Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
107.25 Кб
Скачать

11 . Політико-правові ідеї конфуціанства

Найбільш впливовою доктриною в історії політичної думки Китаю було конфуціанство . Родоначальник цього напрямку Конфуцій (551-479 рр. . До н.е.). захищав інтереси верств , які прагнули примирити майнову та спадкову знати . Вислови мислителя зібрані його учнями в книзі " Лунь юй " (" Судження і бесіди" ) .

Основними категоріями конфуціанства є поняття благородного чоловіка , людинолюбства і правил ритуалу. Категорії ці були тісно взаємопов'язані , бо представляли собою лише різні сторони єдиного політичного ідеалу , розглянутого з точки зору його носіїв , загального принципу і конкретних нормативних приписів .

Управляти державою , згідно з Конфуція , покликані благородні мужі на чолі з государем - " сином неба" Слідом за прихильниками правління знатних Конфуцій стверджував , що поділ людей на "вищих" і "нижчих " не може бути усунуто. Відмінність його поглядів від поглядів спадкової знаті полягала в тому , що Конфуцій виділяв шляхетних не по ознаками походження , а за моральними якостями і знанням. Благородний чоловік у вченні Конфуція - це зразок моральної досконалості , людина, яка всією своєю поведінкою затверджує норми моралі.

Перенесені в сферу політики , ці принципи повинні були послужити фундаментом всієї системи управління . Її перебудову Конфуцій пропонував почати з так званого виправлення імен , тобто з відновлення істинного , першого сенсу існуючих у суспільстві титулів і випливають з них обов'язків. " Государ повинен бути государем , сановник - сановником , батько - батьком , син - сином " . Государю ставилося в обов'язок ставитися до підданих , як до своїх дітей. Він повинен піклуватися про достаток продовольства в країні , захищати її зброєю і виховувати народ. Виховання підданих - найважливіша державна справа , і здійснювати його треба силою особистого прикладу . " Керувати - значить чинити правильно " . У свою чергу , народ зобов'язаний проявляти синівську шанобливість до правителів , беззаперечно їм коритися. Прообразом організації державної влади для Конфуція служило управління в сімейних кланах і родових громадах ( патронімію ) . Концепція мислителя представляла собою одну з найбільш ранніх спроб обгрунтувати ідеал патерналістської держави .

Опис ідеального суспільства Конфуцій конкретизував у вченні про правила ритуалу , яким відводилася роль нормативної системи держави . Конфуцій був рішучим противником управління на основі законів. Він засуджував правителів , які робили ставку на страхітливі правові заборони , і виступав за збереження традиційних релігійно- моральних методів впливу на поведінку китайців. "Якщо керувати народом за допомогою законів і підтримувати порядок за допомогою покарань , народ прагнутиме ухилятися (від покарань) і не відчуватиме сорому. Якщо ж керувати народом за допомогою чесноти і підтримувати порядок за допомогою ритуалу , народ буде знати сором і він виправиться " . Перелік конфуціанських правил поведінки охоплював приписи щодо виконання ритуальних і культових обрядів ( шанування духів , культу предків) , моральні настанови і норми звичаєвого права . Підкреслюючи своє схиляння перед старовиною , Конфуцій закликав відновити правила , що існували за часів кращих правителів династії Чжоу.

На сторінках книги " Лунь юй " висловлена ​​думка про те , що необхідність в державному управлінні відпаде взагалі , якщо правила ритуалу будуть всіма дотримуватися. Конфуцій і його послідовники не виключали , однак, що для настання тієї щасливої ​​пори будуть потрібні каральні походи проти непокірних . Головне в тому , вважали вони , щоб розпорядження про каральні походах віддавав благородний і люблячий свій народ государ , а не правителі доль або сановники . Застосовувати покарання потрібно по- батьківськи , тобто з любов'ю до людей. Конфуціанське вчення відкидало тим самим свавілля адміністрації , особливо на місцях , обмежувало свавілля государя певними моральними рамками.

Політична програма раннього конфуціанства в цілому була консервативною , хоча в ній містилися і прогресивні ідеї. Проведена на практиці , вона сприяла закріпленню патріархальних відносин , утвердженню панування спадкової аристократії. Конфуціанські ідеї оновлення правлячого стану за рахунок представників непривілейованих шарів не могли привести до радикальної перебудови в державі , бо останні , будучи виховані на давніх традиціях , самі перетворювалися на активних захисників організації влади , яку обстоювала родовита знати . Концепція висунення справедливих припускала лише ослаблення конфліктів між старою і новою аристократією.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое