Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.по диплом. и квал.раб..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
502.27 Кб
Скачать

3.3. Бібліографічний пошук

Наступним етапом виконання дипломної кваліфікаційної) роботи є вивчення студентом відповідних літературних джерел з вибраної проблеми (підручників, навчальних посібників, монографій, періодики, нормативної літератури як вітчизняних, так і зарубіжних авторів).

При доборі літератури з теми необхідна серйозна і кропітка робота, бо слід враховувати, що з кожної проблеми лише за останні десятиліття примножена велика кількість літератури, обсяг якої з кожним роком збільшується. Для полегшення роботи треба використовувати бібліотечні інформаційно-пошукові системи, корисними є також електронні ресурси мережі Інтернет.

Для складання бібліографії з теми наукової роботи студент використовує наявні в бібліотеках систематичні каталоги, в яких назви творів розташовані за галузями знань; алфавітні каталоги, в яких картки на книжки розташовані в алфавітному порядку прізвищ авторів; предметні каталоги, що містять назви творів з конкретних проблем і спеціальностей; електронні каталоги, які допомагають швидко орієнтуватися у бібліотечних фондах, а також різноманітні бібліографічні довідникові видання (покажчики по окремих темах і розділах), виноски і посилання в підручниках, монографіях, енциклопедичних словниках, періодичній літературі та ін.

Для підбору періодичної літератури слід звернутися до покажчиків статей, опублікованих протягом календарного року і розміщених у кінці останнього номера журналу за кожен рік видання.

Складений студентом список літератури, необхідної для вивчення при виконанні дипломної (кваліфікаційної) роботи, погоджується з керівником. Керуючись складеним списком літератури, студент приступає до вивчення джерел. За допомогою керівника студент визначає послідовність ґрунтовного вивчення літератури. З літературними джерелами доцільно починати працювати з ознайомлення з працями загальнішого змісту, а потім переходити до вивчення джерел, де проблема висвітлюється конкретніше.

Для полегшення подальшої роботи студент може скласти бібліографічні картки літературних джерел (такі, як у бібліографічних каталогах).

Під час роботи з бібліотечними фондами та Інтернетом необхідно одразу взяти до уваги вимоги до оформлення списку літератури.

4. Структура і зміст дипломної (кваліфікаційної) роботи

4.1. Структура дипломної (кваліфікаційної) роботи

Назва дипломної (кваліфікаційної) роботи повинна бути стислою, лаконічною, відповідати обраній спеціальності та суті вирішеної наукової проблеми (завдання), вказувати на мету дослідження і його завершеність. Назва теми повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності та суті вирішеної наукової проблеми (завдання), вказувати на мету дослідження і його завершеність. Іноді для більшої конкретизації до назви слід додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок. У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Треба уникати назв, що починаються зі слів "Дослідження питання...", "Дослідження деяких шляхів...", "Деякі питання...", "Матеріали до вивчення...", "До питання..." і т. ін., в яких не відбито достатньою мірою суть проблеми.

Дипломна (кваліфікаційна) робота повинна містити основні структурні елементи у наступній послідовності:

  • титульний аркуш,

  • зміст,

  • перелік умовних позначень (при необхідності),

  • вступ,

  • основна частина, яка складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів,

  • висновки,

  • список використаних джерел,

  • додатки.

У роботі необхідно стисло, логічно і аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

Роботу до захисту подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в твердій палітурці.

Мова написання дипломної (кваліфікаційної) роботи - державна.