Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №8 (2 частина) Припинення труд договору.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
49.29 Кб
Скачать

6.Оформлення звiльнення з роботи та проведення розрахунку

Законодавством встановлена чiтка процедура оформлення звiльнення працiвникiв i проведення з ними розрахунку. Роботодавець зобов’язаний у день звiльнення видати працiвниковi належно оформлену трудову книжку i провести з ним розрахунок у строки, зазначенi в ст. 116 КЗпП України.

Припинення дiї трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) власника або його уповноваженого, в якому зазначається пiдстава припинення трудового договору з посиланнямна вiдповiдний пункт i статтю законодавства. Аналогiчний запис робиться i в трудовiй книжцi. Звiльнення не може провадитися з пiдстав, не передбачених законом.

У разi звiльнення працiвника з iнiцiативи роботодавця останнiй зобов’язаний також у день звiльнення видати працівникові копiю наказу про звiльнення з роботи. В iнших випадках звiльнення копiя наказу видається на вимогу працiвника (ст. 47 КЗпП України).

На вимогу працiвника роботодавець зобов’язаний також видати йому довiдку про спецiальнiсть, квалiфiкацiю, посаду, час роботи та його заробiтну плату.

У разi затримання видачi трудової книжки чи невиплати необхiдних сум з вини власника пiдприємство, установа, органiзацiя повиннi виплатити працiвниковi його середнiй заробiток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП). Якщо неправильне формулювання причини звiльнення в трудовiй книжцi перешкоджає працевлаштуванню працiвника, орган, що розглядає трудовий спiр, одночасно зi змiною формулювання причин звiльнення вирiшує питання про виплату працiвниковi середнього заробiтку за час вимушеного прогулу.

7. Вихiдна допомога та пiдстави її виплати.

Вихiдна допомога — це грошова сума, що виплачується працiвниковi в передбачених законом випадках пiдприємством (установою, органiзацiєю) при звiльненнi його з роботи. У разi припинення трудового договору з пiдстав, зазначених у п. 6 ст. 36 та пунктах 1,2 i 6 ст. 40 КЗпП України (вiдмова працiвника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть, вiдмова вiд продовження роботи у зв’язку зi змiною iстотних умов працi; змiн в органiзацiї виробництва i працi, скорочення чисельностi або штату працiвникiв; виявленої невiдповiдностi працівника займанiй посадi чи виконуванiй роботi внаслiдок недостатньої

квалiфiкацiї або стану здоров’я; поновлення на роботi працiвника, який ранiше виконував цю роботу), працiвниковi виплачується вихiдна допомога в розмiрi, не меншому середнього мiсячного заробiтку, в разi призову чи вступу на вiйськову службу, направлення на альтернативну (невiйськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП) — не меншому двомiсячного середнього заробiтку; внаслiдок порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статтi 38 i 39 КЗпП України) — у розмiрi, передбаченому колективним договором, але не менше тримiсячного середнього заробiтку.