Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н а в ч а л ь н е.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

З а в д а н н я

 

139. Робітник очисного забою шахти Васильєв, знаючи, що ліс для кріплення можна подавати з одного виступу лави на другий тільки по команді кого-небудь з працюючих на нижньому виступі, кинув у лаву дерев’яну опору без такої команди. Вдарившись об виступ породи, опора змінила напрямок польоту і впала на бригадира Антонова. Йому було заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність Васильєва.

 

140. Механік будівельного майданчика Лебеденко допустив установку і експлуатацію глиномішалки без огородження, порушивши правила експлуатації будівельних механізмів. У цей час на будівельний об’єкт зайшов малолітній Володя Калашников. Проходячи біля працюючої глиномішалки, він посковзнувся, впав і потрапив під ремені приводу вала глиномішалки. Від одержаних ушкоджень Калашников помер у лікарні.

Вирішіть питання про відповідальність Лебеденка. Чи зміниться кваліфікація дій Лебеденка за умови, що огорожу було встановлено, але Володя Калашников навмисно минув її? 

 

141. Пахомова, робітниця-підривник, отримала за нарядом 6 кг вибухівки і 20 шт. електродетонаторів для обвалу породи. Згідно з правилами до кінця зміни невикористана вибухівка і електродетонатори повинні здаватися на склад. Проте Пахомова, всупереч цим вимогам, не бажаючи витрачати час, викинула 10 шт. електродетонаторів, які залишилися у неї, в озеро, що знаходилося поблизу.

Вирішіть питання про відповідальність Пахомової.

 

142. Начальник локомотиворемонтного цеху Комлєв дав вказівку Дьяконову та Цибіну відремонтувати під час перерви мостовий кран. При цьому Комлєв не провів інструктажу і не попередив їх про те, що цю роботу слід виконувати обов’язково в захисних поясах або в підвісній люльці. Цибін, проводячи ремонт крана, весь час перебував у небезпечному для життя становищі й під час роботи зірвався з візка, що знаходився на висоті 7 м, упав на цементну підлогу і розбився на смерть.

Вирішіть питання про відповідальність Комлєва.

 

143. Ярошинський, дорожній майстер транспортної дільниці, керуючи навантаженням рейок на платформу, навантаження проводив навалом, без шпальних прокладок і сортування залежно від довжини. Внаслідок цих порушень рейки під час руху поїзда зсунулися і однією з них було завдано смертельне поранення робітниці Козловій.

Вирішіть питання про відповідальність Ярошинського.

 

144. Під час підняття вантажу машиніст підйомного крана торговельного порту Арбутов не подав попередній сигнал, внаслідок чого вантажем, що зірвався зі строп, був вбитий вантажник Самойлов.

Вирішіть питання про відповідальність Арбутова.

 

145. Робітник будівельної організації Терентьєв, якому необхідно було потрапити на дев’ятий поверх споруджуваного будинку, попросив кранівника Лаптєва, щоб той дозволив йому сісти на залізобетонну плиту, яку той збирався підняти краном саме на цей поверх. Лаптєв погодився. На рівні третього поверху плита обірвалася. Внаслідок падіння Терентьєв отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність Лаптєва.

 

146. Тітук працював завідуючим авторемонтною майстернею. Під час перевірки виконання робіт по ремонту автомобіля він, нехтуючи наявністю пально-мастильних матеріалів, запалив сірник, від чого виникла пожежа, в результаті якої зварник Дацюк, що знаходився поблизу, дістав тяжкі тілесні ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність Тітука.

 

147. Петренко, працюючи механіком дільниці шахти, відповідав за безпечну роботу електромеханічного устаткування на своїй дільниці. Під час робочої зміни Петренко  не вжив заходів по відновленню нормальної роботи вентилятора системи провітрювання. Знаючи, що у зв’язку із цим інтенсивність провітрювання шахти стала недостатньою, Петренко не вжив заходів по припиненню робіт і підйому гірників на поверхню. Ці порушення призвели до вибуху метано-вугільної суміші, внаслідок чого стався завал забою і загинули четверо гірників зміни. Крім цього, шахті було завдано значну матеріальну шкоду.

Вирішіть питання про відповідальність Петренка. 

 

 

Т е м а  12. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ БЕЗПЕКИ  РУХУ  ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ

 

Безпека руху та експлуатації транспорту є складовою загальної безпеки людини, що відповідно до ст. 3 Конституції України визнається вищою соціальною цінністю. Визначаючи її як стан відсутності загрози життю і здоров’ю людини, іншим охоронюваним цінностям у сфері руху та експлуатації транспорту, слід відмітити, що такий стан є залежним від дотримання правил безпеки всіма учасниками відповідних суспільних відносин. Так, за своїм соціальним змістом транспортний злочин може полягати у порушенні правил руху водієм транспортного засобу (машиністом, пілотом, капітаном), порушенні правил утримання його у справному стані (ремонті, обслуговуванні, огляді), неправомірній поведінці інших учасників руху (пасажирів, експедиторів вантажу, пішоходів, велосипедистів, погоничів тварин і т. ін.), а також у порушенні нормативів, що забезпечують доброякісний стан умов руху транспортного засобу (транспортних шляхів, засобів сигналізації, дорожніх знаків тощо). В силу чого при розв’язанні практичного завдання рекомендується визначитися із направленістю суспільно небезпечного діяння і назвати складову безпеки, яка зазнає руйнування в результаті його вчинення. У подальшому це сприятиме правильному вирішенню завдання в цілому.

При характеристиці об’єктивної сторони необхідно врахувати бланкетний характер більшості норм, що передбачають відповідальність за злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, і для встановлення наявності діяння відмітити нормативний акт (технічні правила, відомчі норми та стандарти), яким регулюється рух та експлуатація транспортних засобів і вимоги якого було порушено. Характеризуючи суб’єктивну сторону цих злочинів, необхідно пам’ятати, що ставлення до порушення вимог безпеки може бути як умисним, так і необережним, однак при вирішенні питання про остаточне віднесення злочину до умисного чи до необережного слід приймати за основу ставлення винного до заподіяних наслідків.

 

Соседние файлы в предмете Уголовное право