Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
107.25 Кб
Скачать

8 . Політична і правова ідеологія Буддизму

У боротьбі проти жрецької релігії сформувався буддизм. Ранній буддизм представляв собою релігійно- міфологічне вчення Як центральної їм була висунута ідея звільнення людини від страждань , причиною яких є мирські бажання . Попередньою умовою порятунку буддисти оголосили вихід людини зі світу і вступ його в чернечу громаду. У ранньому буддизмі існували дві системи релігійно- моральних приписів : одна - для членів чернечої громади , інша - для мирян.

У буддійські чернечі громади допускалися тільки вільні ( рабів не брали ) . Вступник громаду повинен був відмовитися від сім'ї і власності , перестати дотримуватися розпорядження своєю Варни. "Я називаю брахманом того , хто вільний від прихильностей і нічого не має , " - говорить в каноні Будда. "Але я не називаю людини брахманом тільки за її народження або за його мати". Засновники буддизму стверджували , що домогтися порятунку можуть не тільки брахмани , а й вихідці з інших каст , якщо вони отримають статус архата ( брахмана ) в результаті духовного подвижництва . Чернече життя детально регламентувалася .

Правила ж для мирян докладно не розроблялися і багато в чому були запозичені з традиційних норм ведичної релігії. Своєрідність буддійських поглядів на касти виявлялося лише в тому , що першими в переліку Варн називалися замість брахманів кшатрії " Існує чотири касти , - проповідував Будда , - кшатрії , брахмани , вайш'ї і шудри. Серед чотирьох каст кшатрії і брахмани мають перевагу "

Спочатку буддизм відбивав погляди рядових хліборобів - общинників і міської бідноти . До його складу увійшли багато уявлень , що виникли на грунті общинних порядків , пережитків племінної демократії і патріархальних традицій. Наприклад , перші царі зображалися виборними і правили в повній згоді з народом

10 . Політико- правові концепції Даосизму

Виникнення даосизму традиція пов'язує з ім'ям напівлегендарного мудреця Лао- цзи , який жив за переказами в VI ст. до н.е. Йому приписують складання канонічного трактату " Дао де цзин " ("Книга про дао і де " ) .

Ідеологія раннього даосизму відображала погляди мелковладетельной знаті і общинної верхівки , їх протест проти надмірного збагачення правителів , посилення чиновницького апарату і розширення державної діяльності. Документи, що втратили свій колишній вплив , ці шари домагалися реставрації патріархальних порядків .

В основі вчення лежить поняття "дао" (буквально - шлях). Воно було запозичене з традиційних китайських вірувань , де означало правильний життєвий шлях людини чи народу , відповідний велінням неба Переосмислюючи це поняття , засновники даосизму прагнули розвінчати ідеологію правлячих кіл , і в першу чергу офіційний релігійний культ з його догмами про "небесної волі " і " государі - сина неба " , дарующих закони дао народу . Дао в інтерпретації послідовників Лао- цзи - це абсолютне світове початок. Воно передує небесному владиці і перевершує його своєю міццю. Дао - джерело всього існуючого , нескінченний потік природного виникнення і зміни всіх явищ , їх переходу з одного в інше , [ c . 27 ] вічний круговорот народження і смерті. Людині воно постає у вигляді надприродного закону , керуючого світом. Перед обличчям цієї всепроникною сили людині залишається лише усвідомити свою нікчемність і спробувати шляхом звільнення від пристрастей продовжити собі життя .

Існуючі в суспільстві недоліки даоси пояснювали тим , що люди , віддавшись суєтним бажанням , відійшли від первісної простоти , розірвали природні узи , що скріплюють їх із землею , і замість мудрості покладаються на знання. Причиною суспільних негараздів є перехід від початкового злиття людини з дао до розвитку його здібностей і знань.

Мудрий государ , повчали даоси , править країною за допомогою методу недіяння , тобто утримуючись від активного втручання в справи членів суспільства Лао- цзи засуджував сучасних йому правителів за те , що вони занадто діяльні , встановлюють багато податків і заборонних законів , ведуть нескінченні воїни . " Найкращий правитель той, про якого народ знає лише те , що він існує".

Лао- цзи закликав знати і правителів " селитися ближче до землі" , відновити порядки, що існували в давнину , коли люди жили невеликими розрізненими селищами , відмовитися від використання знарядді праці і відучити народ від знанні " В давнину ті , хто слідував дао , що не освічували народ , а робили його неосвіченим . Важко керувати народом , коли у нього багато знань " .

Соціально-політична концепція даосизму представляла собою реакційну утопію. Її живили умонастрої тих верств родовитої знаті і общинної верхівки , положення яких було підірвано зростаючим майновим і соціальним розшаруванням . Не володіючи реальною силою для боротьби з новою аристократією , ці шари претендували на роль зберігачів священної мудрості , не доступної іншим. Одночасно вони прагнули поправити і свої майнові справи , зрівнятися з аристократією багатства , використовуючи для цього і общинні традиції взаємодопомоги.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое