологічного процесу для забезпечення високої ефективності виробництва і конкурентоздатності ЕА.

2.5. У розділі аналізу завдання на проектування аналізують складові частини і складають перелік складових частин заданого виробу ЕА.

2.6. У розділі конструкторсько-технологічного аналізу і розрахунку характеристик ЕА здійснюють якісну оцінку технологічності заданого виробу і кількісну оцінку щільності монтажу (коефіцієнтів заповнення площі, об’єму) і намічають шляхи модернізації конструкції для підвищення її технологічності.

2.7. У розділі конструкторсько-технологічного відпрацювання виробу на технологічність згідно з [1] виконується модернізація виробу відповідно до одного з дев’яти варіантів можливого конструктивного виконання вузла, заданого керівником.

2.8. У розділі розрахунку комплексного показника технологічності виробу на ПЕОМ згідно з [2] розраховують кількісні показники технологічності, включаючи комплексний показник. Роздруківку розрахунку технологічності додати до пояснювальної записки.

2.9. У розділі розробки схеми збирального складу згідно з [3] розробляють схему збирального складу (віяльну або з базовою деталлю) і синтезують технологічний маршрут виготовлення виробу. Виконується вибір необхідних для виготовлення виробу технологічних операцій з використанням типових технологічних процесів і операцій.

2.10. Встановлення послідовності технологічних операцій складання і монтажу виробу проводиться згідно з [4] з урахуванням факторів конструкторського, технологічного і економіко-організаційного характеру. Результатом є розробка схеми технологічної структурної виготовлення модернізованого виробу.

2.11. У розділі вибору ЗТО і трудового нормування технологічних операцій виготовлення ЕА [6] обґрунтовують вибір ЗТО з урахуванням необхідності мінімізації витрат праці на виробництво виробів.

2.12. У розділі моделювання і оптимізації розробленого технологічного маршруту синтезують модель технологічного процесу (топологічну або табличну) і максимально спрощують її, вилучаючи можливі суперечні ситуації корегуванням конструкції чи технології виготовлення виробу.

2.13. У розділі розробки маршрутно-операційної технологічної документації згідно з вимогами ДСТУ, ГОСТів ЄСТД розробляють технологічні документи - маршрутну карту, операційну карту, карту ескізів та ін., задані керівником.

2.14. Оптимізація технологічного процесу виробництва і розподіл технологічних операцій за робочими місцями на ПЕОМ виконується згідно з [4, 7] методом Сущинського – Бурякова або методом подібних комплектів. Роздруківку розрахунку розподілу ТО за робочими місцями додати до пояснювальної записки.

2.15. Розрахунок технологічної собівартості виробництва виробу виконується згідно з [4] при використанні даних щодо трудомісткості технологічних операцій і по вартості ПКВ.

2.16. При аналізі можливості виготовлення виробу на вказаному керівником підприємстві треба визначити основні технологічні операції, які необхідні для його виготовлення, намітити основні заходи щодо підвищення технічного рівня за допомогою модернізації виробництва (збільшення фондоозброєності, приладоозброєності тощо).

2.17. У розділі розробки заходів з охорони праці і техніки безпеки треба визначити найбільш небезпечні технологічні фактори, шкідливі речовини, що використовуються у виробництві виробу, і запропонувати заходи для покращення екологічної ситуації.

2.18. У розділі проектування планування виробничої ділянки по випуску ЕА за розробленим технологічним процесом згідно з [4,5] необхідно розташувати вибране ЗТО, позначити робочі місця, підводки енергопостачання, мінімізувати площу ділянки і шляхи транспортування ПКВ, вузлів, матеріалів та ін. Позиції ЗТО, їхні найменування і кількість вказують у таблиці на полі креслення.

2.19. У розділі “Висновки” підводиться підсумок розроблення ТП виготовлення виробу ЕА. Дається оцінка ступеню виконання вимог технічного завдання, наводяться відомості про нові і оригінальні конструкторські і технологічні рішення.

2.20. У розділі “Література” наведені основні методичні матеріали для виконання КР і РГР.

2.21. У додаток треба виносити довідкові відомості, роздруківки розрахунків, виконаних на ПЕОМ, допоміжні таблиці, графіки, оригінальні прикладні програми, каталожні листки на ЗТО, текстові і графічні технологічні документи, креслення, інші матеріали, які необхідні для кращого представлення розробки.

3. Порядок виконання і захисту курсової роботи (РГР)

3.1. Курсове проектування є самостійною роботою студента і виконується на практичних заняттях і під час, відведений для самостійних занять.

