Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Образец курсовой работы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать

3.7. Правила подання виносок

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті або таблицях, дозволяється оформлювати виносками. Їх позначають надрядковими знаками у вигляді арабських цифр (порядкових номерів) з дужкою. Нумерація виносок – окрема для кожної сторінки. Знаки виноски проставляють безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, до якого дається пояснення.

Текст виноски розміщують під таблицею або внизу сторінки та відокремлюють від таблиці чи основного тексту лінією завдовжки 40-50 мм, проведеною в лівій частині сторінки. Порядковий номер і текст виноски починають з абзацного відступу та друкують за машинописного способу виконання контрольної (курсової) роботи через один міжрядковий інтервал, за машинного або рукописного – з мінімальним міжрядковим інтервалом.

Приклад

Цитата в тексті контрольної (курсової) роботи:

Слово “конкуренція”1) буквально означає суперництво між учасниками ринкового господарства за кращі умови виробництва, купівлі та продажу товарів і послуг.

Відповідне подання виноски внизу сторінки, на якій наведено цитату:

___________________

1) Походить від латинського слова “concuro” – “зіштовхуюсь”.

3.8. Правила подання посилань та оформлення списку використаних джерел

Посилання, в бібліографічному розумінні цього слова, – вказівки на джерела інформації (книгу, статтю, документ тощо), є обов’язковими у контрольній (курсовій) роботі. Їх слід подавати в роботі (вступі, основному тексті, висновках, можливо – в додатках) безпосередньо після цитати чи даних, що потребують такого посилання, в квадратних дужках арабськими цифрами порядкових номерів бібліографічних описів цих джерел у списку використаних джерел, а потім (через кому) – номерів сторінок, на яких вміщено саме ту інформацію, на яку роблять посилання, наприклад “... господарська діяльність [31, с. 9]”. Якщо в роботі просто згадується якесь джерело інформації, то посилання на нього не передбачає вказівку конкретних сторінок, наприклад “... у працях вчених [7; 12-14; 16] ...”.

Описи джерел мають бути повними і точними з дотриманням встановленої послідовності розміщення окремих бібліографічних відомостей. Орієнтуватися тут слід насамперед на бібліографічні каталоги та покажчики. Але якщо виникає необхідність самостійно описати джерело, то слід звертатися до чинних державних стандартів: ГОСТ 7.1-84 “Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления”, ДСТУ 3582-97 “Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові та бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила”, ГОСТ 7.12-93 “Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила”.

Нижче наведено конкретні приклади оформлення посилань у тексті контрольної (курсової) роботи та бібліографічного опису джерел у списку використаних джерел.

Приклади

Цитата в тексті контрольної (курсової) роботи:

Термін “створення” – це правове поняття господарського права, яке включає врегульовані правом умови фактичного виникнення та легітимації підприємства в статусі правового господарюючого суб’єкта, суб’єкта права [34, с. 69-70].

Відповідний бібліографічний опис джерела, з якого взято цитату, в списку використаних джерел (чи за алфавітом, чи в порядку, за яким джерела вперше згадуються в тексті роботи):

34. Щербина В.С. Господарське право: Навчальний посібник. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 592 с.

Якщо в контрольній (курсовій) роботі декілька цитат з одного джерела, то кожну з них у тексті позначають одним і тим самим порядковим номером бібліографічного опису джерела в списку використаних джерел та відповідними сторінками цього джерела.

Наприклад, першу цитату буде позначено:

... суб’єкта права [34, с. 69-70].

Друга цитата:

... як юридична особа [34, с. 89].

Третя цитата:

... (хоча за законом – це договірні об’єднання) [34, с. 116].

При цьому в списку використаних джерел бібліографічний опис цього джерела наводять один раз, тобто воно в списку використаних джерел має один порядковий номер (чи за алфавітом, чи в порядку, за яким джерела вперше згадуються в тексті роботи).

