Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лира. методичка по лабам.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.27 Mб
Скачать

1.4.1.1 Режим роботи графического документатора

Документатор може працювати із списками аркушів або з окремими аркушами. Залежно від режиму його роботи позиції функціонального меню містять різні команди і діалогове вікно ДОКУМЕНТАТОРА змінюється (рис.1.7).

Режим роботи ГРАФИЧЕСКОГО документатора визначається активністю відповідного вікна − вікна змісту або вікна аркуша.

Обрати аркуш у списку – означає вказати на його ім'я в списку аркушів. Відповідний рядок набуває синього кольору. Кожен аркуш під час створення одержує ім'я "Лист N", де N-поточний номер. Команда ИЗМЕНИТЬ ИМЯ ЛИСТА дозволяє змінити ім'я обраного в списку аркуша (піктограма або сполучення клавіш Alt + N на клавіатурі).

Обрати аркуш у списку можна, вказавши на зображення цього аркуша. Ім'я обраного аркуша береться в лапки. Знімається відмітка аркуша повторною вказівкою. Відзначеним може бути лише один аркуш.

Відкрити вікно аркуша або зробити активним уже відкритий аркуш можна подвійним натисканням лівої клавіші миші на імені цього аркуша в списку аркушів.

Рядок меню цього режиму має вигляд, наведений на рис. 1.7, а.

Меню РЕДАКТИРОВАТЬ (рис.1.7, б) містить такі команди:

Команда РАЗМЕСТИТЬ КОПИЮ. Це розміщення графічного образу, раніше "сфотографованого" командою КОПИРОВАНИЕ ДЛЯ документатора (піктограма ). Під час виконання цієї команди за допомогою курсору виду гумовим вікном окреслюється область аркуша, в якому повинна бути розташована копія. Для відмови від розміщення необхідно натиснути праву клавішу миші. Кількість різних копій на аркуші не може перевищувати 100.

а)

б) в)

г) д)

е)

є) ж)

Рисунок 1.7 – Вікно ГРАФИЧЕСКОГО ДОКУМЕНТАТОРА для роботи з аркушами

Вкладена в червону рамку копія вважається обраною. Щоб обрати копію, необхідно вказати на неї, щоб скасувати вибір – указати повторно. З обраною копією можна виконувати наступні дії:

1 Переміщати на аркуші. Для цього необхідно вказати лівою клавішею миші на обрану копію і, не відпускаючи клавішу, пересунути зображення в інше місце.

2 Змінювати розмір. Для цього необхідно розтягнути або звузити рамку обраної копії (так, як змінюють розміри стандартних вікон Windows). Відповідно зміниться масштаб копії на аркуші.

3 Видаляти. Для цього необхідно виконати команду УДАЛИТЬ або натиснути на клавіатурі клавішу Delete.

Для скасування вибору графічного образу, необхідно вказати курсором миші всередині червоної рамки.

Команда ТЕКСТ. Призначена для введення та редагування тексту на аркуші (піктограма ). Робота з текстом здійснюється за допомогою курсору, який має вигляд . Для введення нового тексту, необхідно встановити курсор у бажане місце розміщення тексту (його лівого верхнього кута) і подвійним натисканням лівої клавіші миші викликати панель редагування тексту (рис.1.8). Для зміни раніше введеного тексту необхідно встановити на нього курсор і викликати панель редагування тексту. Під час роботи з панеллю перехід до наступного рядка тексту, що вводиться, здійснюється комбінацією клавіш Ctrl+Enter.

Рисунок 1.8 – Діалогове вікно для розміщення тексту

Якщо текст (його лівий верхній кут) розміщено всередині рамки деякої копії, то він вважається прив'язаним до цієї копії: він може переміщуватися і бути вилученим разом з нею. Якщо текст не прив'язаний ні до жодної копії, він вважається прив'язаним до аркуша і може переміщатися і вилучатись тільки в режимі роботи з текстом (курсор має вигляд ). Виділений червоним кольором текст вважається обраним. Щоб обрати текст, необхідно вказати на нього, щоб скасувати вибір – вказати повторно.

