Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Задача № 140.

24 листопада 2003 року померла гр. А., залишивши заповіт на все належне їй майно гр. Б.

04 січня 2009 року гр. Б. звернувся до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини із заявою, зміст якої містив наступну інформацію: “Я пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини, у зв‘язку із чим не буду звертатися до судових органів із заявою про продовження строку для прийняття спадщини, оскільки поважної причини пропуску не має. Підставою пропуску терміну для прийняття спадщини зазначено, те, що гр. Б вважав, що буде закликатись до спадкування, відповідно до норм Цивільного кодексу УРСР.”.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Яке правове значення заяви гр. Б.?

Визначте зміст понять “прийняття спадщини”, “неприйняття спадщини”, “відмова від спадщини”.

Задача № 141.

За спадковим договором, укладеним між гр. О. та гр. М. і посвідченим нотаріально, відповідно до якого до гр. М. переходив житловий будинок, належний гр. О., а гр. М. зобов’язувався утримувати гр. О. до його смерті, поховати його, спорудити надмогильний пам’ятник та доглядати могилу.

Гр. О. помер 20.04.2007р.

Згідно з умовами договору гр. М. здійснив поховання. У нотаріальну контору звернулася сестра гр. О. за оформленням права на спадщину. Одночасно вона звернулася до суду з позовом до гр. М. про усунення перешкод у користуванні житловим будинком.

Сестра гр. О. заявила, гр. М. не спорудив пам’ятника, в будинку не проживає і не доглядає за ним, права власності на житловий будинок не оформив.

Дайте правову оцінку ситуації.

Що таке спадковий договір?

Які спільні та відмінні риси спадкового договору, договору ренти та договору довічного утримання?

Чи входить будинок до складу спадщини?

Чи правомірні вимоги сестри померлого.

Задача № 142.

Неповнолітня гр. Е перебувала на утриманні протягом 9 років у гр. З., з якою спільно і проживали.

Гр. З помер 23 травня 2007 року, не склавши заповіт.

Із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за законом до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини звернулись:

  • тітка гр. З;

  • гр. Р., з якою гр. З проживав однією сім‘єю до квітня 2007 року;

  • гр. Л, яка заявляє, що є матір‘ю ще ненародженої дитини гр. З;

  • гр. Ц, відносно якого гр. З був позбавлений батьківських прав;

  • гр. Щ, який є зведеним братом гр. З;

  • гр. У, яка є двоюрідною бабцею;

  • гр. Ж, яка після розірвання шлюбу (червень 2005 року) із гр. З стала непрацездатною в квітні 2006 року;

  • гр. І, яка перебувала в зареєстрованому шлюбі із батьком гр. З.;

  • гр. Е.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні.

Задача № 143.

Подружжя гр. Е та гр. Ш, шлюб яких був зареєстрований 30 грудня 2008 року, проживали однією сім‘єю протягом 12 років.

12 січня 2009 року гр. Е та гр. Ш потрапили в дорожньо-транспортну пригоду біля м. Москва (Російська Федерація).

Гр. Е загинув на місці ДТП, гр. Ш була госпіталізована до приватної клініки в м. Київ (Україна), де і померла через 12 годин після ДТП.

В цей період, гр. Ш, усвідомлюючи значення своїх дій, склала заповіт (на все майно, яке буде належати їй на день смерті і на яке вона буде мати право за законом в користь брата - гр. Д), який був посвідчений черговим лікарем, а також запросила нотаріуса, якому передала на зберігання заповіт – таємний заповіт (на приватне підприємство «Обрій», валютний рахунок (545 тис. у.о.), що зберігається в Ощадному банку Російської Федерації в користь гр. Ф).

Гр. Е та гр. Ш проживали в м. Львові (Україна), перебували на реєстраційному обліку: гр. Е - м. Умань (Україна), гр. Ш в- м. Санкт-Петербург (Російська Федерація)

На день смерті подружжя гр. Е та гр. Ш залишилось майно:

- незавершений будівництвом житловий будинок, що знаходиться в м. Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) (вартість 12 млн. у.о.) будівництво якого було розпочато в 1999 році, зареєстрований за гр. Е;

  • валютний рахунок (545 тис. у.о.), що зберігається в Ощадному банку Російської Федерації, належний гр. Ш;

  • приватне підприємство «Обрій», юридична адреса якого: м. Москва (Російська Федерація), власниками якого було гр. Е та гр. Ш (статутний капітал визначений в розмірі 300 млн. руб.);

  • 6 таунхаузів в Конча-Заспі (Україна) (вартість одного - 8 млн. у.о.), куплених гр. Ш;

  • житловий будинок в м. Львові (Україна) (вартість 400 тис. грн.), успадкований гр. Е.

До державної нотаріальної контори в м. Києві із заявами про прийняття спадщини звернулися:

  • пасинок гр. Е – гр. Т, який представив нотаріусу заповіт, складений в його користь на все майно, посвідчений 28.12.2008р. нотаріусом Російської Федерації;

  • дочка гр. Е від першого шлюбу – гр. Я, неповнолітня, перебувала в зареєстрованому шлюбі на день смерті гр. Е;

  • мати гр. Ш – гр. Г, пенсіонерка за вислугою років;

  • гр. Ф;

  • брат гр. Ш – гр. Д,, неповнолітній.

Дайте правовий аналіз ситуації, визначивши місце відкриття спадщини.

Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні.

Задача 144.

15 квітня 2007 року подружжя Сидоренків звернулось до нотаріуса на консультацію щодо посвідчення заповіту подружжя. В той же день нотаріусом був посвідчений заповіт подружжя.

1 грудня 2008 року гр. Сидоренко звернувся до нотаріуса та пред’явив свідоцтво про смерті дружини, яка померла 3 вересня 2008 року. Одночасно гр. Сидоренко просив нотаріусу роз’яснити які дії він має вчинити для оформлення спадщини.

Які дії нотаріуса?

Задача 145.

20 лютого 2008 року померла громадянка В.

1 березня 2008 року до нотаріальної контори подав заяву про прийняття спадщини за законом її чоловік, який постійно був зареєстрований та проживав у спадковій квартирі разом з гр. В. 15 червня 2008 року до нотаріальної контори подали заяви про прийняття спадщини за законом діти спадкодавиці. 20 серпня 2008 року до держнотконтори з заявою про прийняття спадщини за законом звернулась мати спадкодавиці.

3 лютого 2009 року до держнотконтори з’явилися всі спадкоємці з пакетом документів необхідних для оформлення спадщини та повідомили про те, що їх наміри змінились і прийнято рішення про те, що спадщина буде оформлятися тільки на дітей спадкодавці. Які дії нотаріуса?

Задача 146.

15 січня 2009 року помер гр. Довженко.

1 лютого 2009 року до нотаріуса звернулись пережила дружина та двоє дітей спадкодавця, з проханням роз’яснити порядок оформлення спадщини та розмір долей у спадщині кожного із них.

Надайте консультацію.

Задача147.

23 лютого 2008 року померла громадянка Д. Спадкоємцями громадянки Д. є її чоловік та донька, які постійно були прописані та проживали зі спадкодавицею у спадковій квартирі, яка належала гр.Д. на підставі договору дарування. Після смерті гр.Д спадкоємці до нотаріальної контори не зверталися, заяви про прийняття спадщини або про відмову від прийняття спадщини не подавали.

1 грудня 2008 року спадкоємці звернулися до державної нотаріальної контори з заявами: чоловік про прийняття спадщини та видачу йому свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя та свідоцтва про право на спадщину за законом, дочка з заявою про відмову від прийняття спадщини.

Які дії нотаріуса?

Задача 148.

3 грудня 2003 року помер громадянин Давиденко. 10 березня 2004 року до державного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за законом звернувся племінник спадкодавця – гр. Сидоренко, який не надав нотаріусу документи підтверджуючі факт смерті громадянина Давиденко та факт родинних стосунків з ним. У прийняті заяви про прийняття спадщини нотаріус відмовив посилаючись на відсутність документів підтверджуючих факт смерті гр. Давиденко. Крім того нотаріус повідомив гр. Сидоренко, що згідно ст.ст.529,530 Цивільного кодексу Української РСР, він не є спадкоємцем за законом після смерті свого дядька.

Прокоментуйте дії нотаріуса.

Задача 149

2 липня 2003 року помер громадянин Шестопалов С.П. 1 березня 2004 року до нотаріуса звернулась двоюрідна сестра спадкодавця – гр. Зернюк Н.П. з заявою про видачу на її ім’я свідоцтва про право на спадщину за законом на грошові заощадження, які зберігаються у відділенні ВАТ „Державний Ощадний банк України”. Гр. Зернюк Н.П. пред’явила нотаріусу документи підтверджуючі факт смерті спадкодавця, факт родинних стосунків з ним, ощадні книжки видані на ім’я спадкодавця та свій паспорт.

Які дії нотаріуса?

Задача 150

15 листопада 2008 року гр.Шевченко Л.В., яка перебувала в будинку інтернаті для людей похилого віку, склала заповіт на користь своєї сусідки Прокопчук О.Л., який був посвідчений державним нотаріусом, а 21 грудня 2008 року вона померла. Після її смерті стало відомо, що є заповіт гр..Шевченко Л.В. на користь будинку інтернату, який був посвідчений 9 грудня 2008 року директором цього будинку-інтернату. Прокопчук О.Л. вважає останній заповіт незаконним, так як згідно діючого законодавства не передбачена можливість посвідчення заповіту директором будинку інтернату на користь установи, керівником якої він виступає.

Прокоментуйте ситуацію.

Задача 151

23 січня 1999 року померла гр..Довбуш С.В. Спадкова справа після її смерті не заводилась, заповіт не посвідчувався. 15 січня 2009 року до нотаріуса з’явилась племінниця спадкодавиці гр. Глущенко О.В. з проханням роз’яснити їй порядок оформлення спадщини на її ім’я після смерті тітки та надати перелік необхідних документів. Гр..Глущенко О.В. повідомила, що крім неї інших спадкоємців немає, а спадкове майно складається з житлового будинку з господарчими будівлями.

Надайте консультацію.

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Задача 152

При оформленні спадкових прав після смерті матері, її сином для підтвердження родинних відносин зі спадкодавцем була представлена нотаріусу копія свідоцтва про народження, вірність якої засвідчена керівником організації, у якій працює син спадкодавця. Нотаріус відмовив у прийомі цього документа, пояснивши, що копія повинна бути засвідчена нотаріально.

Чи правомірні дії нотаріуса? Обґрунтуйте.

32

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu