Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.по диплом. и квал.раб..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
502.27 Кб
Скачать

6.3. Процедура захисту дипломної (кваліфікаційної) роботи

Захист дипломної (кваліфікаційної) роботи відбувається публічно на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії за участю не менше половини її складу при обов'язковій присутності голови комісії.. Порядок захисту встановлено Положенням про державні екзаменаційні комісії.

Перед захистом дипломної (кваліфікаційної) роботи голова ДЕК сповіщає інформацію про супровідні матеріали до відповідної роботи.

Випускникові надається час для виступу, після чого він відповідає на запитання членів ДЕК. Відповідь повинна бути короткою, але чіткою, обґрунтованою і вичерпною. Тривалість доповіді – 7-10 хвилин.

При захисті дипломної (кваліфікаційної) роботи студент повинен коротко і чітко обґрунтувати її актуальність, розкрити мету, наукову новизну та практичну значущість роботи. Викласти основні положення, що виносяться на захист, доповісти про результати проведеного дослідження, які можна ілюструвати за допомогою таблиць, діаграм, схем та інших наочних засобів з використанням технічних засобів. Під час доповіді необхідно звертати увагу членів ДЕК на демонстраційний матеріал, коротко пояснюючи його зміст, і на пропозиції, подані в останньому розділі роботи. Після доповіді студент відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на захисті.

Після виступу студента проводиться дискусія за матеріалами дослідження, в якій приймають участь члени ДЕК, всі присутні на захисті. Необхідність виступу наукового керівника і рецензента роботи, що захищається, вирішує випускаюча кафедра і ДЕК.

Критерії оцінки роботи і захисту

  1. Актуальність дослідження, відповідність сучасному стану психологічної науки.

  2. Повнота розробки теми.

  3. Теоретична та практична значущість дослідження.

  4. Ступінь оволодіння методами дослідження.

  5. Якісна та кількісна характеристика опрацьованого матеріалу.

  6. Науковий стиль викладення матеріалу, послідовність, аргументованість.

  7. Глибина висновків. Ступінь самостійності у виконанні роботи.

  8. Правильність оформлення роботи.

  9. Чіткість, послідовність, обґрунтованість доповоді та відповідей.

Результати захисту дипломної (кваліфікаційної) роботи визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно". Результати захисту дипломних (кваліфікаційних) робіт оголошуються у цей же день після оформлення протоколів засідання державної комісії.

Рішення державної комісії про оцінку знань, виявлених при складанні державного екзамену, захисті дипломної (кваліфікаційної) роботи, а також про присвоєння студенту-випускнику відповідного освітнього рівня (кваліфікації) та видання йому державного документа про освіту (кваліфікацію) приймається державною комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, котрі брали участь в засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

Студент, який при складанні державного екзамену або при захисті дипломної кваліфікаційної) роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу і йому видасться академічна довідка.