3.2. Курсова робота (РГР) виконується у суворій відповідності до графіку навчального процесу. Студент зобов’язаний пред’являти керівнику результати своєї роботи на кожному практичному занятті.

3.3. Оформлена робота здається на перевірку за тиждень до терміну захисту. При відсутності зауважень до роботи керівник призначає час захисту роботи перед комісією.

3.4. Студент протягом 6 – 10 хв. доповідає про виконану роботу і досягнуті результати, відзначає основні рішення й особливості розробленого технологічного процесу виготовлення виробу ЕА. Він повинен відповісти на запитання членів комісії і присутніх на захисті студентів і викладачів.

Рекомендована література

1. Конструювання і технологія радіомонтажу на поверхню: Навч. посіб. / Л.І. Панов. – Одеса: ОДПУ, 1988. – 168 с.

2. Методичні вказівки до лабораторної роботи “Оцінка технологічності конструкції виробу на ПЕОМ” з дисципліни “Автоматизація технологічної підготовки і виробництва електронних засобів” для студентів радіотехнічних фахів / Л.І. Панов, В.В. Сімонов, О.М. Тининика, М.С. Хлопова. – Одеса: ОНПУ, 2003. – 24 с.

3. Технология и автоматизация производства РЭА: Учеб. для вузов / И.П. Бушминский, О.Ш. Даутов, А.П. Достанко и др.; Под ред. А.П. Достанко, Ш.М. Чабдарова – М.: Радио и связь, 1989. – 624 с.

4. Лабораторний практикум з курсу “Автоматизоване технологічне проектування електронних апаратів” для студентів радіотехнічних фахів /

Л.І. Панов. – Одеса: ОДПУ, 1999. – 109 с.

5. Планування ділянки складання електронних апаратів. Методичні вказівки до курсового проектування з дисципліни “Технологія і автоматизація виробництва електронної апаратури” для студентів радіотехнічних фахів / О.М. Тининика. – Одеса: ОДПУ, 2000. – 37 с.

6. Отраслевые укрупненные нормативы времени на сборочные и монтажные работы. - НИВЦ «ТОН», 1990.

7. Методичні вказівки до практичних занять і курсового проектування з дисципліни “Методологія гнучкої автоматизації виробництва електронних засобів” для студентів радіотехнічних фахів / Л.І. Панов, В.Г. Сапєгін. – Одеса: ОДПУ, 2000. – 15 с.

8. А.А. Грачев, А.А. Мельник, Л.И. Панов. Поверхностный монтаж при конструировании и производстве электронной аппаратуры. – Одесса.: ЦНТЭПИ ОНЮА, 2003. – 428 с.

9. Мэнгин Ч.–Г. Макклелланд С. Технология поверхностного монтажа: Пер. с англ. – М.: Мир, 1990. – 276 с.

10. Автоматизация и механизация сборки и монтажа узлов на печатных платах /А.В. Егупов, Б.Л. Жоржолиани, В.В. Журавский, В.В. Жуков; Под ред. В.Г. Журавского.- М.: Радио и связь, 1988.– 280 с.

Додаток 2.1

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут радіоелектроніки і телекомунікацій

Кафедра електронних засобів

та інформаційно-комп’ютерних технологій

Технологічне проектування

процесу виробництва

блока живлення

Пояснювальна записка

до курсової роботи з дисципліни

«Основи технології радіоелектронних засобів»

РК …...................001ПЗ

Перевірив:

Керівник курсової роботи (РГР)

___________________________

“____” ______________200__р

Розробив:

Студент групи РК-…..

_________________________

20…

Додаток 2.2

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут радіоелектроніки та телекомунікацій

Кафедра електронних засобів та інформаційно-комп’ютерних технологій

Дисципліна______“ Основи технології радіоелектронних засобів ”_________

Спеціальність________________________________________________________

Курс__________________Група____________________Семестр______________

ЗАВДАННЯ

на розрахунково-графічну роботу студента

____________________________________________________________________

прізвище, ім’я та по батькові

1.Тема РГР__________________________________________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Строк здачі студентом закінченої роботи_______________________________

3. Вихідні дані до РГР_________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Зміст розрахунково-пояснювальної записки (перелік питань, які підлягають розробці)____________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Перелік графічного матеріалу (з точним зазначенням обов’язкових креслень)_______________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Дата видачі завдання__________________________________________________

Додаток 2.3