Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Створення формул, введення формул Excel.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Охорона праці

Кожен громадянин має конституційне право на охорону життя і здоров’я в процесі трудової діяльності. У законодавстві закріплено певні гарантії захисту працівника від нещасних випадків на виробництві.

Охорона праці – це система правових, соціально-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

Основним законодавчим актом, що регулює трудові відносини, є Кодекс законів про працю України (Кзпп).

Державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці здійснюють:

  • Державний комітет України по нагляду за охороною праці;

  • Державний комітет України з ядерної та радіаційної безпеки;

  • Органи державного пожежного нагляду управління пожежної охорони Міністерства внутрішніх справ України;

  • Генеральний прокурор України і підпорядковані йому прокурори.

Психологи вважають, що одна з головних причин зниження працездатності – неправильне організоване робоче місце. Відчуття незадоволення – перша ознака того, що з робочим місцем щось не гаразд. У перспективі це може обернутися цілим букетом професійних захворювань.

Світло і колір лампи, шум, висота стільця і все, що оточує, може стати причиною щоденних стресів. Спеціалісти з єнергономіки (наукової дисципліни, яка комплексно вивчає людину в її динаміці) застерігають: світло має падати зверху з і ліва, інакше порушується правильне положення голови (результат – остеохондроз та близорукість).

Робочий стіл повинен регулюватися за висотою у межах 680-760 мм; за відсутності такої можливості його висота має становити 720 мм. Під робочим столом влаштовується вільний простір для ніг заввишки не менше як 600 мм, завширшки 500 мм та завглибшки 650 мм. Оптимальні розміри робочої поверхні столу: 1600х900 мм.

Робочий стілець (крісло) має бути оснащений підйомно-поворотним пристроєм для регулювання висоти сидіння та спинки, а також кута її нахилу. Регулювання кожного параметра повинно здійснюватися легко, бути незалежним та надійно фіксуватися.

Комп’ютер необхідно встановлювати так, щоб за ним було легко та зручно працювати. У процесі роботи поза не повинна втомлювати, все необхідне для роботи має бути під рукою. Монітор слід встановити на рівні очей оператора, відстань між монітором та обличчям оператора повинна бути не менше 40 см. Клавіатуру краще розташовувати на відстані 10 см від краю столу, щоб зап’ястя рук спиралися на стіл. Для цього використовують ще Wrist rests – опори для зап’ястя.

Сучасна методика роботи на клавіатурі забезпечує положення рук з основної позиції всіма десятьма пальцями, що рятує від артриту – професійної хвороби друкарок. Десяти пальцева система друкування достатньо безпечна для роботи з будь – якою клавіатурою: комп’ютера, чи друкарської машини.

Стілець для сидіння повинен бути зі спинкою і бажано з підлокітниками. Крім того, рекомендується часто робити перерви на роботі, змінювати час від часу позу.

Світло, яке відбивається від монітора, шкідливе для ваших очей.

Вибір робочої пози – стояти або сидячи – пов’язаний з розміром моторного простору, величиною та характером робочого навантаження, обсягом і темпом робочих рухів, необхідним ступенем точності використання операцій, зокрема при роботі з "мишею", особливостями предметно просторового оточення. Особливу увагу слід приділяти оптимальній робочій позі та умовам її підтриманню.