Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
12.04.2018
Размер:
96.53 Кб
Скачать

30. Жанрові особливості історичних пісень, їх класифікація, поетика жанру.

Важливі героїчні події минулого, вчинки історич­ них осіб стали основою й іншого героїчного жанру — історичних пісень. За змістом вони близькі до дум, але відрізняються від них виразними гіперболізованими елементами, фантазією, строфічною будовою, ритмі­ кою. У творчості українського народу ці твори посіда­ ють особливе місце.

Історичні пісні — ліро-епічні фольклорні твори, в яких зображено картини історичної дійсності, зафіксовано конкретні історичні події, діяльність історичних осіб.

Основним критерієм для виокремлення цього маси­ ву народних пісень є історична конкретність змісту. Класифікують історичні пісні за хронологічно-тематич- ним принципом, вирізняючи такі цикли:

1) найдавніші історичні пісні, в яких розповідається про боротьбу в XV—XVIII ст. з турецько-татарськими нападниками («Пісня про Байду», «Пісня про Ковален­ ка», «Із-за гори, гори, з темненького лісу» та ін.);

2) пісні про козацько-польські війни XVII ст., відо­ мих українських діячів доби Хмельниччини («Чи не той то хміль», «У Винниці на границі», «Засвистали козаченьки», «Ой з города Немирова» тощо);

3) пісні про колонізацію України московським царатом після Переяславської угоди, остаточне зни­ щення в 1775 р. Запорозької Січі («Ой ви, хлопці-запо- рожці», «Я сьогодні щось сумую», «Ой за річкою за Синюхою», «В одно врем’я під Єлисаветом», «Виліта­ ли орли» та ін.); Епічні пісні 125

4) пісні про гайдамаччину, опришківщину та їх геро­ їв, про мужність і відвагу народних месників у боротьбі за національні та економічні права («Максим козак Заліз­ няк», «За Сибіром сонце сходить» («Пісня про Устима Кармалюка»), «Чи чуєте, люди добрі, що хочу казати» («Пісня про Мирона ІПтолу»), «Ой у моїм городчику копа­ на криниця» («Пісня про Лук’яна Кобилицю») тощо).

Історичні пісні завжди супроводжували життя наро­ ду, тому народжувалися й у пізніші часи. Так, окремі події X X ст. зображено в творах про еміграцію україн­ ців до Америки й Канади, піснях січових стрільців, творах періоду Другої світової війни та ін. Історичні словоспіви належать до найбільш значущих явищ укра­ їнського національного епосу, разом з думами становля­ чи літопис народної боротьби за національне, релігійне та політичне визволення.

Історичним пісням властиві строфічна структура, написання рівноскладовим віршем. Виразний епічний елемент вирізняє їх з усієї української народної лірики. Епічність тісно переплітається з ліризмом. Оповідь ведеться об’єктивно, іноді — з точною фіксацією істо­ ричної конкретики. Осмислюючи життєвий матеріал, їх творці вдавалися до поетичного вимислу та узагаль­ нень, наділяли улюблених героїв гіперболізованими характеристиками.

Історичні пісні є унікальним джерелом творчого натхнення письменників, композиторів, художників: теми, мотиви та образи героїчних пісень використовува­ ли Т. Шевченко, Марко Вовчок, М. Старицький, М. Ко­ стомаров, І. Карпенко-Карий, Б. Грінченко, М. Бажан, Т. Осьмачка, О. Стефанович, П. Загребельний, Р. Івани- чук та інші митці.