Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры и всякое такое / EKZAMEN_Vsesvitnya_istoriya_Vidpovidi.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать
  1. Поняття революції. Теорії революції. Ранньомодерні революції.

Революція як термін виникає , як і термін демократія. Система відновлення порядку. Збройне повстання і державний переворот. Не змінюються влада і політичні інститути , політична система незмінна (держ. Переворот ) Збройне повстання , пов'язане з насильством.

Революція можлива , якщо вона задовольняє умовам:

1 . присутній масове соціальний рух

2 . повинна вести до широкомасштабних реформ і змін

3 . передбачає загрозу або здійснення насильства

  • Революція ( Гідденс ) - це захоплення державної влади , шляхом насильства , що чиниться лідерами масового руху , при цьому отримана влада використовується в подальшому для проведення радикальних реформ.

  • Теорія Маркса найбільш затребувана була свого часу. Економічні зміни виробничих сил вступають в конфлікт з виробничими відносинами. Економічна основа породжує зіткнення класів

1 . Ентоні Гідденс

  • 2 . Чалнерс Джонсон «Революція як порушення рівноваги»

3 . Джеймс Девіс : революція починається тоді , коли відбуваються поліпшення ( уповільнені поліпшення) - зростаючі очікування не збуваються

Позбавлення мають не абсолютний характер.

  • Чарльз Тили : «теорія протесту»

4 компоненти колективної дії :

1 ) організація революційної групи

2 ) мобілізація ( оволодіти ресурсами)

3 ) наявність спільних інтересів ( ідеологія )

4 ) сприятливі обставини

Революційний рух являє собою такий тип , який виникає в ситуації множинного суверенітету. (коли уряд втрачає контроль над довіреними сферами )

  1. Європейська цивілізація в 16 ст. Й початок «нового часу».

16 століття стало переломним у світовій історії. Саме у цей період починає формуватися ранньомодерне суспільство та отримують ранньомодерний облік деякі європейські держави, що, пройшовши шлях революцій, докорінно змінюються.

У цей період починається зародження та становлення абсолютизму, який спочатку встановився у Франції, а потім розповсюдився на інші європейські країни, отримавши характерні та особливі ознаки.

У цьому столітті проходить реформація, що тягне за собою величезну ковдру подій по всій Європі. Після початку реформації, вона виливається у різних формах. Як то Селянська війна в Німеччині, Релігійні війни у Франції, Королівська реформація в Англії, Війна за незалежність в Нідерландах. Основною причиною Реформації стала боротьба між зароджувалися капіталістичними відносинами і домінуючим на той час феодальним ладом , на охорону ідеологічних кордонів якого і стояла католицька церква. На думку прихильників Реформації , католицтво відійшло від початкових християнських принципів у результаті численних нашарувань середньовічного схоластичного богослов'я і обрядовості. Протестантизм виник в середньовічній Європі як опозиції до Католицької Церкви , в ході руху Реформації , ідеалом якої було повернення до апостольського християнства.

XVI століття - час піднесення Голландії. Причинами цього були переміщення торгових шляхів в Атлантичний океан і головне буржуазна революція, що відбулася в 1566 - 1579 рр. . і стала першою в світі успішної буржуазною революцією .

  Швидко капіталістичні відносини розвивалися в Англії. В останній третині XV - першої чверті XVI ст. тут стався аграрний переворот , основним проявом якого були насильницька експропріація селянської поземельної громади і конверсія ріллі - її перетворення на пасовищі. В результаті формувався клас найманих робітників і капітал , розширювався внутрішній ринок.

  Великі прибутки Голландії та Англії приносили колонії і работоргівля. Уряд заохочував цей вид діяльності. При англійській королеві Єлизаветі (1533 - 1603) був побудований великий військовий флот.

  У Франції централізація держави завершилася за Людовіка XI ( 1423 - 1483). Зміцнювався абсолютизм , що досяг апогею при Людовіку XIV ( 1638 - 1715 ) . Його влада була настільки необмеженою , що легенда приписує йому вислів «Держава - це я».

  Повільніше інших країн розвивалася Німеччина . Тут в XVI - XVII ст. відродилося приватне кріпацтво , розширилася барщинная експлуатація .

  Посилення централізованої влади сприяло більш успішному розвитку господарства , науки і культури , появи нової форми організації виробництва - мануфактури. У Європі зароджуються і затверджуються капіталістичні відносини , чому неабиякою мірою сприяють Великі географічні відкриття.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое