Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПРАКТИКА_1 / Metod_rek_gosp_khirurg_5_med_15r

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
59.9 Кб
Скачать

10

МОЗ України

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ректор – д.мед.н., професор Ю.М. Колесник

Кафедра госпітальної хірургії

(завідувач д.мед.н., професор О.С. Никоненко)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ВИРОБНИЧІЙ ПРАКТИЦІ З ХІРУРГІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ V КУРСУ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Запоріжжя – 2015

Загальна мета практики студентів медичного факультету – закріплення вмінь та навичок з догляду за хворими, клінічному та лабораторному обстеженню їх, постановці діагнозу, лікуванню, наданню невідкладної допомоги, безпосереднє знайомство з організацією лікувальної справи, з профілактичною та протиепідемічної роботою, надбання деонтологічних принципів та професійної етики.

Перед початком відділ виробничої практики паспортизує та підбирає базові лікувальні установи, готує відповідну документацію і проводить інші організаційні дії. Для керівництва практикою і забезпечення виконання затвердженої програми кафедрою призначаються викладачі – кафедральні керівники практикою.

В лікувальних установах загальне керівництво практикою за наказом головного лікаря забезпечує один з найбільш досвідчених фахівців.

Безпосереднє керівництво практикою студентів у відділенні забезпечує завідуючий – базовий керівник практикою.

Всі студенти працюють за графіком лікувальної установи: 5 днів по 7.12 годин (з 8.00 до 15.12 годин) в день, окрім виїідних днів. Беруть участь у всіх заходах з організаційної та лікувально-методичної роботи, які проводяться керівництвом лікувальної установи.

Щоденно студент веде щоденник своєї діяльності, в якому відображує всю роботу, докладно описує клінічні спостереження, операції, результати лікування, надає аналіз роботи відділення. Щоденник повинен давати ясне уявлення про самостійність студента у виконанні тієї чи іншої роботи. В звітному розділі щоденника і атестаційному листі перелічується кількість самостійно виконаних операцій, перев’язок, маніпуляцій, процедур та ін. По закінченню практики необхідно надати опис двох історій хвороб у вигляді додатку на окремих аркушах.

Перевірка щоденника виконується завідуючим відділенням і асистентом медичного університету – керівником практики.

Контроль знань студентів під час виробничої практики проводиться за трьома основними напрямами:

  • перевірка рівня теоретичної підготовки;

  • перевірка клінічного мислення;

  • перевірка здобутих практичних навичок.

Перевірка рівня теоретичних знань студента проводиться у співбеседі під час його роботи в відділенні, консультації хворих, на клінічному розборі, перевірці рефератів з актуальних проблем хірургії.

Рівень початкових практичних навичок виявляється у співбеседі зі студентами на першій виробничій нараді. Студент повинен уміти виконувати найбільш розповсюджені медичні і лікарські маніпуляції згідно плану вищенаведенного переліку практичних навичок.

Клінічне мислення студентів перевіряється у співбеседі під час перевірки щоденників (правільність постановки і формулювання діагнозу, плану обстеження хворого; під час консультативного розбору хворих).

По закінченні виробничої практики головний лікар (за наданням базового керівника практикою) дає характеристику студенту, у якої повинні бути відображені такі положення: рівень теоретичної підготовки, оволодіння практичними навичками згідно наведеним вимогам, знання рецептури, виконання деонтології та етіки. Характеристика повинна бути підписаною викладачем – керівником практики і керівником базової лікувальної установи, поставлена печать цієї установи.

Залік по практиці приймає комісія у складі кафедрального і базового керівників практикою та адміністрації лікувально-профілактичної установи. При оцінці праці студента необхідно ураховувати якість виконання їм програми виробничої практики, оволодіння практичними навичками, виконання завдання з УДРС, якість ведення щоденника.

Оцінка за виробничу практику вноситься у залікову книжку студента.

Під час практики студенти повинні придбати практичні навички санітарно-освітньої роботи, ознайомитися з планами санітарно-освітньої роботи лікарні, провести 1-2 лекції-бесіди для хворих на актуальну тему. Тематику бесід і аудиторію визначає керівник базової установи – відповідальний за санітарно-освітню роботу.

Учбово-дослідна робота проводиться студентом за рекомендацією кафедри, асистента-керівника, завідуючого відділенням або його бажанням.

По хірургії рекомендується клінічна демонстрація хіорих на лікарських конференціях, успішного проведення лікувальних заходів при загрожуючих життю хворих станах, оцінка фармакологічної дії деяких ліків, проведення клінічно-рентгенологічних або клінічно-лабораторніх сопоставлень у куріруємих хворих. Можливі і інші форми УДРС за рекомендацією кафедри.

Виконана УДР повинна бути надана у вигляді письмового додатку до щоденника і ураховуватися при підведенні підсумків виробничої практики.

На циклі хірургії студенти працюють в стаціонарі помічником палатного лікаря, ведуть 6-8 хворих, щоденно роблять обходи, обстежують хворих, заповнюють медичну документацію, приймають участь у спеціальних дослідженнях, перев’язках, операціях. Студенти повинні навчитися користуватися спеціальною довідниковою літературою, привчати себе до самостійності мислення, правильної постановці діагнозу, провести диференційну діагностику, визначити план обстеження і дікуквання хворого, який повинен бути узгоджен з завідуючим відділення.

За час проходження циклу хірургії студенти повинні закріпити і освоїти методи обстеження хірургічного хворого, ознайомитися з роботою операційного блоку і характером виконуваних операційних втручань, приймати активну участь в ендоскопічних, рентгенологічних, ультразвукових засобах обстеження, у проведенні передопераційної підготовки та у післяопераційному веденні хворих. Остаточно оволодіти правилами асептики і антисептики, методами обробки рук перед роботою у перев’язочній, операційній, ознайомитися з підготовкою перев’язочного та операційного столу, заготівлею матеріалу, антисептичних розчинів, із стерілізацією матеріалу і інструментів.

У перев’язочній студенти під контролем лікаря самостійно виконують перев’язки, знімають шви, оцінюють стан ран, зондують та дренують їх, виконують новокаїнові блокади, пункції абсцесів, плевральної порожнини, лапароцентез, венесекції та ін.

В операційній студенти працюють тільки спільно з лікарем. Вони повинні обов’язково асистувати при виконанні планових та екстрених хірургічних втручань, допомогати в проведенні наркозу, освоїти регіонарну та інфільтративну анестезію, а також малі хірургічні операції: первинну хірургічну обробку рани, розтин поверхневих гнійників, венесекцію. В деяких випадках знаючим активним студентам може бути довірено самостійне виконання інших малих операцій з асистуванням завідуючого відділенням.

На циклі хірургії студенти беруть участь у двох нічних чергуваннях, як помічники чергуючих лікарів. Під час чергування вони оглядають поступаючих і тяжких хворих, обов’язково приймають участь у виконанні всіх лікувальних і діагностичних заходах, а також повинні бути готовими надати першу та невідкладну допомогу хворим з гострими хірургічними захворюваннями та при нещасних випадках, приймати участь у проведенні реанімаційніх заходів.

З метою кращого ознайомлення з ургентними станами студент повинен зробити декілько виїздів на протязі 2-3 днів роботи на машині швидкої допомоги у складі лінійної або спеціалізованої бригади. В цьому випадку він працює під контролем лікаря швидкої допомоги, виконує необхідні лікувально-діагностичні заходи, знайомиться з заповненням документації, видами транспортування, показаннями до госпіталізації.

За час практики по хірургії кожен студент повинен виконати перелік практичних навичок, з якими його знайомлять в самому початку циклу, щоб він був чітко орієнтован у тих вимогах, які надає йому практика, а також щоб він мав нагоду планувати свою подальшу роботу.

Перелік практичних навичок, котрими повинен оволодіти студент

  1. Збирання анамнезу, уміння провести обстеження хірургічного та кардіохирургічного хворого і оцінити отримані результати.

  2. Виявлення характерних симптомів і аналіз даних спеціальних досліджень при:

  • гострому апендиціті;

  • перітоніті;

  • гострому холецистіті;

  • гострому панкреатиті;

  • тромозах та тромбофлебітах вен нижніх кінівок

  • травмах магістральних судин

  • артеріальних та венозних кровотечах

  • емболії та тромбозі магістральних судин

  • хронічних захворювань періферічних судин

  • вроджених та здобутих вадах сердця

  • ішемічної хвороби серця

  • порушеннях серцевого ритму

  • захворюваннях висхідної та нисхідної аорти

  1. Виконання пальцового ректального дослідження.

  2. Вміння аускультувати та пальпувати магістральні судини

  3. Вміння зупиняти кровотечі різної етіології

  4. Асистування на операціях.

  5. Асистування при проведенні наркозу, участь у виконанні реанімаційних заходів.

  6. Взяття матеріалу на гістологічне і бактеріологічне дослідження.

  7. Підготовка і використання системи для трансфузії крові, кровозамісників та сольових розчинів.

  8. Виконання місцевого знеболювання та новокаїнових блокад (паранефральної, круглої зв’язки печінки, вагосимпатичної, міжреберної та ін.).

  9. Виконання пункції плеврльної та черевної порожнини, артерій, патологічних огнищ м’яких тканин.

  10. Знати основні види хірургічних доступів до магістральних судин

  11. Виконання кроссектомії при висхідному тромбофлебіті

  12. Накладання і знаття швів (хірургічних та судинних).

  13. Виконання перев’язок, оцінка стану ран.

АТЕСТАЦІЙНИЙ ЛИСТ БИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ З ХІРУРГІЇ

Ім’я, прізвище та по батькові студента _______________________________

________________________________________________________________

Курс __________ Відділення ___________________________________

Факультет ________________________ Група № _____________________

Місце проходження практики:

________________________________________________________________________________________________________________________________

Термін практики: з __________________ до ___________________ 200 р.

Безпосередній керівник ____________________________________________

(Ім’я, прізвище та по батькові)

________________________________________________________________

Ассистент – керівник ____________________________________________

(Ім’я, прізвище та по батькові)

________________________________________________________________

Цифрові показники роботи з циклу хірургії

Найменування роботи

Д а т а

  1. Кількість щоденно куріруємих

хворих

  1. Обстежено хворих:

а) гострий холецистіт

б) гострий панкреатит

в) гострий апендиціт

г) гостра кишкова непрохід-

ність

д) шлунково-кишкова крово-

теча

є)

ж)

з)

і)

к)

л)

м)

  1. Надання реанімаційних заходів

  2. Накладання швів

  3. Зняття швів

  4. Зроблено перев’язок

  5. Проведено місцевих знебо-

лювань

  1. Проведено:

а) паранефральних блокад

б) визначень груп крові

в) гемотрансфузій

г) внутрішньовенних вливань

д) сифонних клізм

є) ректороманоскопій

ж) катетеризацій сечового

міхура

  1. Заповнено історій хвороб

  2. Участь в аутопсіях

  3. Участь в ендоскопічних,

ультразвукових, рентгеноло-

гічних дослідженнях

Найменування роботи

Д а т а

  1. Проведено бесід в палатах

  2. Виконання і асистування на

операціях:

а) первинна хірургічна оброб-

ка ран

б) розтин абсцесів

в) апендектомія

г) зовнішні грижи живота

д) холецистектомія

є) резекція шлунку

ж) резекція кишки

з) лапаротомія при перітоніті

і)

к)

л)

м)

Методичні розробки по виробничій практиці з хірургії складені колективом кафедри госпітальної хірургії Запорізького державного медичного університету і затверджені на учбово-методичному засіданні 10.03.2015 р.

Соседние файлы в папке ПРАКТИКА_1