Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
341.08 Кб
Скачать

3 Оцінка стійкості роботи об’єкта до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху

У даному розділі, відповідно до умов варіанту розрахунково-графічного завдання, необхідно оцінити стійкість електроцеху промислового підприємства до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху.

Відомі наступні вихідні дані: завод розташований на відстані 6,5 км від геометричного центру міста, по якому можливий ядерний удар (); очікувана потужність ядерного боєприпасу; вірогідне максимальне відхилення центру (епіцентру) ядерного вибуху від точки прицілювання; напрямок (азимут) на об’єкт відносно центру міста (точки прицілювання) складає 60°; вид вибуху – повітряний; характеристика будівлі цеху – цегляна, без каркасна, межа вогнестійкості несучих стін – 2,5 год; з перекриттям із залізобетонних збірних елементівз межею вогнестійкості 1 год; підлога – бетонна; крівля м'яка (руберойд); двері і віконні рами дерев'яні, пофарбовані в темний колір; цех забезпечує налагодження і ремонт електротехнічного обладнання заводу. Щільність забудови на заводі – більше 30 %. Розв’язання задачі здійснюється у кілька кроків.

Крок перший. Визначаємо максимальний світловий імпульс і надлишковий тиск ударної хвилі, котрі очікують на території об'єкту. Для цього знаходимо мінімальну відстань до можливого центру вибуху

Відповідно до даних додатку 1 джерела [1] знаходимо, що у випадку з повітряним вибухом і ядерним зарядом у 1000кт при надлишковий тиск у фронті ударної хвилі, а принадлишковий тиск у фронті ударної хвилі. Тоді за методом інтерполяції знаходимо, що при:

Відповідно до даних додатку 4 джерела [1] знаходимо, що у випадку з повітряним вибухом і ядерним зарядом у 1000кт при світловий імпульс, а присвітловий імпульс. Тоді за методом інтерполяції знаходимо, що при:

Отже, при отриманих параметрах іможна зробити висновок, що об’єкт може опинитись поблизу зовнішньої межі зони середніх руйнувань осередку ядерного ураження та зоні суцільних пожеж осередку ядерного ураження.

Крок другий. Визначаємо ступінь вогнестійкості будівлі цеху. Для цього вивчаємо його характеристику (з вихідних даних розрахунково-графічного завдання), вибираємо дані про те, з яких матеріалів виконані основні конструкції будівлі, і визначаємо межу їх вогнестійкості. За додатком 6 джерела [2]знаходимо, що за вказаними вихідних даних параметрами будівля цеху відноситься до II ступеня вогнестійкості. Результати оцінки, а також характеристики будівлі цеху і його елементів заносимо в підсумкову зведену таблицю результатів оцінки стійкості електроцеху до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху (див. табл. 3.1).

Крок третій. Визначаємо категорію пожежної небезпеки цеху. В електроцеху виробництво пов'язане з налагодженням і ремонтом електротехнічного обладнання заводу. Паливні матеріали не застосовуються, тому відповідно до класифікації виробництва за пожежною небезпекою, наведеній у додатку 7 джерела [2], електроцех заводу відноситься до категорії Д.

Крок четвертий. Виявляємо в конструкціях будівлі цеху елементи, виконані з займистих матеріалів, і вивчаємо їх характеристики. Такими елементами в електроцеху є: двері і віконні рами, виконані з дерева і пофарбовані в темний колір; м’яка руберойдова крівля.

Таблиця 3.1 – Результати оцінки стійкості електроцеху до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху

Елемент

об’єкту

Ступінь вогнестійкості будівлі

Категорія пожежної небезпеки виробництва

Займисті елементи (матеріали) у будівлі та їх характеристики

Світловий імпульс, що викликає займання спалимих елементів будівлі, кДж/м2

Межа стійкості будівлі до світлового випромінювання, кДж/м2

Руйнування будівель при ΔPфmax

Зона пожежі, в котрій може опинитись об’єкт

Електроцех

Будівля: цегляна, безкаркасна, з перекриттям із залізобетонних збірних елементів, підлога – бетонна;

межа вогнестійкості:

перекриття – 1 год; несучих стін – 2,5 год

II

Д

Двері і віконні рами – дерев'яні, пофарбовані в темний колір;

Крівля – м'яка (руберойд)

330

670

330

Середні

Зона суцільних пожеж

Крок п’ятий. Знаходимо світлові імпульси, що викликають займання вказаних вище елементів за додатком 5 джерела [1], залежно від потужності боєприпасу, елементів та їх характеристик.

