Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н а в ч а л ь н е.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

З а в д а н н я

 

199. Майстер комунального підприємства Морозов, прибувши за викликом, відмовився ремонтувати антену колективного користування в жилому будинку, посилаючись на відсутність кабелю та інших матеріалів. Однак після того, як мешканці під’їзду зібрали йому 90 грн., Морозов відремонтував антену. Крім того, на прохання пенсіонера Шилова Морозов відремонтував у його квартирі телефон, за що вимагав і одержав 40 грн.

Вирішіть питання про відповідальність Морозова.

 

200. Катречко проник уночі з метою крадіжки в магазин, але був помічений працівником міліції, який повертався з кіно. Намагаючись уникнути затримання, Катречко кинув в очі працівникові міліції заздалегідь заготовлений тютюновий порошок, що був у нього в кишені, засліпив переслідувача, але втекти не зміг, бо був затриманий членами громадського формування з охорони громадського порядку.

Вирішіть питання про відповідальність Катречка.

 

201. Куриленко, не маючи квитка, спробував пройти в нічний клуб, але працівник позаштатної служби охорони Міщенко, який чергував біля входу, не пропустив його. Дочекавшись закінчення вечора, Куриленко підстеріг Міщенка, коли той ішов додому і, бажаючи помститися, збив на землю, вдарив по обличчю, заподіявши легкі тілесні ушкодження без розладу здоров’я.

Вирішіть питання про відповідальність Куриленка. Чи зміниться кваліфікація дій Куриленка за умови, що вони були вчинені в той момент, коли Міщенко не пропускав Куриленка в клуб?

 

202. Молодший лейтенант міліції Гришин запропонував Фастову, який знаходився в клубі в стані сп’яніння, залишити приміщення. Фастов погодився і попрямував до виходу, але потім, вихопивши з кишені фінський ніж, спробував вдарити Гришина в груди. Однак Гришин встиг підставити руку, по якій Фастов і наніс удар. Після цього Фастов ще двічі намагався вдарити ножем Гришина.

Вирішіть питання про відповідальність Фастова.

 

203. Під час допиту в кабінеті слідчого Ковальов, який перебував в попередньому ув’язненні й обвинувачувався в розбійному нападі, побачивши, що слідчий – лейтенант міліції Фадєєв – складає протокол допиту і за ним не спостерігає, взяв зі столу скляну попільничку, накинувся на Фадєєва і наніс йому удар попільничкою по голові, заподіявши тілесні ушкодження середньої тяжкості. Скориставшись безпорадним станом Фадєєва, Ковальов знищив протоколи допиту та інші документи кримінальної справи, після чого вискочив у вікно і втік.

Вирішіть питання про відповідальність  Ковальова.

 

204. Говорков з метою заволодіння пістолетом шляхом обману запросив міліціонера Курасова, який стояв на посту, начебто для виявлення захованої кимось зброї. Привівши Курасова в безлюдне місце, де начебто заховано в снігу зброю, і, користуючись тим, що Курасов нахилився, Говорков завдав йому удар кинджалом у спину, заподіявши небезпечне для життя поранення. Потім Говорков зрізав кобуру з пістолетом і втік, проте незабаром був затриманий і притягнутий до кримінальної відповідальності.

Вирішіть питання про відповідальність Говоркова.

 

205. Гавриленко і Велигура, зламавши двері, проникли в квартиру Симченка, який перебував у відпустці, забрали холодильник “Стинол”, телевізор і килим, які відвезли на квартиру Гавриленка. За заявою Симченка проти них було порушено справу з факту крадіжки індивідуального майна. Під час досудового слідства виявилося, що Гавриленко дав холодильник, телевізор і килим у придане своїй дочці, коли та виходила заміж за Симченка. Згодом дочка Гавриленка розлучилася з Симченком і повернулася до батьків, але холодильник, телевізор і килим Симченко їй не віддав, незважаючи на неодноразові вимоги. Тоді Гавриленко забрав майно за допомогою свого сусіда Велігури, якому заплатив за це  25 грн.

Вирішіть питання про відповідальність Гавриленка і Велігури. Як кваліфікувалися б їхні дії, якби холодильник, телевізор та килим належали за правом особистої власності Симченку?

 

206. Працівники органів внутрішніх справ, діючи відповідно до санкціонованої постанови, прийшли в будинок Шубаріна для проведення обшуку. Однак Шубарін, який був у нетверезому стані, відмовився їх впустити, схопив сокиру, став розмахувати нею, погрожуючи вбивством, намагався вдарити одного з них, ображав нецензурними словами.

Вирішіть питання про відповідальність Шубаріна. Чи зміниться рішення завдання за умови, що працівники міліції намагалися провести обшук без санкції судді? 

 

207. Сєров, вчинивши втечу із місць позбавлення волі, викрав у свого знайомого папку з документами, серед яких був загальногромадянський паспорт. Шляхом певних технічних маніпуляцій Сєров вніс до паспорта відповідні зміни і пред’явив його для оформлення прописки, але був викритий.

Вирішіть питання про відповідальність Сєрова.

 

208. Касир комерційної фірми Зубарєва, бажаючи помститися головному бухгалтерові Степанову за критику, викрала з його столу річний баланс та поточні документи. Щоб відвести від себе підозру, вона також забрала і сховала у себе вдома документи зі свого робочого столу. Про вчинене вона розповіла сусідці, яка після сварки з Зубарєвою повідомила про обставини зникнення документів у прокуратуру.

Вирішіть питання про відповідальність Зубарєвої.

 

209. Прибираючи в квартирі, Котова знайшла у себе в спальні вмонтований у спинку ліжка підслуховуючий пристрій. В результаті розслідування, розпочатого по її заяві, стало відомо, що “жучок” був встановлений її чоловіком Котовим перед від’їздом у службове відрядження з метою викрити дружину в передбачуваній зраді. Підслуховуючий пристрій було виготовлено і надано Котову його родичем, інженером Смирновим, якому було відомо про наміри Котова. 

Вирішіть питання про відповідальність Котова та Смирнова.

 

 

Т е м а  17. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ

 

При підготовці до занять слід звернутися до гл. 18, 19 Конституції України, статті яких визначають функції, принципи організації і діяльності суду, господарського суду та прокуратури. Особливу увагу потрібно звернути на закони України: “Про Конституційний Суд України” від 3 червня 1992 р.; “Про статус суддів” від 15 грудня 1992 р.; “Про прокуратуру” від 5 листопада 1991 р.

Необхідно засвоїти систему та окремі склади злочинів проти правосуддя. При розв’язанні окремих завдань за даною темою, як і за попередньою, треба враховувати, що життя, здоров’я, власність, честь та гідність працівників судових органів мають самостійний (спеціальний) захист від суспільно небезпечних посягань, що відбивається на кваліфікації. З метою уникнення помилок при кваліфікації діянь, ознаки яких вказані в умовах конкретних завдань, рекомендується додатково використовувати практику розгляду справ даної категорії Пленумом Верховного Суду України.

Соседние файлы в предмете Уголовное право