Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лінгводидактика практичні.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
69.24 Кб
Скачать

10.Скласти план комплексного заняття з розвитку мовлення для дітей 5-го року життя.

Завдання (мета):

1. Зв’язне мовлення: учити складати розповіді за змістом картини та з власного досвіду.

2. Граматика: вправляти у вживанні дієслів теперішнього, майбутнього, минулого часів, вчити складати речення з дієсловами.

3. Звукова культура: вправляти у вимові звука «р», розвивати мовленнєвий апарат, мовленнєве дихання.

Матеріал:

Картина «поділись іграшками»(Зеленко. Картини для роз-ку дітей дош.віку ); паперові літаки.

Хід заняття:

1) На дошці картина. Запитання до дітей: де відбув. подія? Що роблять діти? Як вони граються? Вихователь пропонує пригадати оповідання «хіба так граються?» . Спочатку розповідає вихователь, потім троє дітей склад..розповідь за картиною. Вихователь каже: а зараз ви мені розкажите, які іграшки є у нас і як ви граєтеся ними. Розповідають 3-4 дитини.

2) Вихователь: послухайте діти речення:Оля будує з кубиків замок. А якщо ще буде будувати, то як треба сказати? (оля будуватиме замок). А як слід сказати, коли оля закінчить гратися? (оля будувала замок).

3) На столах у дітей паперові літаки. Вихователь пропонує загадку:

в синім небі путь моя, швидше всіх літаю я, маю крила,хоч не птах, люди звуть мене ..(літак)

проводиться гра «літак» вихователь пояснює, що в літака є мотор, і він працює (р-р-р-р-р), пропонує показати широкий язик(підготувати мотор до роботи), погладити кінчиком язика піднебіння, рух вперед-назад(як штукатурить, білить щіткою стелю), а потім промовляє «р», спочатку тихо і повільно, а потім швидко і голосно(заводячи мотори), дмухають на паперові літаки і ті летять. Вправу повторити декілька

11.Скласти анотацію на дидактичну картину. Вказати вікову групу, мету використання та можливі варіанти занять з картиною.

Картина «кішка з кошенятами»

Можливий варіант заняття:

Воно може бути комплексне , для молодшої групи. Завдання: 1)зв’язне мовлення. Учити дітей відповідати на запитання за змістом картини,складати розповіді з 2-3 речень.2) граматика. Вправляти у відмінюванні іменників, що означають назву малят тварин у називному відмінку+однина, множина. 3)звукова культура. Вправляти у вимові «К», «С», «М», та голосних «а, у», розвивати силу голосу. хід заняття: на дошці картина, запитання до дітей: шо зображено, шо робить кішка, хто біля неї, розкажіть про сіре кошення, як нявчить кішка, де вона живе? Розповідь вихователя: це кицька Мурка. В неї є кошенята. Вона лежить з ними на килимку і дивиться на них. Сіре кошеня хлепче молоко, а риженьке перекинуло кошик з нитками, кошеня почало весело гратися з клубком синіх ниток. Кицька до них муркоче «мур-мур-мур».2) діти, кішка велика, а як сказати про маленьку?(кошеня), кошеня воно, а кошенята? (вони) . 3) вихователь: діти, висуньте язичок, тепер він побачив картину з котами і співає кс-кс-ск. Давайте заспіваємо його пісеньку разом: «кс-кс-кс». Потім одне кошеня заспівало «няв!» ти хенько співаємо всі ми «няв-няв-няв».

12.Навести приклади дидактичних ігор та вправ на формування граматичної правильності мовлення.

Найефективнішим методом формування граматичної правильності мовлення є дидактичні ігри. Це доволі поширений вид діяльності в роботі дошкільних закладів, хоча вихователі не завжди правильно оби¬рають ту чи ту гру для досягнення потрібної мети. Гра планується сама собою, оскільки ігри на формування граматичної правильності мовлен¬ня недостатньо описані в методичній літературі, відсутні вони і в пла¬нах виховної роботи вихователів дошкільних закладів. Які групи дидактичних ігор використовуються для формування граматичної правильності мовлення? Це насамперед дидактичні ігри, спрямовані на формування вміння дітей відмінювати іменники множи¬ни в родовому («Чого не стало?», «Чого більше?») та називному відмін¬ках («Що змінилось?», «Назви предмети», «Опиши картинку», «Пош¬та»); на відмінювання іменників однини і множини у знахідному від¬мінку («Що я бачив?», «Розкажи про картинку»); на вживання роду іменників («Плутанина», «Одягни ляльку», «Крамниця іграшок»); на вживання невідмінюваних іменників («На гостини», «Що я чув по ра¬діо?»); на вживання дієслів за особами і дієслівних форм з чергуван¬ням приголосних в основі («Що ми робимо?», «Що написано в листі?»); на узгодження числівників з іменниками («Що змінилось?», .Крім дидактичних ігор у практиці роботи дошкільних закладів слід широко використовувати дидактичні вправи, які доступні дітям стар¬шого дошкільного віку. Дидактичні вправи високо оцінював К. Ушин-ський. У його книзі «Рідне слово» зібрано чимало корисних вправ для розвитку мовлення дітей.