Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
114.08 Кб
Скачать

Завдання для самостійних практичних робіт

Завдання 1. Дослідивши Міжнародну конвенція по запобіганню забруднення моря з суден 1973 року, зміненої протоколом 1978 року до неї (МАРПОЛ 73/78), та спираючись на Додатки Конвенції, надайте обґрунтовану відповідь на наступні запитання:

1. Що означає термін «особливий район»? Які райони моря належать до «особливих районів» відповідно до додатків МАРПОЛ 73/78?

2. На які категорії речовин, що відтворюються на судні, поширюються вимоги Додатку I МАРПОЛ 73/78:

3. Що означає термін «відстійний танк» на танкері, «брудний баласт», «чистий баласт», «ізольований баласт», «нафтозалишок», «шкідливі рідкі речовини»? Які методи видалення нафтозалишків, промасленого дрантя?

4. Яке природоохоронне обладнання, устрої і системи повинні знаходитись на судні для виконання вимог Додатка I МАРПОЛ 73/78?

5. Як підготувати судно, щоб попередити розлив палива при бункерувальних операціях, операціях з лояльними водами, нафтозалишками?

6. Що повинен пред’явити судну вантажовідправник?

7. Якими документами необхідно керуватися у випадках виявлення в морі або, при розливі (викиду) забруднюючих речовин з порушенням вимог МАРПОЛ 73/78?

8. Як підготувати судно, щоб попередити розлив палива при бункерувальних операціях, а також при операціях з льяльними водами та нафтозалишками?

9. Які документи пред’являються Регістру при огляді для видачі або підтвердженні Міжнародного свідоцтва про запобігання забруднення нафтою?

10. Які вимоги в Конвенції містяться щодо Журналу нафтових операцій?

Завдання 2. Дослідивши Міжнародну конвенцію по запобіганню забруднення моря з суден 1973 року, зміненої протоколом 1978 року до неї (МАРПОЛ 73/78), та спираючись на Додатки Конвенції, надайте обґрунтовану відповідь на наступні запитання:

1. Які документи повинні знаходитись на танкері-хімовозі згідно до вимог Додатку II МАРПОЛ 73/78?

2. Де, і при яких умовах дозволений викид нафти і суміші, що містить нафту з нафтового танкера – промивні води, брудний баласт?

3. Де і при яких умовах дозволений викид «чистого баласту», «ізольованого баласту»?

4. Які заходи повинні бути вжиті на судні при завантаженні (вивантаженні) і перевезенні шкідливих речовин в упаковці?

5. Стічні води: поняття та умови їх скидання в море. Що потрібно пред’явити інспектору Регістра для отримання або продовження Міжнародного свідоцтва про запобігання забруднення стічними водами? Де здійснюється реєстрація операцій з стічними водами і госппобутовими водами?

6. Що розуміється під терміном «сміття», «харчові відходи», «побутові відходи», «експлуатаційні відходи»? Які вимоги з роздільного збору сміття на судні і з чим вони пов’язані?

7. Які документи необхідно мати на судні щодо виконання вимог Додатку V МАРПОЛ 73/78?

8. З якими документами повинні бути ознайомлені відповідальні особи за проведення бункерувальної операції при інструктажі? Хто відповідальний за проведення бункерувальної операції?

9. Яка розрахункова норма утворення господарсько-побутових вод на одну людину на добу?

10. Чим повинно бути обладнано судно, щоб задовольняти вимогам Додатку IV МАРПОЛ 73/78, національним правилам?

Завдання 2. Іноземний танкер вантажомісткістю 45 тис. рег. т. брутто, рухаючись в баласті за вантажем сирої нафти в порт Одеса, на відстані 10 миль від берега здійснив злив баластних вод. Загальна кількість нафти, що містилась в злитій воді, склала 4,5 т.

Чи правомірні дії капітана танкера?

Вимоги яких міжнародних нормативних актів порушено і в чому саме?

Які санкції можуть бути застосовані до винних осіб?

Завдання 3. На відстані 50 морських міль від берега, у межах виключної економічної зони у Чорному морі, боцман Заічкін побачив нафтову пляму, яка знаходилась на шляху судна, про що доповів старшому помічнику капітана Петренко (з причини того, що капітан судна захворів, а Петренко мав схвалений стаж роботи на судні 10 місяців, на нього було покладено командування судном).

Петренко приймає рішення на зливання всього брудного баласту і чистого баласту, а також промивної води з танків, коли судно буде проходити через нафтову пляму.

Які правові можливості має старший помічник капітана?

Які помилки містяться у тексті завдання?

Чи правомірне рішення старшого помічника капітана? Відповідь обґрунтуйте.

Рекомендована література: 12,27, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 39, 42, 43, 44, 47.

Тема № 5. Міжнародна конвенція про підготовку і дипломування моряків і несення вахти 1978 року (ПДНВ 78/95).

1. Призначення та зміст Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків і несення вахти 1978 року (ПДНВ 78/95).

2. Манільські поправки до додатка до Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року: призначення, основні положення.

3. Обов’язкові мінімальні вимоги для дипломування капітанів і старших помічників капітана суден.

4. Мінімальні знання, необхідні для одержання дипломів капітана або старшого помічника капітана.

5. Обов’язкові мінімальні вимоги щодо підтримання і вдосконалення знань і навичок капітанів і вахтових помічників капітанів.

6. Обов’язкові мінімальні вимоги для дипломування старших і других механіків суден.

7. Мінімальні знання, необхідні для отримання дипломів старшого і другого механіків суден.

8. Обов'язкові мінімальні вимоги щодо підтримання і вдосконалення належного рівня знань і навичок механіків.

9. Обов'язкові мінімальні вимоги щодо дипломування електромеханіків згідно з Манільськими поправками до додатку Конвенції ПДНВ 78/95.

10. Вимоги Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків і несення вахти 1978 року (ПДНВ 78/95) у відношенні суднових рятівних і протипожежних устроїв і безпеки мореплавства.

11. Основні принципи несення ходової навігаційної вахти згідно Конвенції ПДНВ 78/95.