Посилання на декілька джерел у одному реченні тексту контрольної (курсової) роботи потрібно позначати порядковими номерами бібліографічних описів усіх цих джерел у списку використаних джерел та відповідними сторінками цих джерел, наприклад:

Конституційний контроль визначають як спеціалізовану діяльність органів державної влади, пов’язану з перевіркою відповідності правових актів конституції країни [10, с. 277; 33, с. 245].

Посилання на нормативні акти в тексті контрольної (курсової) роботи мають позначатися в квадратних дужках тільки порядковими номерами бібліографічних описів цих актів і їх джерел у списку використаних джерел без вказівки на конкретні сторінки (номери, дати) джерел і лише один раз (при першій згадці). При цьому в списку використаних джерел бібліографічний опис певного нормативного акта та його джерела наводять один раз, хоча в тексті цей акт та його статті неодноразово називаються, тобто цей акт (його джерело) в списку використаних джерел має один порядковий номер (чи за алфавітом, чи в порядку, за яким джерела вперше згадуються в тексті роботи).

Наприклад, у контрольній (курсовій) роботі перше посилання буде позначено:

Визначення підприємства містилося в статті 1 Закону України “Про підприємства в Україні” [19].

Друга згадка Закону України “Про підприємства в Україні”:

Суб’єктами господарської діяльності також визнавалися підрозділи підприємств (ст. 7 Закону України “Про підприємства в Україні”) та інших господарських організацій.

Третя згадка Закону України “Про підприємства в Україні” та перше посилання на новий нормативний акт:

Перелік обов’язкових відомостей, які необхідно включати до установчих документів підприємств (у тому числі господарських товариств), визначається законодавством (раніше – ст. 9 Закону України “Про підприємства в Україні”, тепер – ст. 57, 82 Господарського кодексу України [6], ст. 4, 37, 51, 65, 67, 76 Закону України “Про господарські товариства” [21]).

Відповідний бібліографічний опис нормативних актів та їх джерел у списку використаних джерел:

6. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року № 436-IV // Господарський кодекс України. Господарський процесуальний кодекс України: Офіційні тексти // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2003. – № 4. – С. 3-213.

19. О предприятиях в Украине: Закон Украины от 27 марта 1991 года № 887-XII (с последующими изменениями и дополнениями)1) // Законодательство Украины о предпринимательстве (по состоянию на 15 марта 2000 г.) / Сост. Д.В. Задыхайло. – Харьков: ООО “Одиссей”, 2000. – С. 27-64; Юридичний вісник України. – 2000. – 15-21 черв. (Інформаційно-правовий банк № 24); 29 черв.-5 лип. (Інформаційно-правовий банк № 26); Урядовий кур’єр. – 2000. – 6 груд. (Орієнтир № 41); Урядовий кур’єр. – 2001. – 12 лип.

21. О хозяйственных обществах: Закон Украины от 19 сентября 1991 года № 1576-XII (с последующими изменениями и дополнениями) // Законодательство Украины о предпринимательстве (по состоянию на 15 марта 2000 г.) / Сост. Д.В. Задыхайло. – Харьков: ООО “Одиссей”, 2000. – С. 65-104; Юридичний вісник України. – 2000. – 15-21 черв. (Інформаційно-правовий банк № 24).

Приклад оформлення списку використаних джерел за алфавітом наведено в додатку К.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, додатки зазначають їх номери. Так, при посиланнях слід писати: “... у розділі 1 ...”, “... дивись 1.1. ...”, “... за 1.2.2. ...”, “... відповідно до 1.1.1.2. ...”, “... на рисунку 2.1 ...”, або “... на рис. 2.1 ...”, або “... (рис. 2.1) ...”, або “... як це видно з рисунку 2.1 ...”, або “... як це показано на рис. 2.1 ...”, “... у таблиці 1.1 ...”, або “... у табл. 1.1 ...”, або “... (див. табл. 1.1) ...”, “... у додатку Д ...”.