Так, двері і віконні рами (дерев'яні, забарвлені в темний колір) при вибуху боєприпасу потужністю –загоряються від світлового імпульсу.

М’яка руберойдова крівля при вибуху боєприпасу потужністю –загоряються від світлового імпульсу.Отримані дані також заносимо у таблицю 3.1.

Крок шостий. Визначаємо межу стійкості цеху до світлового випромінювання за мінімальним світловим імпульсом, що викликає займання в будівлі, і робимо висновок про стійкість об'єкту.

Межею стійкості електроцеху до світлового випромінювання є . Оскільки, то електроцехє нестійким до світлового випромінювання.

Крок сьомий. Визначаємо ступінь руйнування будівлі цеху від ударної хвилі при очікуваному максимальному надлишковому тиску за додатком 2 джерела [1]. При очікуваному на об'єкті максимальному надмірному тиску ударної хвилібудівля електроцеху отримає середні руйнування. Відображаємо даний момент у таблиці 3.1.

Крок восьмий. Визначаємо зону пожеж, в якій опиниться цех. Виходячи з того, що будівля цеху може одержати середні руйнування, очікуваний максимальний світловий імпульс на об'єкті , а густина забудови на об'єкті – більше 30 %, робимо висновок, що електроцех заводу може опинитися в зоні суцільних пожеж. Також відображаємо даний момент у таблиці 3.1.

Крок дев’ятий. Відповідно до одержаних результатів оцінки стійкості електроцеху до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху робимо наступні висновки і пропозиції щодо підвищення стійкості електроцеху до впливу світлового випромінювання ядерного вибуху:

  1. на об'єкті при ядерному вибуху заряду потужністю очікується максимальний світловий імпульсі надлишковий тиск ударної хвилі, що викличе складну пожежну обстановку: електроцех опиниться в зоні суцільних пожеж;

  2. електроцехє нестійким до світлового випромінювання: межа стійкості цеху –.

  3. пожежну небезпеку для цеху становлять двері та віконні рами, вироблені з дерева і пофарбовані в темний колір, а також м’яка руберойдова крівля.

  4. доцільно підвищити межу стійкості механічного цеху до проведенням наступних заходів: замінити крівлю будівлі цеху на азбестоцементну; замінити дерев'яні віконні рами на металеві або принаймні пофарбувати їх у білий колір; оббити двері покрівельною сталлю по азбестовій прокладці або принаймні пофарбувати їх у білий колір; провести в цеху профілактичні протипожежні заходи (збільшити кількість засобів пожежогасіння, своєчасно прибирати виробниче сміття в будівлі цеху і на його території).

Для наочного відображення обстановки в районі об'єкту на план місцевості наносимо межі зон пожеж при максимальному світловому імпульсі і надмірному тиску, очікуваних на об'єкті (рис. 3.1). При цьому радіуси зовнішніх меж зони окремих і суцільних пожеж знаходимо за додатком 4 джерела [1] для світлових імпульсів 150 кДж/м2 і 500 кДж/м2 відповідно, середніх значень діапазону світлових імпульсів, що характеризують межі зон пожеж, із врахуванням заданої потужності боєприпасу. Межа зони пожеж в завалах приблизно співпадає з межею зони повних руйнувань і тому радіус зони пожеж в завалах визначаємо за додатком 1 джерела[1]для надмірного тиску .

Рисунок 3.1 – Положення зон пожеж в можливому осередку ядерного ураження з центром на відстані від об’єкту при повітряному вибуху потужністю

Примітка. I – зона окремих пожеж; II – зона суцільних пожеж; III – зона пожеж в завалах; 1 – місто, 2 – об’єкт; ТП – точка прицілювання; ЦВ – можливий центр вибуху при вірогідному максимальному відхиленні боєприпасу від точки прицілювання ;– віддаленість об’єкта від точки прицілювання;– радіус зони окремих пожеж;– те ж, суцільних;– те ж, пожеж в завалах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]