Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
107.25 Кб
Скачать

14 . Політичні та правові вчення в Стародавній Греції

У середині I тисячоліття до н.е. в Греції завершується перехід до рабовласницького ладу . На характер і терміни цього переходу вирішальний вплив справила досить рано виникла у греків морська торгівля - її розвиток стимулював зростання міст і створення грецьких колоній навколо Середземного моря , прискорило майнове розшарування суспільства. Завдяки жвавим зв'язкам з іншими країнами торгові центри Греції перетворилися на потужні осередки культури , куди стікалися новітні досягнення в галузі техніки , природознавства , писемності і права.

Соціально-політичний лад Стародавньої Греції являв собою своєрідну систему незалежних полісів , тобто невеликих , іноді навіть крихітних держав. Територія полісу складалася з міста і прилеглих до нього селищ. За підрахунками сучасних істориків чисельність вільного населення полісу рідко досягала 100 тис. чоловік.

Спільною рисою полісного життя VII -V ст. до н.е. була боротьба між родовою аристократією , що переростала в рабовласницьку спадкову знати, і торгово- ремісничими колами , утворювали разом з окремими шарами селянства табір демократії. Залежно від переваги тієї чи іншої сторони державна влада в полісах приймала форму або аристократичного правління (наприклад , в Спарті ), або демократії (Афіни ), або перехідного правління тиранів ( тиранія - влада одного або декількох осіб , узурпували її силою) .

В результаті тривалих міжусобних воєн , що підірвали економіку , поліси приходять в занепад і переживають глибоку кризу. У другій половині IV в . до н.е. давньогрецькі держави були підкорені Македонією , а пізніше (II ст. до н.е.) - Римом.

Політична ідеологія Стародавньої Греції , як і інших країн старовини , формувалася в процесі розкладання міфу і виділення щодо самостійних форм суспільної свідомості . Розвиток цього процесу в античній Греції , де склалося рабовласницьке суспільство , мало значні особливості в порівнянні з країнами Стародавнього Сходу.

Інтенсивна торговельна діяльність греків , расширявшая їх пізнавальний кругозір , удосконалювання технічних навичок і умінь , активну участь громадян у справах поліса , особливо демократичного , викликали кризу міфологічних уявлень і спонукали шукати нові прийоми пояснення того, що відбувається у світі. На цьому грунті в Стародавній Греції зароджується філософія як особлива , теоретична форма світогляду . Політико- правові концепції починають розроблятися в рамках загальнофілософських учень.

До складу філософського світогляду входили тоді всі форми теоретичної свідомості - натурфілософія , теологія , етика , політична теорія та ін Політико-правові вчення Стародавньої Греції складалися в результаті складних взаємодій політичної ідеології з іншими формами суспільної свідомості .

Для розвитку соціально-політичної теорії першорядне значення мало розширення емпіричних знань . Різноманіття політичного досвіду , накопиченого в державах - полісах , стимулювало теоретичні узагальнення практики здійснення влади і створення вчень , в яких піднімалися проблеми виникнення держав , їх класифікації , найкращої [ c . 40 ] форми влаштування . Правова думка Стародавньої Греції постійно зверталася до порівняльного вивчення законів , які встановили в полісах перші законодавці ( Лікург - у Спарті , Солон - в Афінах) . У творах грецьких мислителів була розроблена класифікація форм держави (монархія , аристократія , демократія та ін), що увійшла в понятійний апарат сучасної політичної науки .

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое