Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09-09-2015_14-14-36 / -УК 2.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
883.71 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«Харківський політехнічний інститут»

Історія української культури

Навчальний посібник для студентів усіх спеціальностей

У двох частинах

Частина 2

УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА НОВОГО ТА НОВІТНЬОГО ЧАСІВ

За редакцією О. О. Петутіної

Харків

НТУ «ХПІ»

2012

УДК 930.85(477)

ББК 71(4Укр)г

І 90

Автори:

О. О. Петутіна, Н.В. Вандишева-Ребро, О. В. Голозубов, М.М. Красіков, Н.В. Фрадкіна .

Рецензенти:

Я.М. Білик, докт. філос. наук, проф., Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна

О.С. Переломова, докт. філол. наук, проф., Сумський державний університет

Затверджено редакційно-видавничою радою університету, протокол № від

Історія української культури : навч. посіб. для студ усіх

І-90 спеціальн. : у 2-х ч. – Ч. 2. : Українська культура Нового та Новітнього часів / О. О. Петутіна, Н.В. Вандишева-Ребро, О. В. Голозубов, [та ін.]; за ред. О. О. Петутіної. – Харків: НТУ «ХПІ», 2012. – 132 с.

ISBN 978-966-593-938-2 (повне вид.)

ISBN 978-966-593 (Ч. 2)

У другій частині навчального посібника розкриваються особливості української культури Нового та Новітнього часів. Акцент при цьому зроблено на проблемах художньої культури XVII – початку ХХІ ст.

Призначено для студентів усіх спеціальностей.

Бібліогр.: 60 назв.

УДК 930.85(477)

ББК 71(4Укр)г

ISBN 978-966-593-938-2

ISBN 978-966-593 (Ч. 2)

© О. О. Петутіна, Н.В. Вандишева-Ребро, О. В. Голозубов , М.М. Красіков, Н.В. Фрадкіна, 2012 р.

Передмова

Друга частина навчального посібника «Історія української культури» розкриває світ вітчизняної культури Нового та Новітнього часів, що наповнений непереривною ідейною та політичною боротьбою за збереження і подальший розвиток духовного багатства нашого народу. Культурні досягнення України чотирьох останніх століть стали важливим внеском у скарбницю світової культури.

У науковій та навчальній літературі існує певний різнобій передусім у розумінні концепції української культури цього тривалого історичного періоду; ще багато спірних питань, невивчених та заполітизованих проблем, суперечностей формулювання культурологічних, філософських, мистецтвознавчих понять. Разом з тим саме історія нової та новітньої доби свідчить про те, що українська культура набувала самобутності, неповторності, гуманістичного змісту лише у контексті розвитку європейських і світових культурних цінностей, в духовному спілкуванні різних народів, що і відображено в концепції навчального посібника. Як і в першій його частині, домінуюче місце відведено проблемам художньої культури, яка найповніше акумулює духовний досвід поколінь.

Значний внесок в культурну скарбницю України зробила Слобожанщина. У певні періоди нової та новітньої історії наш край грав велику роль у становленні вітчизняної науки, освіти, мистецтва. Тому остання тема посібника розкриває особливості культури цього регіону.

В основу другої частини посібника «Культура України Нового та Новітнього часів» покладено сучасні підходи до типології та періодизації вітчизняної культури, а його структура відповідає вимогам кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Кожна тема містить теоретичний матеріал, а також контрольні запитання та тести для самоконтролю, за допомогою яких можна перевірити свої знання з історії української культури XVII – початку ХХІ століть.

Автори посібника:

Передмова – канд. філос. наук О.О. Петутіна.