Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DpA_fizika.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
357.54 Кб
Скачать

59. Штучне перетворення атомних ядер. Відкриття нейтрона. Будова атомного ядра. Ізотопи.

Штучне перетворення

Першим ядром, яке вдалося штучно перетворити було ядро атому азоту. Бомбардуючи азот, альфа-частинки високої енергії, які випромінює Радій, Резерфорд виявив виникнення протонів – ядер атомів Гелію. Приблизно 1 з 50 000 альфа-частинок захоплювались ядром, ядро азоту стає не стійким і викидаючи протони, перетворюється в ядро атома Кисню. Перетворення ядер атомів одних елементів в ядра інших називається ядерною реакцією. 1919р. – Резерфорд.

Відкриття Нейтрона

1932р., англійський вчений Чедвік відкрив нейтрон. Під час бомбардування альфа-частинок Берилію протони не виникали, але було виявлено якесь дуже проникаюче випромінювання здатне подолати таку перешкоду, як свинцева пластинка товщиною 10-20 см., крім того, енергія фотонів була дуже великою ( 55-150 МеВ ). Ірен-Жоліо Кюрі і Фредерік виявили, що коли на шляху випромінювання Берилію поставити парафінову пластинку, то іонізуюча здатність цього випромінювання різко зростає. Чедвік висловив гіпотезу, що Берилійові промені складаються з частинок без заряду з масою близькою до маси протона. Він назвав цю частинку нейтроном.

m (спокою нейтрона) – 1,6747 х 10 (в мінус 27) кг.

Добре сповільнюють рух нейтронів парафін, вода, водень.

Нейтрон – не стабільна частинка: вільний розпад (за час 15 хв.) на протони, електрони і нейтрино - частинки, що не мають маси спокою. Радянський фізик Д. Іваненко і німецький вчений Гейзенберг у 1932р. запропонував протонно-нейтронну модель ядра. Протони і нейтрони отримали спільну назву нуклони.

Ізотопи - це ядра з однаковим значенням Z але різним масовим числом А (тобто з різною кількістю нейтронів)

60. Ядерні сили. Дефект маси атомних ядер. Енергія зв*язку.

Ядерні сили

Між нуклонами діють особливі сили – ядерні. Ці сили в сотні разів більші від сил електричного (Кулонівського) походження. Взаємодію ядерних частинок називаються сильною взаємодією. Фотони зв*язуються між собою третьою частинкою, якою вони постійно обмінюються. Сили мають квантовий характер (обмінний). 1935р. японський фізик Юкава. 1947р. англійський вчений Пауел. Піони або Пі-мезони.

Дефект маси атомних ядер.

Під енергією зв*язку ядра розуміють ту енергію, яка потрібна для повного розчеплення ядра на нуклони.

Е (зв*язку) = (дельта) m х(помножити) с (квадрат).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]