Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н а в ч а л ь н е.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

З а в д а н н я

 

185. Корнієнко був засуджений районним судом за  ч. 2 ст. 315 КК України за схиляння 17-річної Сушко до вживання наркотичних засобів. Досудовим слідством було встановлено, що Корнієнко неодноразово викрадав з городів місцевих жителів головки маку, виготовляв наркотик і шість разів уводив його Сушко за допомогою спеціально купленого шприца з її згоди і за її ініціативою.

Чи правильна кваліфікація дій, вчинених Корнієнком?

 

186. Савченко отримав від малознайомої людини  200 ампул 1% розчину наркотичного засобу морфіну для зберігання за визначену плату. Зберігав його у себе на квартирі протягом трьох місяців. Кожен місяць господар цього наркотичного засобу приходив до Савченка, забирав частину ампул, сплачував Савченку гроші за зберігання і зникав.

Вирішіть питання про відповідальність Савченка.

 

187. Бажаючи придбати наркотики, Пивоваров звернувся до Козаченка. Не маючи їх, Козаченко з корисливих мотивів продав Пивоварову речовину, яка не містила наркотичних компонентів.

Вирішіть питання про відповідальність Пивоварова і Козаченка.

 

188. Сидоров виготовив 200 г гашишу, який через кілька днів реалізував кільком особам.

Вирішіть питання про відповідальність Сидорова.

 

189. При проходженні митного контролю у співробітника садово-паркового господарства Григор’єва замість задекларованого насіння декоративних рослин було виявлено партію гашишу.

Вирішіть питання про відповідальність Григор’єва.

 

190. Фармацевт Федорова систематично продавала своїм знайомим  без рецепта  за відповідну платню  препарати, що містили наркотики.

Вирішіть питання про відповідальність Федорової.

 

 

Т е м а  15. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОХОРОНИ  ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ, НЕДОТОРКАННОСТІ ДЕРЖАВНИХ КОРДОНІВ,  ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЗОВУ ТА МОБІЛІЗАЦІЇ

 

При вивченні цієї теми потрібно звернутися до положень ст. 17 Конституції Укра­їни, згідно з якими захист суверенітету і територіальної цілісності України, забез­печення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Забезпечення державної безпеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові фор­мування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом. Збройні Сили України та інші військові формування ні­ким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з ме­тою повалення конституційного ладу, усунення органів влади чи перешкоджан­ня їх діяльності.

Необхідно вивчити окремі склади злочинів у сфері охорони державної таєм­ниці, провести розмежування між ними та такими злочинами проти основ націо­нальної безпеки, як, наприклад, державна зрада та шпигунство.

Для засвоєння цієї теми слід ознайомитися з положеннями законів України: “Про інформацію” від 02 жовтня 1992 р.; “Про державну таємницю” від 21 вересня 1999 р.; “Про державний кордон України” від 4 листопада 1991 р.; “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” від 21 жовтня 1993 р., інших нормативних актів.

 

З а в д а н н я

 

191. Порушуючи інструкцію щодо забезпечення державної таємниці, констру­ктор заводу Савчук брав документи, що містили секретні відомості, для роботи з ни­ми вдома. Одного разу, перебуваючи в стані сп’яніння, він загубив папку з таки­ми документами. Кларова її підібрала і показала своєму чоловікові. Ознайомив­шись із їх змістом, останній відніс знахідку до місцевого управління внутрішніх справ.

Вирішіть питання про відповідальність Савчука.

 

192. Аспірант Лазарєв, вихваляючись перед своїм колишнім шкільним това­ришем Суховим успіхами в науці, пояснив йому принцип роботи і накреслив схе­му побудови приладу, що було державною таємницею. Відомості невдовзі вико­ристала одна з іноземних фірм і це спричинило шкоду інтересам України. Виявилось, що Сухов був їх агентом. Лазарєв цього не знав.

Вирішіть питання про відповідальність Сухова та Лазарєва.

 

193. Робітник конструкторського бюро підприємства, що розробляло бойову техніку, Мурашов, всупереч інструкціям, брав додому на вихідні таємні креслення, з тим щоб на дозвіллі обміркувати низку раціоналізаторських пропозицій. Креслення побачив його 10-річний син. Бажаючи похвалитися перед приятелями тим, якою складною роботою займається батько, хлопчик виніс ці креслення на вулицю і став демонструвати їх групі підлітків, а згодом – особам похилого віку, які відпочивали у дворі на лавах та стільцях. Побачивши у вікно, що його документи знаходяться у сторонніх осіб, Мурашов вийшов і забрав їх. Один із сусідів сповістив про цей випадок правоохоронні органи. З огляду на специфіку відомостей, Мурашов вирішив, що ніхто нічого не зрозумів та не запам’ятав.

Вирішіть питання про відповідальність Мурашова.

 

194. Балашов – робітник конструкторського бюро підприємства, що розробляло бойову техніку, всупереч інструкціям, взяв важливі документи з собою на концерт художньої самодіяльності. Концерт проходив в актовому залі приміщення цієї ж установи. Заслухавшись виступом хору, Балашов не помітив, як упали декілька аркушів, один з яких ковзнув у щілину між дошками підлоги. Згодом було з’ясовано, що ніхто з документом не ознайомився та не мав такої змоги.

Вирішіть питання про відповідальність Балашова.

 

195. Шиловська – прибиральниця конструкторського бюро, увійшла в змову з представниками іноземного підприємства і отримала завдання збирати науково-технічні відомості, що становлять конфіденційну інформацію та належать державі. Її підозріла поведінка привернула увагу працівників служби безпеки цієї установи. Під час огляду приміщення для зберігання технічного приладдя у прибиральниці було знай-дено незнешкоджені копії важливих креслень.

Вирішіть питання про відповідальність Шиловської.

 

196. У Татарчука зникла ввірена йому комп’ютерна дискета з інформацією, яка становить державну таємницю. Як було з’ясовано правоохоронними органами, дискету вкрали, а Татарчук не порушував вимогу відповідних приписів.

Вирішіть питання про відповідальність Татарчука.

 

197. Громадянин України Самарський був затриманий прикордонниками в той момент, коли він поза пунктом пропуску намагався перетнути на приватному автомобілі державний кордон України з Росією. В автомобілі також було сховано десять осіб азіатського походження, які не володіли ні українською, ні російською мовами. Самарський пояснив, що за проханням незнайомої йому людини та за невелику плату він погодився переправити цих осіб через державний кордон.

Вирішіть питання про відповідальність Самарського та інших затриманих осіб.

 

198. Житель гірського селища громадянин Товба пропонував усім бажаючим послуги з перетинання кордону з Румунією поза пунктами пропуску. Товбу разом з групою нелегальних емігрантів було затримано під час спроби перейти у горах державний кордон України. При затриманні він, бажаючи уникнути затримання, робив постріли з рушниці у повітря.

Вирішіть питання про відповідальність Товби.

 

 

Т е м а  16. ЗЛОЧИНИ  ПРОТИ АВТОРИТЕТУ ОРГАНІВ  ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ОБ’ЄДНАНЬ ГРОМАДЯН

 

При засвоєнні цієї теми слід звернутися до ст. 57 Конституції України, згідно з якою кожний громадянин України зобов’язаний додержуватися Конституції і законів України. Необхідно вивчити окремі склади злочинів проти порядку управління, звернувши особливу увагу на кваліфікацію посягань на діяльність органів влади, інших державних органів та громадських організацій.

При розв’язанні окремих завдань необхідно враховувати, що життя, здоров’я, власність, честь та гідність працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування має самостійний (спеціальний) захист від суспільно небезпечних посягань, що відбивається на кваліфікації. В деяких випадках самостійна охорона встановлюється для осіб, з якими перебувають у родинних зв’язках працівники правоохоронних органів. Це прямо вказано у Законі України від  23 грудня 1993 р. “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів”. Положення вказаного нормативного акта, інших нормативних актів, а також практику розгляду справ Пленумом Верховного Суду України рекомендується враховувати для з’ясування змісту ознак того чи іншого складу злочину проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

 

Соседние файлы в предмете Уголовное право