З обраним текстом можна виконувати наступні дії:

1 Переміщати на аркуші. Для цього необхідно вказати на обраний текст і, не відпускаючи лівої клавіші миші, пересунути текст у потрібне місце. Якщо під час переміщення тексту він потрапляє в рамку копії, то текст прив'язується до цієї копії. Якщо ж текст виявляється усередині рамки копії під час переміщення копії, то прив'язка тексту не змінюється.

2 Видаляти. Для цього необхідно виконати команду УДАЛИТЬ з меню РЕДАКТИРОВАТЬ у режимі роботи з текстом.

Команда ФОРМАТ (піктограма ). Дозволяє користувачеві обрати формат і орієнтацію рамки формату на аркуші. Діалогове вікно (рис. 1.9) надає можливість обрати зі списку один із стандартних форматів (А0-А4) або замовити довільний (при цьому активізуються поля діалогового вікна "X" і "Y", в яких користувач указує розміри нестандартного формату). Орієнтація креслення вказується за допомогою "радіо-кнопок" "Ландшафт" (горизонтальне розташування креслення) і "Портрет" (вертикальне розташування креслення).

Рисунок 1.9 – Діалогове вікно «ФОРМАТ»

Команда ШТАМП (піктограма ). Дозволяє користувачеві в діалоговому вікні (рис.1.10) заповнювати інформаційні поля стандартного штампу креслярського аркуша.

Деякі поля штампу заповнюються автоматично, але вони доступні для редагування. Автоматично заноситься наступна інформація:

а) ім'я об'єкта, якщо воно було введено в режимі РАСЧЕТНАЯ СХЕМА, вводиться у верхнє поле штампу;

б) номер даного аркуша в змісті Документатора вводиться в поле "N стр.";

в) дата створення аркуша вводиться в поле "Дата".

Перехід до наступного рядка під час введення тексту всередині багаторядкових інформаційних полів здійснюється комбінацією клавіш Ctrl+Enter.

Рисунок 1.10 – Діалогове вікно «ШТАМП»

Команда УДАЛИТЬ (піктограма ). Дозволяє видалити з аркуша обраний об'єкт (копію або текст). Текст, прив'язаний до аркуша, може бути вилученим тільки в режимі роботи з текстом (при "натиснутій" піктограмі на панелі інструментів).

Команда ОТМЕНИТЬ ПОСЛЕДНЮЮ ОПЕРАЦИЮ (піктограма ). Скасовує останню дію: видалення, зміна розміру, переміщення копії або тексту на аркуші.

Меню ВИД (рис.1.7, в). Меню ВИД містить наступні команди:

Команда УВЕЛИЧИТЬ. Якщо користувач має потребу в більш детальному зображенні фрагмента креслення, він може виконати цю команду (піктограма ) і виділити "гумовим вікном" необхідний фрагмент на схемі. Команду збільшення можна застосовувати декілька раз до одного і того ж фрагмента.

Команда ИСХОДНЫЙ РАЗМЕР. Призначена для відновлення початкового розміру креслення. Ця команда продубльована піктограмою .

Меню СОХРАНИТЬ (рис.1.7, г) містить одну команду СОХРАНИТЬ ЛИСТ. Ця команда дозволяє зберегти один аркуш Документатора. Вона продубльована піктограмою .

Меню ВЫВОД (рис.1.7, д) містить одну команду ВЫВОД ЛИСТА. Ця команда (піктограма ) дозволяє виводити один аркуш Документатора на пристрій роздруку і керувати друком у стандартних вікнах "Печать", "Выбор принтера" і "Опции".

Меню ОПЦИИ (рис.1.7, е) містить команди, що дозволяють призначати шрифти на кресленні й екрані:

Команда Шрифт на чертеже. Дозволяє задавати вид і розмір шрифту для виведення на пристрій роздруку.

Команда ШРИФТ НА ЭКРАНЕ. Дозволяє обрати тип відображення тексту у вікні даного аркуша:

а) ПРОПОРЦИОНАЛЬНЫЙ – розмір шрифту, заданий для виведення, дає можливість обирати масштаб на екрані залежно від розмірів вікна;

б) ЗАДАННЫЙ розмір шрифту, заданий для екрану, не залежить від розміру шрифту для виведення і залишається постійним у разі зміни розмірів вікна.

Меню ОКНО (рис.1.7, є) містить у собі стандартний набір операцій для роботи з вікнами.