Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №8 (2 частина) Припинення труд договору.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
49.29 Кб
Скачать

5.Вiдсторонення вiд роботи

На практицi досить часто розрiзняються поняття вiдсторонення вiд роботи та звiльнення з роботи, їх правовi наслiдки та порядок застосування цих норм. У зв’язку з цим часто виникають трудовi конфлiкти та спори.

Поняття вiдсторонення вiд роботи i його вiдмiннiсть вiд розiрвання трудового договору.

Вiдсторонення вiд роботи — це тимчасове недопущення роботодавцем або безпосереднiм керiвником (адмiнiстрацiєю) працiвника до виконання ним своїх функцiональних обов’язкiв iз збереженням мiсця роботи, як правило, з одночасним зупиненням оплати працi у випадках, передбачених чинними нормативно-правовими актами (при появi на роботi у нетверезому станi, наркотичному чи iншому сп’янiннi, при хворобi, небезпечнiй для оточуючих, за вимогою правоохоронних та iнших уповноважених органiв тощо).

На вiдмiну вiд звiльнення, при вiдстороненнi вiд роботи трудовий договiр з працiвником не припиняється, трудова книжка не видається i розрахунок не провадиться. На певний час працiвник до роботи не допускається, заробiтна плата за цей перiод не нараховується i не виплачується (за винятком вiдсторонення вiдповiдно до медичних показникiв). Вiдсторонення вiд роботи може застосовуватися на вимогу як власника або уповноваженого ним органу, так i спецiально уповноважених державою органiв (наприклад, органи по нагляду за безпечним веденням робiт у промисловостi, органи державного енергетичного нагляду, державного санiтарного нагляду, прокурор, слiдчий, органи дiзнання, державтоiнспекцiї та iн.).

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний вiдсторонити працiвника, який з’явився на роботi в нетверезому станi, у станi наркотичного чи токсичного сп’янiння або довiв себе до такого стану пiд час роботи. Поява на роботi чи доведення себе до такого стану є тотожним.

Роботодавець має також право вiдсторонити вiд роботи працiвникiв:

а) якi вiдмовляються або ухиляються вiд проходження обов’язкових попереднiх чи перiодичних медичних оглядiв;

б) якi ухиляються вiд навчання, iнструктажу i перевірки знань з охорони працi та протипожежної охорони;

в) якi працюють без спецодягу, спецвзуття i захисних пристроїв, що їм виданi;

г) при виявленнi вiдповiдно до медичного висновку протипоказань для виконання працiвником дорученої йому за трудовим договором роботи та в iнших випадках, передбачених законодавством.

Вiдсторонення вiд роботи не уповноваженими на те органами, а також у випадках, не передбачених законодавством, є незаконним. Наприклад, є незаконним вiдсторонення працівника власником або уповноваженим ним органом за вiдмову вiд тимчасового переведення чи вiд виїзду у вiдрядження та iншi проступки, за якi працiвник може бути притягнутий до дисциплiнарної вiдповiдальностi. Працiвник допускається до роботи пiсля

усунення причин, що призвели до вiдсторонення.

Вiдсторонення вiд роботи повинно оформлятися наказом або розпорядженням керiвника по пiдприємству. До трудової книжки запис про вiдсторонення не заноситься, оскiльки воно не припиняє трудовi правовiдносини.