Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры и всякое такое / EKZAMEN_Vsesvitnya_istoriya_Vidpovidi.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать
  1. Реформація в Європі. Основні положення вчень м. Лютера і ж. Кальвіна.

Реформація - християнський церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.

Причини:

1. Існування феодального ладу. Феодальна католицька церква, що була ідейною санкцією середньовічного суспільства, могла існувати й процвітати доти, доки панувала її матеріальна основа — феодальний лад.

2. Крім економічного і національного гніту передумовою Реформації послужили гуманізм і змінене інтелектуальне середовище Європи.

3. Не останню роль зіграла також торгівля індульгенціями, безсоромний продаж яких викликав обурення щиро віруючих людей.

4. Акцент Відродження на індивідуальність і особисту відповідальність допоміг критично переглянути церковну структуру, а мода на давні рукописи та першоджерела звернула увагу людей на невідповідність першохристиянства і сучасної церкви.

  • Лютер

Лютер відкидає ідею «порятунку» в силу будь-яких заслуг. 1 . Людська природа зіпсована гріхопадінням і будь-які заслуги (церковні ) не здатні наблизити до порятунку. Врятуватися можна тільки вірою в спокутну жертву Христа. 2 . Оскільки всі однаково зіпсовані, Лютер у усуває догматичні відмінності між мирянами і священиками. Принцип загального священства , священик позбавлений права відпускати гріхи. 3 . Останньою інстанцією у справах віри по Лютеру є Біблія. Церква трактувала Біблію за допомогою священного додання . Щоб прочитати її Лютер перекладає її на німецьку. Ніхто не має право говорити від імені Бога і узурпувати трактування Біблії. 4 . Ліквідація чернецтва , спрощення богослужіння та скасування іконопоклоненія . Корінна відмінність протестантства від католицизму як з'являється і реалізується справжня віра . Протестантства - НЕ через релігійні обряди , а в земному служінні людям і в сумлінному виконанні обов'язків. Внутрішньої вірою , добрими справами , наполегливою працею , професійним успіхом протестант не заслуговує , а підтверджує свою початкову порятунком . 1537г . Лютеранство госуд релігія в Данії та Норвегії.

  • Кальвін

  1. Повчання в християнській вірі

  2. Догмат про абсолютному визначенні ( доля людини в земному житті як і в житті вічному визначена ще з часів творення ) - необоротно ; - незбагненно

  3. Кожен воює повинен вірити , що він обраний до спасіння

  4. Щоденною працею повинен доводити свою обраність . Невдачі в житті - показник гріховності. Кальвін сам по собі тиран і деспот . Але жорстокість поширювалася тільки на справи віри. Будучи тоталітарним в справах віри , він наполягає на цивільній свободі. Самостійне роздум над писанням тягне вільність людини.

  • Значення виникнення кальвінізму

  1. Підвищення рівня народної грамотності ( через постійне читання Біблії)

  2. Умови для розвитку капіталізму (вклад в культуру , підприємництву )

  3. Використання у вигляді яблука розбрату (прийняття протесту остання причина релігійних воєн )

  4. Прискорення реформації католицької церкви.

  5. Переростає існуюча ідея єдиного християнського світу , на зміну приходить ідея Європи.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое