Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия( методичка).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Творче проектне завдання для позааудиторної самостійної роботи. Тема: з чого починається філософія?

(опрацювати працю М. Хайдегера “Что это такое – философия?”)

Мета: осмислити передумови (пізнавальні, соціокультурні, екзистенціальні) формування здатності до філософії. Вміти відрізняти: формування знань про філософію і формування здатностей до філософії.

План опрацювання теми:

І. Прочитайте статтю М.Хайдеггера “Что такое философия?” (ж. “Вопросы философии”, 1993. – №8, с.113-123). Спробуйте відповісти на питання:

  • що має на увазі Хайдеггер, підкреслюючи, що “важливо увійти в філософію, а не змальовувати її ззовні”;

  • що означає, за Хайдеггером, врахування “ісконно грецької сутності філософії” для з’ясування питання про філософію;

  • як визначає Арістотель межі філософії в її сутності;

  • як Ви розумієте: наше мислення мусить потрапити у від-повідність грецькому мисленню. Яким шляхом це можна здійснити;

  • як Ви можете аргументувати тезу Хайдеггера, що здивування є характерним для філософії? Який зміст вбачає Хайдеггер в цьому феномені?

ІІ. Відомо, що буденна свідомість містить всілякі ілюзорні форми знання. З якими “ідолами пізнання”, за Ф.Беконом, це пов’язано? (Мир философии – М., 1971. – Т.1).

ІІІ. На підставі статті Гегеля “Кто мыслит абстрактно?” (Гегель. Работы разных лет - М., 1970. – Т.1, с. 389-394) спробуйте виокремити риси абстрактного розмірковування про будь-які явища.

ІV. На прикладі діалогів Платона (Платон. Діалоги. – М., 1986. - с. 359-365, 343-352). Відтворіть механізм “сократичної бесіди” (як проявляє себе сходження від абстрактного до конкретного в уявленнях про справедливість, користолюбство? Чи змінюється мисленнєвий досвід співрозмовників в процесі діалогу? Якого б малюнку набула ця тема в ситуації суперечки учасників розмови?)

V. На основі семінарів №1,2,3 здійсніть самоспостереження щодо власного мислення: чи ефективно використовується Вами потенціал Вашого мислення? Чи висловлювані Вами судження стають предметом рефлексії? На що Ви звертаєте увагу, коли оцінюєте розмисли своїх співрозмовників?

Література:

  1. Хайдеггер М. Що таке філософія? (ксерокс або ж. “Вопросы философии”, 1993 – №8, с.113-123)

  2. Платон. Діалоги.– М., 1986. – с.359-365; 343-352

  3. Бекон Ф. Про ідоли пізнання. (Мир философии. – М., 1971. – т.1)

  4. Фейербах Л. Усилие абстракции и мужества мышления – история философии в 3-х тт.– М., 1974 – Т.1, с. 49-52

Vі. Зразки завдань до модульного контролю та критерії їх оцінювання.

Контрольні заходи урізноманітнюються залежно від тематики (див. плани семінарських занять). Разом з тим, всі вони передбачають використання таких форм контролю, які найбільш вивільняють творче, інноваційне мислення студента. В якості критеріїв оцінювання покладаються:

  • ступінь розвиненості способу мислення студента. Здатність до використання отриманих знань в індивідуальному досвіді та в нестандартних соціокультурних ситуаціях;

  • придатність до пошуку, шляхів розв‘язання проблеми з опертям на загальноцивілізаційний досвід людства, що сконцентрований в системі філософських принципів та ідей.

Практична демонстрація означених компетенцій відбивається відповідною шкалою рейтингових балів (див. матеріали до рейтинго-модульного іспиту).