Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1234varianti.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
130.91 Кб
Скачать

24 Варіант

Апаратний та без апаратний способи аерозольної дезінфекції.

Аерозолі- це дрібні краплини рідини або тверді частинки, рівномірно розміщені в газоподібному середовищі (повітрі). У тваринництві аерозолі застосовують для дезінфекції, імунізації, хіміопрофілактики і лікування тварин шляхом обприскування, обпилення, газації та ін.

Аерозолі можуть бути дисперсійні, що утворюються за допомогою механічних аерозольних генераторів з форсунками, таконденсаційні- що отримують за допомогою термічних і термомеханічних аерозольних генераторів, різноманітних нагрівальних приладів, а такожзмішані.

Розрізняють безапаратний метод дезінфекції і апаратний.

Безапаратнийметод здійснюється методом возгонки препаратів в результаті їх нагрівання або за рахунок термічних реакцій в результаті з'єднання різних інгредієнтів (хлор + скипидар, перманганат калію+формалін+вода та інші).

Апаратна дезінфекція здійснюється в стаціонарних і пересувних камерах. Аерозольні апарати в залежності від технічних характеристик розділяються на такі групи:

1. Інгалятори та портативні розпилювачі індивідуального використання,

2. Ручні гідропульти (ГШ-2, КЗ, ГС-2М)

3. Обладнання для обприскування тварин - ДДУ-В (дезинфекційно-душова установка В'язкова),

4. Аерозольні генератори: пневматично-вихрова аерозольна насадка (ПВАН

2. Етіологія та клініко-епізоотологічні особливості лістеріозу.

Лістеріоз (Лат., англ. - Listeriosis) - зоонозна хвороба тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними явищами, абортами, маститами або протікає у формі безсимптомного носійства.

 Епізоотологія  Лістеріоз представляє небезпеку для 12 видів домашніх і 91 виду диких тварин. Сприйнятливі до лістеріозу вівці, кози, велику рогату худобу, свині, коні, кролі, кури, гуси, качки, індички. Лістерії виділені також із іксодових кліщів, з личинок оводів, бліх, вошей, а також риб, раків і жаб. Сприйнятливий також людина. Хворіють тварини різного віку, але особливо чутливі молодняк і вагітні тварини.  Джерело збудника інфекції при лістеріозі - тварини, які виділяють лістерії в зовнішнє середовище з закінченням з носової порожнини, із статевих органів (при абортах), абортованою плодом, з калом, сечею, молоком. Лістеріоз проявляється спорадично, рідше у вигляді епізоотії. Летальність може досягати 98 ... 100%. Іноді (частіше у дорослих тварин) хвороба протікає безсимптомно, при цьому тварини тривалий час залишаються мікробоносителі. Відзначено випадки змішаної інфекції лістеріозу та інших хвороб, особливо у свиней. 

Клінічні озн. Інкубаційний період при лістеріозі у тварин 7 ... 30 днів Лістеріоз проявляється в декількох клінічних формах: нервової, септичній, змішаної, стертою - бессимптомной (носійство); поразкою статевої системи (аборти, затримання посліду, ендометрити і метрита) і вимені (мастити).  У великої рогатої худоби та овець частіше уражається центральна нервова система. Захворювання починається пригнобленням, млявістю, зниженням апетиту. З носової порожнини спостерігається серозно-слизуваті витікання, з рота рясно виділяється слина. Через 3 ... 7 днів відзначають некоординовані рухи, судоми, напади буйства, парези окремих груп м'язів, втрату зору, кон'юнктивіт, стоматит. Температура тіла підвищується на початку хвороби або залишається в межах норми. Тривалість хвороби 10 діб. В окремих тварин нервові розлади нагадують сказ, і вони гинуть через 3 ... 4 дні після появи ознак ураження центральної нервової системи.  Інша форма хвороби, що характеризується ураженням статевої системи, проявляється абортами, затриманням посліду і запальними явищами в матці. Може виникнути мастит, який часто протікає субклінічно і супроводжується тривалим виділенням (за деякими даними, до декількох років) збудника з молоком. Субклінічна форма часто не діагностується, в той же час зареєстровані епідемії лістеріозу у людей, що вживають в їжу незнешкодженою молоко (Бостон, 1983) або м'який сир (Лос-Анджелес, 1985).  У дорослих свиней хвороба протікає підгостро або хронічно. Відзначають схуднення, анемію, зниження апетиту, кашель, порушується координація рухів. Іноді в різних органах і тканинах утворюються абсцеси. Супоросні свиноматки абортують або народжують мертвих поросят

У коней описані спорадичні випадки лістеріозу. У хворих тварин спостерігаються кон'юнктивіт, субліхорадочная температура, підвищується рефлекторна збудливість і порушується координація рухів, виникають парези кінцівок.  У собак (щенят) розвиваються явища енцефаліту, послаблюється зір. 

ЗАГАЛЬНА ЕПІЗООТОЛОГІЯ

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия