Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект-нац-эк-до.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

2. Типи економічного зростання.

Залежно від ознаки характеру зростання виділяють різні його типи -"екстенсивний", "інтенсивний" та "змішаний", які дають основну харак­теристику напрямку розвитку .

Екстенсивний тип економічного зростання - це розширення вироб­ництва на основі кількісного збільшення його факторів при незмінних їх якісних параметрах. Обсяги виробництва продукції зростають за раху­нок збільшення чисельності робочої сили, обсягу інвестицій, використо­вуваних земельних та інших ресурсів. Економічне зростання називається екстенсивним, якщо воно характеризується незмінним співвідношення факторів та результатів виробництва, тобто не змінює середню продук­тивність праці і відбувається за рахунок залучення додаткових факторів виробництва - землі, праці і капіталу, якісний і технічний рівні яких за­лишаються незмінними. Можливості такого розвитку пов'язані насампе­ред з наявністю вільних ресурсів та запасів. Екстенсивне зростання від­бувається лише за рахунок збільшення обсягів факторів виробництва при незмінній ефективності їхнього використання. Економічне зростання є виключно екстенсивним, коли обсяг виробництва збільшується прямо пропорційно збільшенню обсягів факторів виробництва.

Якщо зростання обсягів виробництва відбувається лише завдяки під­вищенню продуктивності виробничих факторів, говорять про зростання економіки на виключно інтенсивній основі.

Інтенсивний тип економічного зростання - розширення виробництва на основі якісного вдосконалення його факторів та організаційно-еконо­мічних відносин.

При інтенсивному типі економічного зростання збільшення масшта­бів випуску продукції досягається шляхом якісного вдосконалення всі­єї системи продуктивних сил, насамперед речових і особистих факторів виробництва, підвищення кваліфікації працівників, поліпшення викорис­тання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і меха­нізмів, кращої організації господарської діяльності тощо.

Економічне зростання називається інтенсивним, якщо воно характе­ризується випереджуючим зростання результатів порівняно з фактора­ми виробництва, тобто коли збільшення національного доходу виперед­жає зростання кількості зайнятих у виробництві і продуктивність праці в країні підвищується. При цьому вихід кінцевої продукції з кожної одини­ці залучених у виробництво ресурсів збільшується, жива та уречевлена праця економиться, якість продукції підвищується, ефективність вироб­ництва зростає. У розвинутих країнах збільшення затрат праці забезпе­чує приблизно третину приросту реального національного доходу, а дві третини припадає на підвищення продуктивності праці. Тому підвищен­ня продуктивності праці є найважливішим чинником зростання реально­го обсягу виробництва й національного доходу.

Ефективність використання трудових ресурсів залежить від рівня, ти­пів організації виробництва, методів та способів організації праці, стану освітньої і професійної підготовки працівників, їх відношення до вико­нуваної роботи, якості робочої сили тощо. При цьому близько 60 % при­росту продуктивності праці забезпечується за рахунок технічних факто­рів. Тому в умовах обмеженості ресурсів більш ефективним є інтенсив­ний тип економічного зростання на основі росту продуктивності праці і більш ефективного використання всіх факторів виробництва. Основою інтенсивного зростання є науково-технічний прогрес, а в наш час рево­люційна форма його розвитку - науково технічна революція.

Екстенсивне та інтенсивне зростання в абсолютно чистому вигляді на практиці не існує. Реально обсяг виробництва збільшується під впливом сукупності факторів, що свідчить про змішаний тип економічного зрос­тання. Наприклад, може відбуватися одночасно і приріст кількості діючої робочої сили, і підвищення її якості, розширення масштабів виробництва і удосконалення технічної бази виробничого процесу. Змішаний тип еко­номічного зростання поєднує в собі ознаки двох попередніх типів зрос­тання. Залежно від того, який спосіб збільшення виробництва благ пере­важає, говорять про «переважно екстенсивний» чи «переважно інтенсив­ний» типи економічного зростання. Віднесення до того чи іншого типу зростання здійснюється залежно від питомої ваги приросту виробництва, отриманого за рахунок якісних і кількісних змін його факторів.

За ознакою можливостей збільшення ВВП на душу населення можна виділити два способи економічного зростання:

  • наближення сукупного попиту до сукупної потенційної пропозиції;

  • збільшення потенційної пропозиції.

Використання першого способу зростання обсягів виробництва не призводить до нарощування виробничого потенціалу економіки. Збіль­шення ВВП відбувається за рахунок стимуляції попиту, а потенційний ВВП залишається не­змінним.

При другому способі зростання обсягів виробництва відбувається за рахунок збільшення виробничого потенціалу, розширення масштабів еко­номіки, а відтак і потенційного ВВП.

Поряд із типами та способами розробляються відповідні моделі еко­номічного зростання, які показують конкретне співвідношення та роль задіяних факторів суспільного виробництва, а також його матеріальну основу. В екстенсивних моделях основою зростання є збільшення обся­гів традиційних ресурсів, тобто зростання їх кількісної визначеності. В моделях економічного зростання інтенсивного типу, на відміну від моде­лей екстенсивного типу, переважають якісні фактори впливу на кінцеві результати. Матеріальною основою економічного зростання в моделях інтенсивного типу є інновації, які забезпечують зростання якісної визна­ченості та підвищення ефективності використання залучених ресурсів.

Використання тієї чи іншої моделі залежить від рівня розвитку та ін­ших можливостей і визначається окресленими цілями та прагненнями. Існування різних матеріальних основ у цих моделях породжує різні сти­мули в отриманні обсягів прибутку для окремих суб'єктів господарюван­ня. Екстенсивна модель економічного зростання забезпечує отримання середнього прибутку, а інтенсивна відкриває можливості до отримання надприбутку, хоча й пов'язана з певним ризиком.