Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Образец курсовой работы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать

1.2. Підбір завдання

Контрольні (курсові) роботи мають відповідати тематиці, розробленій та затвердженій цикловими комісіями. Тематика контрольних і курсових робіт (варіанти завдань контрольної роботи) є складовою частиною навчально-методичного комплексу певної дисципліни.

Кожен студент виконує контрольну роботу з конкретної дисципліни одного з декількох варіантів, що визначають за першою (ими) літерою (ами) прізвища студента, чи відповідно до останньої цифри номера його залікової книжки, чи номера, під яким у журналі обліку роботи академгрупи стоїть його прізвище. Цей порядок може застосовуватися і для підбору теми курсової роботи. Хоча здебільшого студент самостійно обирає тему із запропонованого переліку. Студент може сам запропонувати тему курсової роботи, але тоді її треба узгодити з науковим керівником (викладачем), затвердити рішенням циклової комісії. (Конкретний порядок підбору завдання (теми) зазначено в методичних рекомендаціях до виконання контрольних і курсових робіт, які розробляються цикловими комісіями.)

Перш ніж розпочати виконання контрольної (курсової) роботи, необхідно ознайомитися з цими методичними рекомендаціями, а при необхідності – звернутися за поясненнями в циклову комісію, до викладача.

Роботи, виконані з порушенням вказаного порядку, а також однакові за змістом, не зараховуються.

1.3. Підбір навчальної та нормативної літератури

Цю роботу слід починати з ознайомлення з переліком літератури з відповідної дисципліни, який міститься в робочій навчальній програмі з цієї дисципліни (знаходиться в цикловій комісії).

Далі необхідно визначити навчальну (основну та додаткову), а за потреби – також нормативну літературу, потрібну для виконання контрольної (курсової) роботи. При цьому слід пам’ятати, що до законодавчих актів України періодично вносять зміни та доповнення, тому треба використовувати законодавчий акт, чинний на час написання контрольної (курсової) роботи. Інші ж правові акти, що втратили силу в частині чи в цілому, можуть використовуватися тільки в історичному аспекті для порівняння з чинними.

Підбір необхідної літератури – важлива стадія процесу виконання контрольних (курсових) робіт, від правильності та повноти якої залежить правильність наступних стадій і всього процесу взагалі. Тому після закінчення цієї стадії бажано було б проконсультуватися з викладачем навчальної дисципліни стосовно зробленого підбору літератури.

1.4. Опрацювання навчальної та нормативної літератури

Найвідповідальніша стадія виконання контрольних (курсових) робіт, займає значну частину часу самостійної роботи студентів з поглибленого вивчення навчальної, як основної, так і додаткової, та нормативної літератури з певних курсів за визначеними питаннями та завданнями.

Для більш системного, поступового і глибокого засвоєння підібраного матеріалу спочатку необхідно звернутися до інформації, що міститься в підручниках і навчальних посібниках, а вже потім, деталізуючи і закріплюючи отримані знання, розпочати вивчення положень конкретних правових актів. При цьому важливим є вміння в масі інформації знайти головне, основне, що відповість на дане питання, дасть змогу правильно розв’язати дане завдання.

Опрацьовуючи навчальні книги, слід звернути увагу на ту літературу, посилання на яку наводяться в цих підручниках і навчальних посібниках.

Вивчаючи правові акти, доречно користуватися науково-практичними коментарями до чинного законодавства, словниками, довідниками.

Необхідно також засвоїти суттєві положення монографічної літератури, статей у періодичних виданнях (журналах і газетах) стосовно питань роботи. Ця додаткова література, перш за все, допоможе знайти правильні рішення практичних завдань.

Роботи, виконані на основі лише одного підручника чи навчального посібника, без використання нормативних актів (для спеціальності “Правознавство”), не зараховуються.