Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лінгводидактика практичні.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
69.24 Кб
Скачать

17.Скласти план-конспект заняття з навчання звукового аналізу в старшій групі.

Конспект заняття по розвитку мовлення й грамоти в старшій групі

Тема: «Знавці рідної мови»

Мета: виявити рівень знань дітей; удосконалювати фонематичний слух, навички звукового аналізу; розвивати чітке проголошення звуків, дрібну моторику. Виховувати любов до рідної мови.

Обладнення: «Дерево», на якому висять картки зі зображенням букв , Л,Р,М,З, Н; звукові лінієчки, роздавальний матеріал для звукового аналізу

Хід заняття

Діти, ми з вами протягом року сумлінно трудилися, училися правильно вимовляти звуки, красиво будувати речення, складати цікаві оповідання. Говорити завжди красиво, чітко й неквапливо, згадаємо обов’язково , усе, що довідалися на заняттях . Сьогодні ми будемо працювати й гратися із цим незвичайним деревом. Не листочки на ньому, не квіточки на ньому. А що? Правильно Букви. Багато хто з вас уже знайомі з буквами. Кожна буква на цьому дереві пропонує нам завдання . Вихователь знімає з дерева по одній букві, запитує, чи знайома вона їм, а потім пропонує виконати завдання.

Буква «Л»

«Чистоговорка»

Ло-Ло-Ло- на вулиці тепло.Чи-Чи-чи-прилетіли журавлі. Лу-Лу-Лу-стіл коштує в куті.Ул-Ул-Ул- у нас зламався стілець.Оль-Оль-Оль- ми купили сіль. Лю-Лю-Лю- маму милу люблю.

Буква»Р»

Дидактична вправа « Знайди звук»

Вихователь читає скоромовку у якій один звук буде звучати частіше інших. У курені шарудять миші. На горі Арарат росте червоний виноград.

Буква «М»

Дидактична вправа «Знайди місце звуку в слові»

Робота зі звуковими лінієчками. Машина, будиночок,муха, компот, шум, маска,мишка, лампа,молоко.

Буква «Н»

Давайте розберемося, чим відрізняються звуки від букв? Букви ми бачимо й пишемо, а звуки чуємо й вимовляємо. Згадаєте,які бувають звуки? Голосні й приголосні. Давайте розберемося зі позначені буквами з нашого дерева.

Дидактична вправа «голосний чи приголосний»

Вихователь називає звуки, а діти визначають голосні вони або приголосні.Дидактична вправа «Зміни приголосний звук» .Вихователь пропонує дітям твердий приголосний звук, а діти називають його м’яку пару

18.Скласти поетапний план підготовчої роботи до проведення гри-драматизації для дітей 6-го року життя (за обраним твором).

Гра-драматизація здійснюється в кілька етапів:

1) підготовка до гри-драматизації, яка охоплює заходи, спрямовані на засвоєння літературного тексту: читання або розповідання тексту вихователем; прослуховування тексту в звукозаписі; бесіда з дітьми про особливості характерів голосів персонажів; переказування змісту тексту, під час якого діти закріплюють у своїй пам'яті послідовність подій, що відбуваються, прямої мови персонажів та ін.; переказування за виконаними дітьми ілюстраціями, сюжетними малюнками тощо;

2) збагачення знань дітей про персонажів та події, про які йдеться у грі; вправляння у виразному читанні тексту; підготовка атрибутів і декорацій. Цій меті служать спеціальні ігрові вправи, спрямовані на пошук і розвиток виражальних засобів (імітаційних рухів, почуттів, ходи, міміки тощо), необхідних для створення образу;

3) власне гра-драматизація, в якій розвиваються творчі здібності дітей.

Робота над грою-драматизацією починається з підбору художнього твору. Сюжет його має бути динамічним і цікавим, багатим на діалоги, яскраві персонажі. Без цього неможливо зацікавити дітей твором, його героями.

Старші діти активно обговорюють, в що краще грати, погоджувати свої задуми і бажання. Гра повторюється кілька разів і у кожного є можливість спробувати себе у вподобаній ролі. У старших групах домовляються про два-три склади «артистів». З метою засвоєння послідовності подій, уточнення образів персонажів організовується художньо-мистецька діяльність: малювання, аплікація, ліплення за темою твору. Старші дошкільники можуть працювати підгрупами, отримують завдання, наприклад, виліпити фігурки персонажів, щоб розіграти казку. При цьому відпадає необхідність в спеціальному запам'ятовуванні тексту.

Спочатку вихователь читає оповідання цілком, а потім — частинами. Читання (розповідь). Переконавшись, що дошкільники належно сприйняли зміст твору, вихователь організовує гру-драматизацію.