Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1234varianti.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
130.91 Кб
Скачать

25. Вимоги до плану протиепізоотичних і оздоровчих заходів.

Планування вет. заходів покладена на керівників служб державної вет. мед.Розробляють із урахуванням епізоотичного й ветеринарно-санітарного стану господарства, особливостей хвороб, біології їх збудників, умов зовнішнього середовища та іншие. Обов'язково планується проведення протиепізоотичних заходів у стаціонарно неблагополучних пунктах по сибірці, емфізематозному карбункулі у великої рогатої худоби, бешисі свиней, лептоспірозу, бабезіозах та інших хворобах. При деяких інфекційних та інвазійних хворобах профіл.лише при наявності хв. або при загрозі заносу хв.

План протиепізоотичних заходів складається з двох частин: текстової і власне плану.У текстовій частині передбачається проведення загальних протиепізоотичних заходів:-огородження господарства;будівництво санпропускника, дезбар'єру, шлагбаума, ізолятора та біотермічної ями;профілактичне карантинування протягом 30 днів завезених у господарство тварин;контроль за годівлею, доглядом та утриманням тварин;проведення інших санітарних заходів (санітарного дня, кип'ятіння молочних відвійок, які надходять із молокозаводів, профілактичної дезінфекції тощо).Власне план складається за спеціальною формою, в якій передбачаються такі графи:види заходів;обсяг робіт на рік, у тому числі поквартально;кількість обробок;вартість обробки однієї голови;загальна вартість обробок.План має три основні розділи:а) діагностичні дослідження;б) профілактичні щеплення (вакцинації);в) лікувально-профілактичні обробки.

Згідно з діючими інструкціями щодо проф. та боротьби хв. профілактичних діагностичних досліджень на туберкульоз і бруцельоз тварин; сап і парувальну неміч коней; лейкоз, трихомоноз і кампілобактеріоз великої рогатої худоби, туберкульоз і пулороз-тиф птиці, гельмінтози тварин, хвороби бджіл та деякі інші хвороби.

Профілактичні щеплення плануються лише в неблагополучних та загрозливих щодо заразних хвороб пунктах. Профілактичні щеплення плануються лише в неблагополучних та загрозливих щодо заразних хвороб пунктах.Неблагополучними пунктами щодо заразних хвороб вважають по сибірці, емкару, бешисі свиней (ґрунтові інфекції) незалежно від терміну давності реєстрації хвороби;по чумі свиней;-по ящуру й сальмонельозу,по брадзоту овець, лептоспірозу тварин, хворобі Ауєскі і гельмінтозах ,по бабезіозах. До загрозливих сибірки, емфізематозного, лептоспірозу великої рогатої худоби й свиней , — сальмонельозу та колібактеріозу телят і поросят, — диплококозів телят, ягнят і порося, бешихи свиней,чума свиней,Ауэскы,сказ,трихофітія,ящур. Лікувально-профілактичні обробки. Дегельмінтизація проти більшості гельмінтозів планується в основному в І кварталі, коли більшість гельмінтів закінчують цикл розвитку, досягають статевої зрілості, а для яєць або личинок у зовнішньому середовищі відсутні необхідні умови для розвитку до інвазійної стадії.

26. Опишіть техніку проведення внутрішньошкірної туберкулінізації та облік алергічної реакції у врх.

Туберк. підлягають тварини з 2м. віку. Для алерг. діагностики застосовують бичачий туберкулін .Вводять: в середній третині шиї (у цій ділянці не дозволяється вводити тваринам інші біологічні препарати та речовини); Перед введенням туберкуліну шерсть на місці ін’єкції вистригають, обробляють 70°-м етиловим спиртом Потім у товщу шкіри вводять туберкулін, використовуючи 1-2 мл шприц і тонку коротку голку. Облік і оцінку реакції на внутрішньошкірне введення туберкуліну проводять через 72 години.

Реакція в місці введення у вигляді розлитого набрякання тістуватої або м’якої консистенції, яка не має, чітких.При виявленні змін на місці введення кутиметром вимірюють товщину складки шкіри в міліметрах і визначають величину її потовщення в порівнянні. Вважають реагуючимипри потовщенні шкіряної складки на 3 мм;

27. Опишіть техніку проведення малеїнової офтальмопроби у коней.

Дослід. коней на сап проводять у плановому порядку, в кінці 2 кварталу. Тех пров.:огляд. Ока.За допомогою стери. піпетки на кон’юнктиву нижньої повіки наносять 3-4 краплі малеїну і через кожні 3 год. протягом дня врах. реакцію. Останнє врах. через 24 години після введення малеїну, тобто вранці наступного дня. У хворих уже через 2-3 год. І триває 10-24 год. За ступенем інтенсивності позитивну й сумнівну. Позитивна-гнійним кон'юнктивітом різної сили — почервонінням і набряканням кон'юнктиви, набряканням повік, око часто закривається. З внутрішнього куточка ока витікає гнійна .Сумнівна- почервоніння кон'юнктиви, сльозотечу, незначне набряк повік, у внутрішньому куточку ока є невелика (крапля) гною. Негативній відхилень від норми з боку кон'юнктиви не спостеріг. 10. Усіх коней, які при першій очній малеїнізації не реагували на малеїн або дали сумнівну реакцію, через 5—6 днів досліджують повторно

СПЕЦІАЛЬНА ЕПІЗООТОЛОГІЯ

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия