Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Задача № 33

Гр. Ш. видала своєму чоловікові розписку про те, що під час складання заповіту вона вчинить пряму вказівку про усунення від спадщини її сина гр. Л.

Після смерті гр. Ш. з’ясувалося, що у заповіті її син вказаний спадкоємцем. Більш того, гр. Ш. передала йому за заповітом належне їй цінне майно (квартиру, гараж). Чоловік померлої гр. Ш. звернувся до нотаріуса з питанням оформлення спадщини на його користь.

Чи може нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину чоловікові гр. Ш., усунувши гр. Л. від спадщини, згідно поданих документів, чи навпаки свідоцтво про право на спадщину буде видане за заповітом на ім’я гр. Л.?

Задача № 34

Гр. Ш. заповіла належний їй жилий будинок синові. Її дочка, інвалід І групи, подала заяву про прийняття спадщини та померла через два місяці після смерті матері. У дочки гр. Ш. є син гр. К.

Чи можна видати свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії ?

Задача № 35

8 січня 2004 року гр. Л., яка перебувала в будинку для осіб похилого віку, склала заповіт, на все майно, на користь своєї сусідки гр. П., який був посвідчений державним нотаріусом, а 10 травня 2004 року вона померла.

Після її смерті стало відомо, що є заповіт гр. Л., на все майно, який був посвідчений 19 квітня 2004 року директором цього будинку на користь будинку для осіб похилого віку.

Гр. П. вважає останній заповіт незаконним, так як згідно діючого законодавства не передбачає можливості посвідчувати заповіт директором будинку на користь установи, керівником якої він виступає.

Вирішіть цю справу?

Задача № 36

10 квітня 2007 року державною нотаріальною конторою було посвідчено заповіт від імені гр. Д., на все належне йому майно на ім’я гр. Ж.

10 травня 2007 року гр. Д. знову звернувся до державного нотаріуса, яким було посвідчено заповіт від гр. Д. на все майно на ім’я іншого гр. К.

Пізніше, гр. Д. скасував останній заповіт, подавши до нотаріальної контори заяву.

Після смерті гр. Д. залишились спадкоємці за законом.

Яким чином повинна оформлятись спадщина та на підставі чого?

Задача № 37

В автомобільній катастрофі 25 листопада 2007 року загинуло подружжя Ф. На день їх смерті залишилось майно, що складається з спільнонабутого майна: будинку, що належить кожному з них по одній другій долі та грошового вкладу в сумі 20 000 тисяч гривень, з яких 10 000 гривень є спільнонабутими, а 10 000 гривень - набуті чоловіком до шлюбу.

Подружжя заповіт не залишило. Спадкоємцями після смерті чоловіка та дружини є їх спільна дочка Ж. У чоловіка залишився син О. після першого шлюбу, у дружини – мати. Всі спадкоємці претендують на спадщину.

Які дії нотаріуса та які частки у спадщині отримає кожний із спадкоємців.

Задача № 38

У серпні 2008 року помер громадянин П. На день його смерті залишилось майно, що складається з автомашини, земельної ділянки та ½ частини квартири. Спадкоємцями до майна померлого є четверо осіб: двоє синів, дочка та дружина. Ним було складено у 2005 році заповіт на двох синів, а у 2008 році складено новий заповіт тільки на одну дочку.

Заповіт 2008 року був визнаний судом недійсним.

Майно являється спільною сумісною власністю подружжя.

Яке свідоцтво буде видано нотаріусом? Хто буде спадкувати і в яких частинах?

Задача №39

Після смерті у 2007 році гр. А. на спадкування майна померлого претендують:

  • дружина, яка є інвалідом 3-ї групи (гр. Б)

  • усиновлений син (гр. В)

  • непрацездатна за віком мати спадкодавця( гр. Г)

Залишилось спадкове майно, яке складається із будинку , що куплений за період шлюбу з гр. Б. Спадкодавцем залишено заповіт на все майно на ім»я гр. В.

Яким чином оформити спадкову справу?

Задача № 40

У квітні 2002 року помирає гр. А. Із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори звернулися рідний брат (гр. Б.) та племінник (гр. В.), який був сином рідної сестри гр. А., яка померла раніше за спадкодавця. Спадкове майно складається з будинку, земельної ділянки, цільове призначення якої для будівництва та обслуговування житлового будинку та грошового вкладу на суму 10 тис. грн.

Кому та в яких частках нотаріус має видати свідоцтво про право на спадщину за законом?

Задача № 41

У 2005 році помирає гр. А. на спадкування майна померлого претендують:

- донька від першого шлюбу (гр. Б)

- жінка, з якою він перебував у фактичних шлюбних відносинах (гр. В.)

- двоє спільних з гр. В синів (гр. Г., Д.)

Спадкове майно складається з будинку, придбаного померлим у період перебування у фактичних шлюбних відносинах з гр. В.

Хто та в якій черговості закликається до спадкування? Яка частина спадкового майна буде належати гр. В?

Задача № 42

У 2007 році помирає гр. А. Заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори подають: донька померлого (гр. Б), рідна сестра померлого (гр. В.), двоє онуків (гр. Г., та Д.) , батько яких – син спадкодавця - помер у 2005 році. Кому та у яких частках нотаріусом має бути видане свідоцтво про право на спадщину за законом?

Задача № 43

Після смерті у 2008 гр. А. на спадкування його майна претендують:

  • дружина (гр. Б.)

  • батько, інвалід І групи.

Спадкове майно складається з трьохкімнатної квартири та автомобіля. Спадкодавець залишив заповіт на все майно на ім»я дружини (гр. Б.).

Яким чином буде оформлятися спадкова справа?

ЗАДАЧА № 44

Після смерті гр. А. залишилось спадкове майно: будинок, автомобіль. До родини спадкодавця належали: дружина (гр. Б), син (гр. В.) та донька (гр. Г.). Спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом доньці (гр. Г.).

Яким чином оформити спадкову справу?

ЗАДАЧА №45

Після смерті у 2005 року гр. А. залишилось спадкове майно: земельна ділянка та розташований на ній житловий будинок. Гр. А. при житті склав заповіт на житловий будинок на двох дочок (гр. Б., та В.).

До нотаріуса за оформленням спадкових прав крім доньок (гр. Б., та В.) звернулася і непрацездатна за віком дружина померлого (гр. Г).

Які свідоцтва будуть видані нотаріусом та на які частки спадкового майна?

ЗАДАЧА №46

Спадкодавець згідно заповіту залишив усе своє майно дочці (гр. Б). Після його смерті залишились дружина пенсійного віку (гр. В.) та два сини (гр. Г., Д.), один з яких інвалід. Дружина в заяві про видачу свідоцтва про право на спадщину зазначила, що їх з чоловіком майно належало їм на праві спільної сумісної власності .

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача № 47

Спадкоємцями за законом померлого Ковальчука Н.П. є його дружина, мати і донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадковим майном є ½ частина квартири і ½ частина автомобіля. До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не взмозі надати правовстановлювальні документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого, які дії нотаріуса?

Задача № 48

Спадкодавець Григор'єв М.А. помер 17 січня 2004 року. На день його смерті залишилося спадкове майно, що належало йому на праві особистої власності: житловий будинок, в якому зі спадкодавцем проживала його рідна сестра. Спадкоємці за законом першої черги — 3 дітей, один з яких проживає в іншому місці, а останній в цьому місці, де знаходиться будинок. У зв'язку з тим, що житловий будинок був колись спадщиною батьків спадкодавця та його рідної сестри, та враховуючи, що тривалий час рідна сестра надавала необхідну допомогу спадкодавцеві, який через тяжку хвовробу був в безпорадньому стані, двоє зі спадкоємців за власним бажанням та взаємною згодою вирішили змінити існуючий порядок спадкування та включити до своєї черги рідну сестру спадкодавця. Чи можлива така зміна черговості спадкування? Дати пояснення.

Задача № 49

Громадянин Німеччини Фрідріх Міллер, який постійно проживає на території України та перебуває у фактичних шлюбних відносинах з гр. України Катериною Пономаренко, усиновив її дитину, брав участь в утриманні та забезпеченні дитини. 15.12.2004 р. гр. Ф. Міллер помер. Після його смерті на території України залишилося спадкове майно, що складається з нерухомого майна (житловий будинок, квартира), предметів домашньої обстановки та вжитку, а також грошових вкладів на депозитних рахунках у швейцарських банках. Заповіт гр. Ф. Міллер не складав, спадкоємцями за законом у померлого є: на території України усиновлена дитина та на території Німеччини — його батьки. Яке право має бути застосовано до спадкових правовідносин щодо майна померлого? Які права має усиновлена гр. Міллером дитина на спадкове майно? Яке майно увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцем якого виступатиме усиновлена дитина?

Задача № 50

Громадянин С. помер 20.11.2003 р., а в 2002 році від його імені було складено заповіт на усе майно на користь жінки, з якою перебував у фактичних шлюбних відносинах 3 роки. Також, на ім'я матері в 2000 році було складено заповідальне розпорядження на грошові внески у банківській установі. Спадкоємицею на обов'язкову частку є його мати, яка в грудні 2003 року подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на обов'язкову частку в спадщині. Кому, в яких частках та які свідоцтва необхідно видати?

Задача № 51

Корнілов помер 08 березня 2002 року. 02 березня 2002 року ним був складений заповіт на все майно на користь сестри. На момент смерті Корнілова в нього були:

  • син — інвалід ІІІ групи;

  • донька - що досягла 55 років через 2 місяця після смерті спадкодавця;

  • троє неповнолітніх онуків, мати яких, що також була донькою спадкодавця, померла до відкриття спадщини;

  • дружина, 76 років.

Дружина спадкодавця відмовилася від належної їй частки на користь вищезгаданого сина спадкодавця і племінниці, батько якої був рідним братом спадкодавця, помер 08 березня 2002 року на 6 годин пізніше Корнілова А.А. Усі спадкоємці претендують на спадщину. Визачити коло спадкоємців та порядок видачі свідоцтва про право на спадщину.

Задача №52

12 листопада 2003 року підприємець Коцюба Г.Т. уклав авторський договір з винахідником Висоцьким П.М. щодо створення корисної моделі автомату з продажу кави. Після смерті 28 червня 2004 року Коцюби Г.Т. до нотаріальної контори звернувся син померлого Коцюба В.Г. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину:

  • на користування корисної моделі;

  • на право присвоєння корисній моделі свого імені;

  • на право на перешкоджання неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності;

  • на право на перешкоджання будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності (корисної моделі).

Які документи для видачі свідоцтва про право на спадщину має витребувати нотаріус? На що може бути видано свідоцтво про право на спадщину.

Задача № 53

05 квітня 2005 року померла Іванова М.М., яка мешкала в місті «Л». Її донька Іванова А.М. у нотаріуса засвідчила справжність підпису на заяві про прийняття спадщини і 04 жовтня 2005 року направила рекомендований лист із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори міста «Л». Державний нотаріус міста «Л» одержав рекомендований лист 07 жовтня 2005 року. Чи має право нотаріус відкрити спадкову справу після смерті Іванової М.М., якщо заява про прийняття спадщини надійшла від доньки померлої після спливу 6-ти місячного терміну?

Задача № 54

Протягом однієї доби 12.06.2008 р. померла мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г. Після їх смерті до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після обох померлих звернулися донька померлої Зуб Т.Г., онука Хлєбнікової Л.А., і донька померлої Хлєбнікової Л.А. Дії нотаріуса?

Задача № 55

Спадкодавець Петров П.А. помер 12 жовтня 2001 року, зробивши заповідальне розпорядження на грошовий вклад в банку на свого сина Петрова В.П. Син померлого звернувся до державного нотаріуса 05.08.2007 р. з проханням видати йому свідоцтво про право на спадщину згідно заповідального розпорядження. Дії нотаріуса?

Задача № 56

13 червня 1999 року померла гр. Дятлова Т.І., яка проживала в с. Іванівка Лутугинського району Луганської області. Разом з нею проживав її син Дятлов В.П. Після смерті Дятлової Т.І. залишилося спадкове майно: ½ частка житлового будинку, грошовий вклад, земельна ділянка. У померлої Дятлової Т.І. був ще один син Дятов І.П., який проживав окремо і після смерті матері одержав в ощадбанку грошовий вклад, бо мати залишила йому заповідальне розпорядження. 25 липня 2005 року помер Дятлов В.П. Ні Дятлова Т.І., ні її син Дятлов В.П. одруженими не були, а Дятлов В.П. також не мав дітей. Після смерті матері сини до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини не зверталися. Після смерті Дятлова В.П. до нотаріальної контори 09.09.2005 р. із заявою про прийняття спадщини звернувся брат померлого Дятлов І.П. Дії нотаріуса? Після кого буде оформлена спадщина і що ввійде в спадкову масу?

Задача №57.

Громадянин Іванов Іван Іванович надіслав в нотаріальну контору заяву такого змісту:

«Згоден прийняти спадщину, що залишилася після смерті моєї матері Іванової Пелагеї Іванівни, яка померла 12 квітня 2006 року.

22 травня 2006 року, підпис».

Чи правильно складено заяву? Чи передбачено законом певну форму такої заяви?

Задача № 58.

До державного нотаріуса Іваненка І.І. звернувся інспектор податкової адміністрації за місцем відкриття спадщини з вимогою повідомити про склад спадщини та інших спадкоємців. Своє звернення він мотивував тим, що до нього надійшли відомості про те, що нотаріус порушує права спадкоємців, хоче скористатися спадковим майном, а він як представник держави, який після отримання свідоцтва про право на спадщину вирішуватиме питання її оподаткування, повинен вжити певних заходів. Нотаріус відмовив інспектору надати йому інформацію, яка стосується складу спадщини та спадкоємців.

Чи правомірні дії нотаріуса та податкового інспектора?

Задача №59.

Завідувачка ДНК звернулася до нотаріуса цієї ж контори з проханням видати її двоюрідному брату свідоцтво про право на спадщину після смерті його батька раніше шестимісячного строку. Своє прохання вона мотивувала тим, що брат виїжджає на постійне місце проживання за кордон та їй відомо, що інших спадкоємців, крім нього, ні за законом, ні за заповітом немає. Нотаріус перевірив Спадковий реєстр, заповітів батька не було.

Як повинен діяти нотаріус у такому випадку?

Задача №60.

Іванов І.І. запросив додому нотаріуса для посвідчення заповіту. Причини виклику нотаріуса він пояснив тим, що перебуває у тяжкому стані. Коли нотаріус приступив до складання заповіту, то встановив, що Іванов перебуває у стані алкогольного сп»ягніння.

Як у такому випадку має діяти нотаріус? Аргументуйте свою відповідь з посиланням на норми законодавства.

Задача №61.

До державного нотаріуса звернувся один із спадкоємців, син померлого, із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. При перевірці за Спадковим реєстром нотаріус встановив наявність секретного заповіту посвідченого батьком. Кого та яким чином нотаріус повинен запросити на оголошення секретного заповіту? У яких друкованих засобах масової інформації робиться нотаріусом повідомлення про оголошення секретного заповіту та за які кошти?

Задача №62.

При відкритті спадщини державним нотаріусом було з»ясовано, що один із спадкоємців знаходиться у місцях позбавлення волі за злочин проти державної власності.

Як у такому випадку має діяти нотаріус? Як має діяти нотаріус, якщо особу засуджено за злочин проти здоров»я спадкодавця?.

Задача №63.

У заповіті громадянки Волинець було зазначено таке: «Заповідаю житловий будинок за адресою м. Рівне, вул.. Гагаріна, 8, своєму чоловіку, сарай, що розташований за вказаною адресою дочці, гараж та худобу – сину».

Чи дійсний цей заповіт? Хто вправі тлумачити зміст заповіту?

Задача №64.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., синам Д. і А. у рівних частках. Сина Б. у заповіті не вказано. Син Д. помер до відкриття спадщини.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача №65.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., синам Д. і А. у рівних частках, автомобіль залишився не заповіданим. Сина Б. у заповіті не зазначено. Син Д. помер до відкриття спадщини.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача №66.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., сину Д., автомобіль залишився не заповіданим. Сина Б. 14 років та дружину 45 років у заповіті не зазначено.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача № 67.

Іванов П.С. помер 08.03.2002 р., а 02.03.2002 р. ним був складений заповіт на все належне йому майно на користь рідної сестри. На момент смерті Іванова П.С. в нього були:

  • син – інвалід 3-ї групи;

  • дочка, яка досягла 55 років через місяць після смерті спадкодавця;

  • троє неповнолітніх онуків, мати яких, що також була дочкою спадкодавця, померла до відкриття спадщини;

  • дружина,75 років.

Дружина спадкодавця відмовилася від належної їй частки на користь вищезгаданого сина спадкодавця і племінниці спадкодавця, батько якої, що був рідним братом спадкодавця, помер 08.03.2002 р. на 6-ть годин пізніше Іванова П.С. Усі спадкоємці претендують на спадщину.

Визначте коло спадкоємців та порядок видачі свідоцтва про право на спадщину.

Задача № 68.

Громадянка Петрова Г.Г. померла у 2001 році. На день смерті постійно мешкала у місті Городиці. Після її смерті залишилося спадкове майно: житловий будинок у місті Городиці та частина квартири у місті Харків. Спадщину після її смерті прийняли 2 сини: Іван та Сергій, один з яких проживав у будинку, а другий у квартирі.

У 2005 році помер син Іван, який проживав у квартирі (квартира приватизована на 4 осіб, у тому числі і на сина Івана). Після Івана залишились спадкоємці – дружина та дочка, які спадщину прийняли. Який порядок видачі свідоцтв про право на спадщину? Обґрунтуйте.

Задача № 69.

20 січня 2005 року померла громадянка Степанова Ніна Іванівна. Із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулись донька померлої Ольга та троє онуків (діти померлого у 2004 році сина Степанової Н.І. – Степанова Юрія Борисовича). Хто має право на отримання спадщини та на яку частку?

Задача № 70.

Горбатенко Іван Павлович заповів усе своє майно (1/2 частину житлового будинку, квартиру, земельну ділянку) Рудницькій Ользі Семенівні.

Після смерті Горбатенка І.П. (помер 24.11.2006) за оформленням спадкових прав до нотаріальної контори звернулись: Рудницька О.С., непрацездатна за віком дружина померлого, онук померлого, батьки якого загинули в автомобільній катастрофі раніше, ніж помер Горбатенко І.П. Визначте частку кожного спадкоємця у спадкового майні.

Задача № 71

Спадкоємцями за законом померлого Ковальова А.С. є його дружина, мати та донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадкове майно складається з ½ частини квартири і 1/2 частини автомобіля.

До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не в змозі надати правовстановлюючі документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого. Які дії нотаріуса?

Задача № 72.

Громадянин Петров Іван Михайлович залишив заповіт, посвідчений 21.05.2000, яким заповів все належне йому майно доньці – Сидоренко С.І. та сину Петрову В.І. в рівних частках кожному. Спадкодавець Петров І.М. помер 15.04.2004. Дружина спадкодавця та його син Петров В.І. померли до відкриття спадщини. До нотаріальної контори своєчасно звернулася донька померлого Сидоренко С.І. із заявою про прийняття спадщини та про видачу на її ім’я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, зазначене у заповіті. Дії нотаріуса. Які факти повинен перевірити нотаріус перед видачею свідоцтва про право на спадщину?

Задача № 73.

Спадкодавець помер 5 січня 2006 року. 3 липня 2006 року до нотаріуса звернулась рідна сестра спадкодавця з вимогою прийняти від неї заяву про прийняття спадщини, так як за її поясненнями, спадкоємці за законом першої черги, діти померлого, до дня звернення її до нотаріуса не подали заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини або про відмову від неї, на виїхали на постійне місце проживання до іншої держави. Батьки спадкодавця померли до відкриття спадщини.

За відомостями житлового органу зі спадкодавцем дійсно були прописані його діти та виписались до відкриття спадщини. Дії нотаріуса. Обґрунтуйте.

Задача № 74.

При оформленні спадкових прав після смерті матері, її сином для підтвердження родинних відносин зі спадкодавцем була представлена нотаріусу копія свідоцтва про народження, вірність якої засвідчена керівником організації, у якій працює син спадкодавця. Нотаріус відмовив у прийомі цього документа, пояснивши, що копія повинна бути засвідчена нотаріально. Чи правомірні дії нотаріуса? Обґрунтуйте.

Задача № 75.

20 березня 2007 року для оформлення спадщини після смерті Тихомирова А.О., який помер 20 квітня 2005 року, до нотаріальної контори звернувся його син, Тихомиров В.А., який надав усі необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Проте, при зверненні до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину, йому було відмовлено у видачі свідоцтва. Нотаріус пояснив, що 18 червня 2005 року заява про прийняття спадщини була також подана донькою спадкодавця – Світловою М.А., яка не змогла підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем. Їй нотаріусом було рекомендовано встановити його в судовому порядку.

Напередодні звернення до нотаріальної контори Тихомирова В.А. Світлова М.А. зателефонувала нотаріусу та повідомила, що з огляду на значне навантаження в суді та довгого строку розгляду судових справ рішення по її заяві судом ще не винесено. Тихомиров В.А. не погодився з поясненням нотаріуса, заявивши, що відсутнє рішення суду про призупинення видачі йому свідоцтва про право на спадщину, а також зажадав винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Прокоментуйте дії нотаріуса. Чи правомірним буде відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії?

Задача № 76.

Для оформлення спадщини нотаріусу було подано заяву громадянина Потапова С.М., який відбував покарання у місці позбавлення волі. Справжність підпису громадянина Потапова С.М. було засвідчено начальником закладу за місцем відбування покарання. Нотаріус відмовив у прийнятті заяви, роз’яснивши, що засвідчення справжності підписів громадян на документах не входить до повноважень начальників місць позбавлення волі.

Чи правомірною є відмова нотаріуса у прийнятті заяви про прийняття спадщини? Обґрунтуйте.

Задача № 77.

Громадянин Іванов І.Д. залишив заповіт на все належне йому майно на свого племінника Петрова М.В.

Час відкриття спадщини – 25.07.2006 року.

Із заявою про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори звернулись:

  • племінник Петров М.В., на якого складено заповіт;

  • непрацездатна дружина Іванова М.Т., яка проживала з померлим 25 років у зареєстрованому шлюбі.

Склад спадкового майна: житловий будинок з надвірними спорудами, грошове заощадження - спільна сумісна власність, та земельна ділянка – особиста власність померлого.

Питання: Визначте частку кожного спадкоємця у спадковому майні?

Задача № 78.

У державну нотаріальну контору звернулась громадянка Максименко К.В., яка з померлим Савченком В.І. проживала 25 років у незареєстрованому шлюбі та вела спільно господарство. У шлюбі ними було придбано: житловий будинок, автомобіль. На час смерті спадкодавця заповіт відсутній.

Час відкриття спадщини – 15.01.2005 року.

Питання: Чи має право громадянка Максименко К.В. отримати свідоцтво про право на спадщину на майно померлого?

Задача № 79.

Для оформлення спадщини нотаріусу було подано заяву громадянина Черненка А.А., який відбуває покарання у місцях позбавлення волі. Підпис Петренка А.А. був засвідчений начальником закладу за місцем відбування покарання. Нотаріус відмовив у прийнятті заяви.

Питання: Чи є правомірною відмова нотаріуса у прийнятті заяви про прийняття спадщини? Обгрунтуйте.

Задача 80.

Громадянин Василенко С.В. все своє майно заповів сину від першого шлюбу Василенку П.С.

Час відкриття спадщини - червень 2005 року.

Із заявою про прийняття спадщини і видачу свідоцтва про право на спадщину до державної нотаріальної контори звернулись:

- син Василенко П.С.;

- дружина померлого Василенко М.Р., якій виповнилось 48 років;

- двоє неповнолітніх синів.

До складу спадкового майна входить частка в Статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказане майно було особистою власністю померлого.

Питання: Хто має право на спадщину і на яку частку?

Задача 81.

До державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після померлої Іванової О.І. звернулись:

  • дочка померлої Шевченко Т.П.;

  • двоє онуків (дітей померлого у 2003 році сина Іванової О.І. – Іванова І.С.).

Час відкриття спадщини – 27.02.2006 року. Питання: Прокоментуйте хто має право на спадщину і на яку частку.

Задача № 82.

Секретарем сільської ради від імені громадянина Некрасова В.В. 25.12.2005 було складено заповіт на ім’я дочки Некрасової М.В. на земельну ділянку розміром 2 га., яка розташована на території сільської ради, та належала йому на підставі сертифікату на земельну частку (пай). Державний акт був отриманий 30.03.2006 року.

До державної нотаріальної контори 10.04.2006 звернулась дочка померлого Некрасова В.В. із заявою про прийняття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Питання: Які дії нотаріуса?

Задача 83.

У нотаріальну контору звернулася громадянка Бобріна О.В. для оформлення спадщини після померлого Нікітіна П.М., який залишив на її ім’я заповіт на двохкімнатну квартиру в місті Києві. У заповіті громадянин Нікітін П.М. указав прізвище Бобріної О.В., як Бобрина О.В.

Питання: Чи має право у даному випадку нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину?Обгрунтуйте.

Задача 84.

До державної нотаріальної контори після померлого Черненка П.В. звернулись:

  • син Черненко І.П.;

  • брат Черненко С.В., який разом з померлим не проживав та допомоги йому не надавав.

Час відкриття спадщини – 25.01.2007 року.

Питання: Хто має право на спадщину і на яку частку?

Задача 85.

Після померлого Литвина І.М. залишилось майно у складі:

  • квартири, в якій він проживав та був зареєстрований один;

  • житлового будинку, в якому проживав та був зареєстрований його син Литвин В.І.);

  • поточного рахунку у банку.

Час відкриття спадщини – 12.02.2008 року.

При видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус звільнив спадкоємця від сплати державного мита по спадковій квартирі та спадковому будинку та стягнув державне мито при видачі свідоцтва про право на спадщину на кошти поточного рахунку в банку у розмірі 0,5 % згідно з підпунктом «ж» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93.

Питання: Чи правомірні дії нотаріуса? Обґрунтуйте.

Задача 86.

До державної нотаріальної контори після смерті Марченка І.Р. звернулись:

  • син Марченко К.І. із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру;

  • дружина Марченко Д.О. про відмову від належної їй частки спадкового майна на користь сина спадкодавця.

Час відкриття спадщини – 16.09.2007 року.

Протягом шестимісячного строку дружина звернулась знову з вимогою скасувати свою заяву, враховуючи те, що їй не було відомо про наявність іншого спадкового майна.

Питання: Дії нотаріуса. Яким чином будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину?

Задача № 87.

16.09.2007 померла Ляшенко О.Д., яка 30.07.1996 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно спадкодавиця в рівних частинах заповідала дітям Віктору та Валентині. Спадкове майно складається з житлового будинку. Син спадкодавиці Віктор помер 07.03.2006 до відкриття спадщини, тобто до 16.09.2007.

До нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (на житловий будинок) звернулася Валентина.

Померлий Віктор має сина.

Яким чином буде видана спадщина?

Варіанти відповідей:

  1. На весь житловий будинок буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині;

  2. На ½ частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, а на ½ частину буде видано свідоцтво про право на спадщину сину Віктора ;

  3. На ½ частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, на ¼ частину житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині та на ¼ частину буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.

Задача № 88.

Прокопенко В.К., який помер 5 жовтня 2005 року, заповідав належний йому на праві особистої приватної власності житловий будинок в рівних частинах двом дочкам.

До нотаріуса із заявою про прийняття спадщини звернулися дві дочки та дружина 1949 року народження.

Які свідоцтва і на які частки спадкового майна будуть видані нотаріусом та яка частина житлового будинку буде належати кожному із спадкоємців?

Варіанти відповідей:

1. Кожній дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом по 1/3 частці житлового будинку та дружині буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частку житлового будинку. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні.

2. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на ½ частку житлового будинку та дочкам буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ¼ частку кожній. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні;

3. Кожній дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 5/12 часток, а дружині свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/6 частку. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні.

Задача № 89.

Кравець І.А., перебуваючи у лікарні, виявив бажання скласти заповіт на користь своєї дочки. Так, заповіт містив назву документу, відомості про заповідача (прізвище, ім’я по батькові, місце проживання заповідача, ідентифікаційний номер за даними Державного реєстру фізичних осіб -платників податків, реквізити паспорта, дата та місце народження), розпорядження заповідача щодо належного йому майна, документ закінчувався підписами: заповідача, завідувача відділенням, у якому хворий перебував на лікуванні, головного лікаря. Крім того, на заповіті була проставлена печатка лікарні, вихідний штамп та дата на штампі.

Чи може завідувач державного нотаріального архіву прийняти на зберігання такий заповіт, а нотаріус в подальшому за ним видати свідоцтво про право на спадщину? Вкажіть, які порушення допущені при його складанні та посвідченні.

Варіанти відповіді:

  1. У тексті заповіті не передбачено місце та час складання заповіту, не проставлений реєстрований номер заповіту;

  2. Заповіт може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні;

  3. Заповіт є нікчемним і видача свідоцтва про право на спадщину є неможливою;

  4. У тексті заповіті не передбачено місце та час складання заповіту, не проставлений реєстрований номер заповіту, заповіт посвідчений без присутності свідків.

Задача 90.

Павленко С.В. все своє майно заповів дочці від першого шлюбу Олені. У червні 2004 року заповідач помер. До складу спадкового майна входить квартира, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказана квартира була спільним сумісним майном подружжя.

Із заявою про прийняття спадщини та видачею свідоцтва про право на спадщину до нотаріуса звернулись: дочка Олена; вдова 1959 року народження; двоє синів 14 та 17 років.

Хто має право на спадщину і на яку частку?

Варіанти відповіді:

1. Дружині у видачі свідоцтва про право на спадщину буде відмовлено, неповнолітнім синам буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 3/4 частки;

2. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку, неповнолітнім синам свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/4 частку;

3.Дружині, неповнолітнім синам буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 5/8 часток;

4. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку, неповнолітнім синам свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/6 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/6 частку.

Задача 91.

У Павленка В.Г., який помер 20.03.2008, залишилися спадкоємці: дружина, син Сергій від попереднього шлюбу, який народився 18.07.1990. Спадкове майно складалося із житлового будинку, квартири, та земельної ділянки. Після закінчення шестимісячного строку (20.09.2008) з дня смерті спадкодавця до нотаріуса звернулася дружина померлого, яка фактично прийняла спадщину, та повідомила, що хоче отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок, квартиру та земельну ділянку вцілому. До нотаріуса із заявою про прийняття спадщини звернувся також повнолітній син Сергій від першого шлюбу, який проживав окремо від батька, та бажав отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на ½ частку у спадковому майні.

Нотаріус повідомила дружині, що видати їй свідоцтва про право на спадщину на об’єкти нерухомого майна вцілому не вбачається за можливе. Дружина не погоджувалась із рішенням нотаріуса, оскільки повнолітній син пропустив строк для прийняття спадщини, та звернулася із заявою про видачу їй постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Чи правомірна відмова нотаріуса?

Варіанти відповідей:

  1. Неправомірна, оскільки син пропустив строк для прийняття спадщини ;

  2. Правомірна, оскільки син на час смерті батька був неповнолітнім і вважається таким, що спадщину прийняв.

  3. Неправомірна, оскільки син на момент закінчення встановленого законодавством шестимісячного строку вже був повнолітнім і подав заяву про прийняття спадщини вже після шести місяців;

  4. Правомірна, оскільки дружина спадкодавця при поданні заяви про прийняття спадщини умисно не вказала, що у спадкодавця ще є син від першого шлюбу.

Задача 92.

Після померлого Грицая К.Н. спадщину прийняли дружина, мати, дочка дружини, яка була усиновлена спадкодавцем, син, який проживає у Москві та є громадянином Російської Федерації.

Яка ставка податку застосовується при спадкуванні кожним із спадкоємців?

Варіанти відповіді:

  1. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновленої дочки – 30 %, дружини та матері 5 %;

  2. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновленої дочки , дружини – 5 % та матір звільняється;

  3. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновлена дочка, дружина та мати від сплати податку звільняються;

  4. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 5 %, усиновленої дочки – 30 %, дружина та матір звільняються.

Задача 93.

Ковальчук А.П. пропустила строк для прийняття спадщини після померлої матері. Після закінчення шестимісячного строку вона звернулася до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини. Судом задоволено позов Ковальчук А.П. Протягом визначеного судом строку остання подала заяву про прийняття спадщини.

Спадкоємцем за законом померлої був ще й син, який також пропустив строк для прийняття спадщини, але який не звертався до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини, проте мав намір звернутися із заявою про прийняття спадщини після померлої матері. У свою чергу нотаріус повідомив сина спадкодавиці про те, що він вважається таким, що спадщину не прийняв.

За яких умов син матиме можливість подати заяву про прийняття спадщини після померлої матері (свідоцтво про право на спадщину за законом дочці спадкодавиці не видавалось).

Варіанти відповідей:

  1. Син повинен звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини;

  2. Сестра може дати свою письмову згоду на подачу заяви про прийняття спадщини братом;

  3. Судом задоволено позов Ковальчук А.П. і за цим рішенням є можливість подати заяву про прийняття спадщини і її брату;

  4. Все спадкове майно успадковується лише однією дочкою спадкодавця.

Задача 94.

01.05.2008 померла Завадська К.П., яка проживала у с. Березанка Чернігівського району. Спадкоємцем померлої був єдиний син Завадський С.В., який проживав у м. Чернігові. Спадкова маса складалася з житлового будинку та земельної ділянки.

Завадський С.В. помер 10.10.2008, із заявою про прийняття спадщини після померлої матері до Чернігівської районної державної нотаріальної контори не встиг звернутися. Померлому на праві приватної власності належить квартира у місті Чернігові.

Спадкоємцем Завадського С.В. є єдина дочка Олена, яка 13.11.2008 звернулася до нотаріуса у м.Чернігові із заявою про прийняття спадщини після померлого батька. При цьому спадкоємиця хотіла зазначити, що спадкове майно складається із квартири, та житлового будинку, земельної ділянки, що після її баби Заводської К.П. успадкував її батько.

Що повинна пояснити нотаріус? Скільки спадкових справ має бути заведено?

Варіанти відповідей:

  1. Повинно бути заведено дві спадкові справи: після батька по м. Чернігову та після баби (матері батька) по Чернігівському району;

  2. Повинно бути заведено дві спадкові справи: після батька та після баби (матері батька) по м. Чернігову;

  3. Повинно бути заведено одна спадкова справа: після батька по м. Чернігову;

  4. Повинно бути заведено одна спадкова справа: баби (матері батька) по Чернігівському району.

Задача 95.

01.05.2008 померла Окунєва К.П., яка проживала у с. Ладанка Чернігівського району. У Окунєвої К.П. було троє дітей: син та дві дочки. Дві дочки прийняли спадщину, а син помер, не встигнувши прийняти спадщину. У померлого сина було двоє дітей. У яких частках розподілятиметься спадкове майно.

Варіанти відповідей:

  1. Усі спадкують по ¼ частці спадкового майна;

  2. Дочки спадкують по 1/3 частці спадкового майна, а внуки померлої по 1/6 частці спадкового майна;

  3. Дочки спадкують по ½ частці спадкового майна;

  4. Дочки спадкують по 1/3 частці спадкового майна, один внук померлої спадкує 1/3 частку спадкового майна, а другого позбавляють спадщини, так як він себе веде непристойно.

Задача 96.

На час відкриття спадщини спадкодавцю належав житловий будинок з надвірними будівлями. Цей будинок було набуто згідно з договором купівлі-продажу під час зареєстрованого шлюбу. Спадкодавець залишив заповіт на цей житловий будинок на користь своєї дочки. Спадкоємцями також є непрацездатна дружина спадкодавця, яка претендує також на частку у спільному майні подружжя, та непрацездатний за станом здоров’я син спадкодавця. Всі з перелічених вище спадкоємців своєчасно звернулися до державної нотаріальної контори за здійсненням свого спадкового права.

У яких частках розподілятиметься спадкове майно?

Варіанти відповідей:

  1. Усе успадкує дочка за заповітом;

  2. Дочка спадкує ½ частки та дружина отримає у власність ½ частки;

  3. Дочка спадкує 2/3 частки, дружина спадкує 1/6 частки та син спадкує 1/6 частки;

  4. Всі троє спадкують по 1/6 частці та дружина отримає у власність ½ частки;

  5. Дочка спадкує 1/3 частки, дружина спадкує 1/12 частки, син спадкує 1/12 частки та дружина отримає у власність ½ частки.

Задача 97

20 березня 2004 року для оформлення спадщини після смерті Тихомирова А.А., який помер 10 березня 2004 року, до нотаріуса звернувся його син, Тихомиров В.А., який надав усі необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину. Проте, при зверненні до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину після закінчення терміну шести місяців, йому було відмовлено у видачі свідоцтва. Нотаріус пояснив, що 18 червня 2004 року заява про прийняття спадщини була також подана донькою спадкодавця - Світловою М.А. Світлова не змогла підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем і їй було рекомендовано встановити його в судовому порядку. Напередодні Світлова зателефонувала нотаріусу та повідомила, що з огляду на значне навантаження в суді та довгого строку розгляду судових справ рішення по її заяві судом ще не винесене.

Тихомиров не погодився з поясненням нотаріуса, заявивши, що немає рішення суду про призупинення видачі йому свідоцтва про право на спадщину, а також зажадав винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Дії нотаріуса по провадженню даної справи.

Задача 98

Громадянин Петренко С.В. все своє майно заповів дочці від першого шлюбу Олені. В червні 2004 року гр. Петренко помер. З заявою про прийняття спадщини і видачу свідоцтва про право на спадщину до державної нотаріальної контори звернулись:

  • дочка Олена;

  • вдова, якій виповнилось 45 років;

  • двоє неповнолітніх синів.

До складу спадкового майна входить частка в Статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказане майно було особистою приватною власністю померлого.

Хто має право на спадщину і на яку частку?

Задача 99

20 січня 2005 року померла громадянка Степанова Ніна Іванівна. З заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулась дочка померлої Ольга і троє внуків (дітей померлого в 2003 році сина Степанової Н.І. Юрія).

Прокоментуйте, хто має право на спадщину і на яку частку.

Задача 100

Власник квартири та житлового будинку Мороз І.К. заповів квартиру Зембіцькій Л.М.

10 жовтня 2005 року Мороз І.К. помер.

Вартість квартири на час відкриття спадщини становила 30 тисяч гривень, вартість житлового будинку становила 100 тисяч гривень.

10 березня 2006 року до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини з заявами про прийняття спадщини з'явились п'ять дітей Мороза І.К., двоє з яких - непрацездатні за віком.

Визначте частку кожного спадкоємця в спадковому майні.

Задача 101

Горбатенко І.П. заповів усе своє майно (1/2 частину житлового будинку, квартиру, земельну ділянку) Рудницькій О.С.

Після смерті Горбатенка І.П. за оформленням спадкових прав до нотаріальної контори звернулись Рудницька О.С. та непрацездатні дружина спадкодавця та онук, батьки якого загинули в автомобільній катастрофі раніше ніж помер Горбатенко І.П.

Визначте частку кожного спадкоємця в спадковому майні.

Задача 102

Після смерті 18 грудня 2005 року Онопрієнка Г.К. залишилось спадкове майно: земельна ділянка та розташований на ній житловий будинок. Онопрієнком Г.К при житті був складений заповіт на житловий будинок на двох дочок.

До нотаріуса за оформленням спадкових прав звернулись дві доньки Онопрієнка Г.К. - спадкоємиці за заповітом і дружина - непрацездатна за віком.

Які свідоцтва і на які частки спадкового майна будуть видані нотаріусом ?

Задача 103

Спадкоємцями за законом померлого Ковальчука А. П. є його дружина, мати і донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадковим майном є ½ частина автомобіля.

До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не в змозі надати правовстановлюючі документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого.

Які дії нотаріуса?

Задача 104

2 січня 2004 року помер Іванов Л. О., не отримавши на заводі заробітну плату за останні три місяці.

Іванов Л. О. був одиноким, проживав сам у приватизованій квартирі.

До нотаріальної контори звернувся двоюрідний брат померлого із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину на квартиру та вищевказану заробітну плату.

Які дії нотаріуса?

Задача 105

Спадкодавець згідно заповіту залишив усе своє майно дочці. Після його смерті залишились дружина пенсійного віку та два сини, один з яких інвалід. Дружина в заяві про видачу свідоцтва про право на спадщину зазначила, що їх з чоловіком майно належало їм на праві спільної сумісної власності.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача 106

Громадянин М. помер у м. Саратові, де мешкав останні роки життя. Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складалося з квартири у м. Донецьку, грошових внесків в Ощадбанках м. Саратова та м. Донецька, земельної ділянки у м. Суми.

Ким будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину? Які особливості при видачі цих свідоцтв?

Задача 107

1. До нотаріальної контори звернулася гр. Калугіна .В., дружина померлого гр. Калугіна П.П., з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на приватне підприємство «Софія», що належало її померлому чоловіку.

Надати проект консультації нотаріусом спадкоємця. Чи можливо видати свідоцтво про право на спадщину на приватне підприємство? Якщо так, - яким чином? Які документи має подати спадкоємець?

Задача 108

2. До нотаріальної контори звернулися сини померлого гр. Еременка Б.П., Петро та Олександр, та дружина померлого – Ганна, з заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину на наступне майно, що залишилось після смерті їхнього батька:

  1. земельна ділянка, право померлого на яку підтверджується свідоцтвом про право на спадщину на земельну ділянку, видане померлому після смерті його матері;

  2. грошовий вклад у банку;

  3. майнові права що витікають з авторських прав померлого на художні та аудіовізуальні твори, що не були опубліковані та оприлюднені.

Вирішити задачу.

Задача 109

Батько заповідав будинок в рівних частках дочкам Марина та Олені, а автомобіль – синові Миколі (15 років), дружині Наталі (57 років). Дочки відмовились від спадщини на користь Миколи.

Кому і яка частина спадщини залишиться?

Задача 110

Після смерті батька – Сергія, який заповів квартиру своїм дітям – Анатолію, Марії та 5-річному Дмитру. Через місяць помирає Анатолій, не встигнувши прийняти спадщину за батьком, Марія відмовляється від своєї частки на користь неповнолітніх дітей Анатолія Ганни та Вікторії. На спадщину претендують дружина померлого Анастасія, його батьки (90 років). Квартира Сергія та Анастасії знаходиться на праві спільною сумісної власності.

Вирішити задачу.

Задача 111

02 липня 2008 року до нотаріальної контори звернулася гр. Іванова М.Д. з заявою про прийняття спадщини за заповітом до майна померлого 02 січня 2008 року Петрова С.А. Зі змісту заповідального розпорядження вбачається, що спадкодавець все своє майно, в чому б воно не полягало та де б воно не знаходилось, заповів гр. Івановій М.Д. Для отримання Свідоцтв про право на спадщину спадкоємицею за заповітом надано правовстановлювальні документи на майно, що належало померлому: свідоцтво про право власності на квартиру, ощадну книжку та договір особистого страхування заповідача. Державним нотаріусом було зроблено відповідні запити до регіонального відділення Ощадбанку та до Страхової компанії, в результаті чого з’ясувалося, що і при заключенні договору банківського рахунку і при укладанні договору страхування заповідач призначив Іванову М.Д. як особу, до якої має перейти право одержання грошей та страхової виплати відповідно.

На яке майно має бути виданим свідоцтво про право на спадщину за заповітом?

Задача 112

05 травня 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин Іванов І.В., з заявою про прийняття спадщини до майна померлої 20.02.1994 року Іванової Є.Ф., яка є його бабусею.

Нотаріусу були надані такі документи:

1. Довідка форми № 3 про останнє місце реєстрації померлої

2. Довідка форми № 3 про місце проживання заявника (померла Іванова Є.Ф. та її онук Іванов І.В. були зареєстровані за однією адресою, на момент смерті Іванової Є.Ф. Іванов І.В. проживав разом з нею).

3. копія свідоцтва про народження гр. Іванова І.В.

4. копія свідоцтва про народження Іванова В.М.(сина померлої Іванової Є.Ф.)

5. копія свідоцтва про смерть Іванова В.М, який помер 24.11.2003 року.

Згідно витягів зі спадкового реєстру заповітів померла не залишала, спадкова справа після її смерті не заводилась.

Які дії має вчинити нотаріус? Якщо нотаріус має правові підстави видати свідоцтво про право на спадщину зазначте порядок такої видачі, та вкажіть необхідні документи, які потрібно надати Іванову І.В.

Якщо нотаріус, на Вашу думку, не має правових підстав видати свідоцтво складіть постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом до майна померлої Іванової Є.Ф.

Задача 113

В червні 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин І з заявою про прийняття спадщини до майна померлої в лютому 2006 року громадянки А, яка була матір’ю громадянина І та вдовою з 1970 року.

Після вивчення поданих документів нотаріус з’ясував, що спадкодавець на момент смерті мешкала зі спадкоємцем за однією адресою (довідка форми №3), спадкові справи після її смерті не заводились, заповітів вона не залишала (витяг зі спадкового реєстру). Інших спадкоємців 1-ї черги за законом немає.

Після її смерті залишилось спадкове майно:

1. Квартира в м. Києві

2. Грошові кошти на рахунку в Сбербанке Російської Федерації.

Спадкоємець надав відповідний правовстановлюючий документи на квартиру. Факт наявності грошових коштів документально підтвердити не зміг.

Дії нотаріуса.

Задача 114

В липні 2008 року нотаріальної контори звернулися гр. А і Б, з заявою про прийняття спадщини до майна померлої в квітні 2008 року громадянки В яка була дружиною гр. А і матір’ю громадянина Б.

Після вивчення документів нотаріусом було встановлено, що спадкове майно складається з 5-ти кімнатної квартири, яка була приватизована громадянкою В і громадянином Б та заміського будинку, який був набутий громадянкою В за договором купівлі-продажу під час зареєстрованого шлюбу з громадянином А.

Яке майно і в яких частинах будуть спадкувати громадяни А і Б.

Задача 115

Мамонтовою А.І. було складено заповіт, посвідчений посадовою особою виконкому сільської ради 15.11.2005, за яким вона все своє майно заповідала дочці. Пізніше, нею було складено заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу, за яким Мамонтова А.І. квартиру заповідала сину.

За яким заповітом будуть видаватись свідоцтва про право на спадщину? Якщо один із спадкоємців має право на обов’язкову частку в спадщині?

Задача 116

Спадкодавець все своє майно заповідав дочці. 7 липня 2008 р. до нотаріуса звернулись гр. Колесник О.О. та Колесник С.І. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на обов’язкову частину (ст. 1241 ЦК України). Колесник О.О., дружина померлого, на момент смерті чоловіка Колесника І.І. непрацездатна за віком (56р), а син Колесник С.І. інвалід 2 групи.

Крім цього дружина Колесник О.О. просила видати свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя.

Якби не було заповіту, то яка частка спадщини належала б кожному із спадкоємців за законом після видачі свідоцтва про право власності пережившому подружжю?

Який порядок розрахунку обов’язкової частки?

На які частки має видати нотаріус спадкоємцям по закону та по заповіту свідоцтва про право на спадщину?

Задача 117

6 червня 2008 року померла громадянка М., після смерті якої залишилося спадкове майно, яке складається з квартири. До нотаріальної контори звернувся громадянин С., який є онуком двоюрідної сестри спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

Чи належить гр. С до якої-небудь черги спадкоємців за законом? В якому разі він може одержати право на спадкування?

Задача 118

29 червня 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин К. з заявою про прийняття спадщини після смерті Д. який помер 28 грудня 2007 року, мотивуючи це тим, оскільки 28 червня 2008 року – визначений законом святковий день – День конституції, то відповідно до п.5 статті 254 Цивільного кодексу України «якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день».

Як повинен діяти нотаріус?

Задача 119

Громадянин К. помер у Лісабоні, де працював на законних підставах при цьому був зареєстрований в м. Києві. Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається з частини квартири, що знаходиться в у Києві, грошових вкладів у Португальському банку, квартири що знаходиться у Лісабоні.

Ким будуть видаватись свідоцтва про право на спадщину? Які особливості видачі цих свідоцтв?

Задача 120

Громадянка Р. залишила заповіт, яким ½ частину своєї квартири заповіла дочці М. До нотаріальної контори з питань прийняття спадщини та видачі свідоцтв звернулися дочка М та два сини один з яких має право на обов’язкову частку у спадщині:

Дочка М. на ½ частину квартири за заповітом та за законом на не заповідану частину квартири.

Син П. за законом на не заповідану частину квартири.

Син Г. за законом на не заповідану частину квартири та на обов’язкову частку у спадщині.

Які свідоцтва про право на спадщину будуть видані та в яких частках?

Задача 121

06 березня 2008 року померла громадянка С. 20 вересня 2008 року заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулася невістка, громадянка Б., чоловік якої, син спадкодавця, помер 30 серпня 2008 року.

Чи може за вищевказаних обставин бути видане свідоцтво про право на спадщину гр. Б.?

Задача 122

15 лютого 2008 року помер громадянин К. Із заявою про прийняття спадщини звернулися батьки померлого М. та Ф.. Дружина померлого С. відмовилася від прийняття спадщини на користь двох малолітніх дітей померлого.

Які свідоцтва про право на спадщину будуть видані та в яких частках?

Задача 123

Громадянин Р. помер 4 липня 2008 року. В 2005 році від його імені було складено заповіт на все майно на користь дочки, а у 2007 році він склав заповідальне розпорядження на грошові внески у банківській установі на користь сина.

Які свідоцтва про право на спадщину будуть видані?

Задача 124

1 квітня 2008 року померла громадянка Н. 10 травня 2008 року до нотаріальної контори поштою надійшла заява від громадянина П. про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину у простій письмовій формі (справжність підпису на якій не посвідчено нотаріально). 15 листопада 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин Ч. представник громадянина П. по довіреності з вимогою видати свідоцтво про право на спадщину на ім’я П.

Як повинен діяти нотаріус?

Задача 125

08 лютого 2008 року помер гр. Г., після смерті якого спадкового майна не залишилося. 09 лютого 2008 року померла громадянка Д., мати гр. Г. Спадкове майно складається з житлового будинку, який належав громадянці Д. До нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини звернулися онуки покійної Д., діти гр. Г, та гр. І, рідна сестра померлої гр. Д.

Хто отримає свідоцтво про право на спадщину і в яких частках?

Задача 126

Громадянин Ш. помер 12 січня 1999 року після його смерті залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку. До нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини і видачу свідоцтва про право на спадщину звернулися сини покійного В. та О., при цьому гр. В. разом із заявою подав документ, який підтверджує право власності Ш. на вклад в Ощадбанку, а О. разом із заявою подав свідоцтво про право власності Ш. на майновий пай. Згідно довідки органів місцевого самоврядування в період з 1998 року по 2000 рік за місцем останнього проживання померлого проживала дочка покійного С., яка до нотаріальної контори не зверталася.

Які дії нотаріуса? Хто отримає свідоцтво про право на спадщину і в яких частках?

Задача № 127.

11 листопада 2003 року помер гр. К.

Після його смерті відкрилася спадщина, яку прийняв його син – гр. М., подавши до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини 05 лютого 2004 року відповідну заяву.

В строк, визначений для прийняття спадщини, до державної нотаріальної контори свої права заявив гр. О., який протягом останніх п’яти років перебував на утриманні гр. К. При цьому гр. О. мотивував свої вимоги посиланням на ст. 531 Цивільного кодексу Української РСР, згідно з якою утриманці померлого успадковують нарівні зі спадкоємцями тієї черги, яка закликається до спадкування.

Гр. М. з цим не погоджувався, вважаючи, що після смерті гр. К. уся спадщина повинна перейти до нього, як до єдиного спадкоємця першої черги за законом, оскільки згідно із ст.1265 Цивільного кодексу України, утриманці віднесені до спадкоємців 5 черги.

Проаналізуйте ситуацію. Положення якого з кодексів будуть поширюватися на зазначені правовідносини? Чи змінилось би вирішення задачі, якби гр. М. подав заяву про прийняття спадщини до 01 січня 2004 р.?

Задача № 128.

Гр. Т. видав своїй дружині розписку про те, що при складанні заповіту не згадає в ньому своїх повнолітніх сина та доньку від першого шлюбу. Через рік гр. Т помер.

За заповітом усе своє майно він заповів в рівних частках сину (20 р.) та доньці (25 р.) від першого шлюбу.

Дружина гр. Т. звернулась до суду з позовом про визнання заповіту недійсним, посилаючись на те, що при його вчиненні гр. Т. порушив домовленість, підтверджену розпискою.

Зробіть правовий аналіз ситуації.