Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренинги Бохер В..docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
179.74 Кб
Скачать

Ступеневий аналіз конкуренції

Особливості конкурентного середовища

В чому проявляється дана характеристика

Вплив на діяльність підприємства

Тип бізнесу з точки зору переваг локалізації/

глобалізації

Локальний/національний бізнес. Глобальні сили є не досить вагомими по відношенню до локальних сил, які визначаються наявністю сертифікації, відповідності держ нормам і стандартам, регулюванням молокопереробної галузі державою.

ВАТ "Вімм-Білль-Данн Україна" працює в рамках українського національного ринку глазурованих сирків, ведучи відповідну конкурентну боротьбу.

За рівнем конкурентної боротьби

Національний.

Ведучи конкуренцію на національному рівні, компанії необхідно прикласти належні зусилля для охоплення всього національного ринку.

За галузевою ознакою

Внутрішньогалузева. Конкуренція на ринку глазурованих сирків ведеться в молокопереробній галузі України.

Необхідно зосередити зусилля на пошуку конкурентних переваг, які дозволять компанії займати стійкі конкурентні позиції на даному ринку.

За видами товарів

  • Товарно-родова

  • Товарно-видова

Товарно-родова. Конкуренція на рівні технології задоволення потреб. Існує конкуренція з іншими молочними десертами (сиркові маси, сиркові десерти, йогурти, солодощі тощо).

ВАТ "Вімм-Білль-Данн Україна" на ринку глазурованих сирків водночас веде конкурентну боротьбу як з товарами-субститутами, так і з іншими торговими марками.

Товарно-видова. Конкуренція між іншими ТМ глазурованих сирків - ТМ "Фанні", ТМ "Злагода", ТМ "Щодня" тощо.

За характером конкурентних переваг

Нецінова. При виборі глазурованих сирків споживач звертає увагу на смакові характеристики продукту, виробника, термін придатності, наявність в торговій мережі.

Цінова. Для значної частки споживачів ціна є визначальною при виборі.

Головною конкурентною перевагою є унікальність позиціонування.

За інтенсивністю

Марочна.

Диференціація глазурованих сирків за мотивом задоволення.

Таблиця 5.6.

Аналіз конкуренції на рику згідно моделі м.Портера

Конкурентна сила

Аналіз впливу на конкуренцію

Загроза нових конкурентів

На ринку спостерігається тенденція до скорочення кількості підприємств і посилення конкуренції на ринку. Вступ України до СОТ відкрив дорогу іноземним виробникам. Великі компанії з іноземним капіталом постійно збільшують контрольовану ними частку ринку, поглинаючи конкурентів. Так французька група «Lactalis» (ТМ «President») вже володіє Миколаївським молочним комбінатом, компанією «БілосвітУмань» і Павлоградським молочним комбінатом (ТМ «Фанні»).

Бар’єри виходу на ринок

Бар'єри входу на ринок є порівняно незначними. Вартість організації бізнесу з виробництва глазурованих сирків сягає 100 тис. дол. Обов’язковою є сертифікація продукції.

Постачальники

Існує чітка залежність від постачальників як якості продукції, так і можливих обсягів її виробництва. Також ціна кінцевої продукції залежить від ціни молока-сировини.

Споживачі

Споживачі мають широку географію і проживають переважно у містах. Попит на глазуровані сирки напряму залежить від купівельної спроможності населення. Покупка сирків часто носить імпульсний характер. Попит має виражений сезонний характер, що пов’язано зі зменшенням термінів реалізації сирків у літній період та масовим від’їздом населення за межі міст.

Товар-субститут

Посилилася конкуренція зі сторони товарів субститутів – інших видів молочних десертів, за рахунок збільшення асортименту останніх та появи нових для ринку категорій.

Отже, відповідно до наведеного вище аналізу головними силами, які діють на конкуренцію в галузі є постачальники та споживачі. Також в силу розвитку ринку все більшого значення набуває інтенсивність конкуренції між існуючими конкурентами та загроза зі сторони товарів-субститутуів.

Таким чином в межах структурного підходу до аналізу конкуренції тип конкуренції – монополістична конкуренція.

Для виявлення сильних та слабких сторін діяльності ВАТ "Вімм-Білль-Данн Україна" на ринку глазурованих сирків та поточних конкурентних позицій слід навести порівняльний аналіз із найнебезпечнішими конкурентами за факторами конкурентоспроможності.

В таблиці 5.7. наведено обґрунтування факторів конкурентоспроможності відповідно до висновків з аналізу конкуренції за п’ятьма конкурентними силами М. Портера.

Таблиця 5.7.