Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н а в ч а л ь н е.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

З а в д а н н я

 

30. Група геологорозвідників, що продиралася через ліс, підійшла до бурхливої річки. Щоб перейти річку в брід, всі зняли свою одежу та склали її до речових мішків. Двоє розвідувачів Максимов та Круглов вдало перейшли річку, а у третього Полікарпова течією вибило речовий мішок із рук і понесло геть. Максимов і Круглов не поділилися з товаришем одягом та їжею, хоча могли це зробити без будь-якої небезпеки для себе і залишили його у засніженому лісі. Через 7 днів рятувальний загін знайшов Полікарпова, який лежав під деревом. Хоча Полікарпов і залишився живим, але його руки і ноги були відморожені, а ноги згодом ампутовані.

Вирішіть питання про відповідальність Максимова та Круглова.

 

31. Свиридюк, відбувши покарання за вчинений розбій, вирішив вбити Даниленка за те, що той виступив свідком на суді. Реалізуючи свій намір, Свиридюк перестрів Даниленка поблизу залізниці й затіяв з ним бійку, під час якої двічі вдарив Даниленка ножем у руку, заподіявши середньої тяжкості тілесне ушкодження. Отримавши поранення, Даниленко почав тікати у напрямку залізниці, але спіткнувся на рейках, впав, сильно вдарившись головою, і втратив свідомість. Коли Свиридюк підбіг до Даниленка, то побачив, що той лежить на рейках непритомний і до нього наближається потяг. Маючи можливість нанести смертельний удар, Свиридюк лише постояв поруч, дочекавшись поки потяг переїхав непритомного Даниленка. За висновком судово-медичної експертизи Даниленко помер від залізничної травми.

Вирішіть питання про відповідальність Свиридюка.

 

32. У лікарню доставили Устинову, яка, не приходячи до свідомості, померла. При розслідуванні справи було встановлено, що Устинова з метою переривання вагітності прийняла протягом доби 10 порошків сильнодіючих засобів загальною вагою 1,5 г, у той час як добова доза прийому препарату – не більше 0,3 г. Слідством було встановлено, що Устинова одержала ці порошки від медичної сестри Жданової, яка за винагороду надавала жінкам “допомогу” у перериванні вагітності.

Вирішіть питання про відповідальність Жданової.

 

33. Вихователька дитячого садка Альохіна під час прогулянки заговорилася зі своєю знайомою і залишила дітей без нагляду. Спускаючись із дерев’яної гірки, п’ятирічний хлопчик зачепився шарфом за виступ на бортику і став задихатися. Діти спочатку намагалися допомогти йому власноруч, а потім побігли за вихователькою. Однак вже було пізно – дитина  померла від механічної асфіксії.

Вирішіть питання про відповідальність Альохіної.

 

34. Колишня робітниця реєстратури міської лікарні Ковальова, що не мала медичної освіти, після виходу на пенсію стала займатися медичною практикою. Після співбесіди з пацієнтами, які вважали її лікарем, Ковальова радилася зі знайомими фахівцями, які навіть не підозрювали про її дійсні наміри. На підставі одержаних порад фахівців Ковальова призначала хворим лікування. У такий спосіб вона діяла протягом декількох місяців. Діяльність Ковальової було виявлено та присічено, коли хворий, що страждав від медикаментозної алергії, помер від вживання призначених нею ліків.

Вирішіть питання про відповідальність Ковальової.

 

35. Федосєєва і Баранніков тривалий час проживали разом у заводському гуртожитку, вели спільне господарство. Коли Баранніков дізнався, що Федосєєва вагітна, він покинув її, звільнився з заводу і виїхав на постійне місце проживання до іншого міста. Враховуючи великий строк вагітності, коли  аборт вже став неможливий, та відсутність змоги самостійно забезпечувати догляд за дитиною, Федосєєва вирішила позбавитися новонародженого. З цією метою вона приховала свою вагітність від оточуючих. Народивши дитину у гуртожитку, Федосєєва вночі дала їй снодійний засіб і, винісши на вулицю, залишила біля гуртожитку. Як було встановлено слідством дитина померла від переохолодження. 

Вирішіть питання про відповідальність Федосєєвої.

 

36. Галина М. була доставлена у пологовий будинок у передпологовому стані. Через декілька годин у неї почалися пологи, у зв’язку з чим її чоловікові Миколі, який мав однакову з дружиною групу крові, запропонували здати кров для переливання. Чоловік породіллі безоплатно здав 400 мл крові, які завідуюча лабораторією з переливання крові Зубренко продала сторонній особі. Як було встановлено під час досудового слідства Зубренко систематично продавала кров, яку здавали для переливання породіллям.

Вирішіть питання про відповідальність Зубренко.

 

 

Т е м а  4. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ СТАТЕВОЇ СВОБОДИ  ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАННОСТІ ОСОБИ

 

Розв’язуючи завдання за цією темою слід відмітити, що кожна людина, незалежно від статі, має право на особисту недоторканність, повагу до її гідності, вільний розвиток своєї особистості (ст.ст. 23, 28 і 29 Конституції України). Особливістю злочинів, відповідальність за вчинення яких передбачена розд. IV Особливої частини КК України, є посягання на рівне право жінки чи чоловіка, які досягли віку статевої зрілості бути вільними у вирішенні питань щодо власних статевих стосунків. Особи, які не досягли віку статевої зрілості, визнаються статево недоторканними і це виключає правомірність статевих зносин з ними, в тому числі таких, що мають місце за взаємною згодою.  

 

Соседние файлы в предмете Уголовное право