Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
107.25 Кб
Скачать

19 . Політико-правові ідеї Полібія

Під впливом стоїцизму сформувалася концепція Полібія (приблизно 200-120 рр. . До н.е.) , останнього великого політичного мислителя Стародавньої Греції. Основний мотив написаної ним "Історії" в 40 книгах - шлях римлян до світового панування.

Ілюмінація історичного процесу у Полібія спирається на уявлення стоїків про циклічному розвитку світу . Він виходить з того , що суспільне життя існує від природи і прямує долею. Подібно живим організмам , всяке суспільство проходить стану зростання , розквіту і , нарешті , занепаду . Завершуючись , цей процес повторюється спочатку . Розвиток суспільства Полібій трактує як нескінченний рух по колу , в ході якого " ​​форми правління змінюються , переходять одна в іншу і знову повертаються" .

Кругообіг політичного життя проявляється в послідовній зміні шести форм держави . Першою виникає монархія - одноосібне правління вождя або царя , засноване на розумі . Розкладаючись, монархія переходить в протилежну їй форму держави - ​​в тиранію. Невдоволення тиранами призводить до того , що благородні мужі скидають за підтримки народу ненависного правителя. Так встановлюється аристократія - влада небагатьох , переслідують інтереси загального блага. Аристократія у свою чергу поступово вироджується в олігархію , де правлять небагато , використовуючи владу для користолюбства . Своєю поведінкою вони збуджують невдоволення натовпу , що неминуче призводить до чергового перевороту. Народ , не вірячи більше в правління царів або небагатьох , покладає турботи про державу на самого себе і засновує демократію. Її збоченням є охлократія (панування черні , натовпу) - найгірша форма держави . "Тоді оселяється панування сили , а збирається навколо вождя натовп здійснює вбивства , вигнання , переділи землі , поки не здичавіє абсолютно і знову не набуде собі володаря і самодержця " . Розвиток держави повертається тим самим до свого початку і повторюється , проходячи через ті ж щаблі.

Подолати кругообіг політичних форм здатний тільки мудрий законодавець . Для цього йому необхідно , запевняв Полібій , встановити змішану форму держави , яка поєднуватиме початку монархії , аристократії і демократії , щоб кожна влада служила протидією інший. Така держава " незмінно перебувало б у стані рівномірного коливання і рівноваги". Історичні приклади змішаного ладу Полібій знайшов у аристократичної Спарті , Карфагені , на [ c . 61 ] Криті. При цьому він особливо виділяв політичний устрій Риму , де представлені всі три основні елементи : монархічний ( консулат ) , аристократичний (сенат ) і демократичний ( народні збори ) . Правильним поєднанням і рівновагою цих влади Полібій і пояснював могутність римської держави , яка підкорила "майже весь відомий світ " .

Теоретичні погляди Полібія на розвиток держави суперечили його ж власними спостереженнями над конкретними фактами з історії виникнення різних видів державної влади. Його побудови , як і попередні теорії " змішаного держави" ( Платона , Аристотеля) , були покликані обгрунтувати панування аристократії. Творив в епоху втрати грецькими полісами незалежності , Полібій виступав з аристократичних позицій проримской орієнтації і закликав греків підкоритися завойовникам.

Політична концепція Полібія послужила одним з сполучних ланок між політико- правовими вченнями Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое