Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomia_novaya.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
154.74 Кб
Скачать

42.Развитие форм обмела

Процес історичного розвитку форм обміну є логічним відображенням закономірного руху, фіксуючи реальні історичні переходи. Інакше кажучи, у цьому процесі реалізується єдність логічного та історичного. Узагальнено його можна представити у вигляді логіко-історичної схеми:

I. Обмін діяльністю.

II. Продуктообмін.

1. Натуральний обмін (нееквівалентний):

1) замкнута, або внутрішня, форма;

2) розірвана, або зовнішня, форма;

3) відокремлена форма.

2. Товарообмін (еквівалентний за вартістю):

проста, одинична, або випадкова, форма вартості;

повна, або розгорнута, форма вартості;

загальна форма вартості.

A. Грошово-товарна форма:

а) грошово-металева;

б) грошово-зливкова;

с) грошово-монетна;

B. Знакова форма:

а) монетно-знакова;

б) паперово-кредитна;

с) розрахунково-знакова.

С. Ідеальна форма вартості.

3. Працеобмін (еквівалентний за працею):

обмін праці на товар;

обмін праці на продукт;

обмін праці на працю. III. Обмін здібностей.

Кожна з цих форм стверджується лише тоді, коли вичерпує свій зміст попередня. Так, перехід до працеобміну передбачає вичерпування вартісно-еквівалентних зв'язків і соціалізацію виробництва. Спроба ж соціалістичних перетворень у СРСР не спиралася на розвинені матеріальні передумови. Форма працеобміну була накладена на різні рівні усуспільнення виробництва, що об'єктивно відповідали досить широкому історичному діапазонну форм обміну, — від натуральних зв'язків і до паперово-кредитної і розрахунково-знакової форм вартості. Але навіть останні не були цілком адекватними працеобміну. Накладення вищої форми обміну на неадекватний їй зміст, по-перше, призвело до порушення вартісного механізму досягнення пропорційності (через відхилення від неї) і зробило можливим тривалий диспропорційний розвиток, який, однак, не міг бути нескінченним і загрожував глибокими кризовими явищами. По-друге, це позбавило безпосередніх виробників активних економічних стимулів до розвитку продуктивних сил і врешті-решт спричинило тривалий застій. По-третє, це призвело до формального нівелювання економічного становища різних груп населення без урахування їхнього місця і ролі в реальному процесі поділу праці й усуспільнення виробництва. Але оскільки таке нівелювання здійснювалося не на економічній, а на формальній, адміністративній основі, то воно створило умови для того, щоб суб'єкти адміністративної системи зайняли привілейоване економічне становище.

Накладення форми працеобміну на неадекватний йому рівень усуспільнення виробництва зумовило виникнення системи перекручених економічних форм, про що свідчили, наприклад, валова орієнтація, витратний характер економіки, що суперечить самій її сутності, існуючі тоді форми зв'язку між податками і цінами та ін. Ці перекручені форми стали необхідними опосередковуючими ланками між реальним змістом та неадекватними йому формами економічних відносин.

У сучасних умовах в Україні необхідно знайти для кожного з рівнів розвитку виробництва відповідну форму обміну, починаючи з форм, що обслуговують звичайні вартісно-еквівалентні зв'язки, і закінчуючи розвитком форм — реального працеобміну. До того ж кризові явища в економіці України відновили форми обміну, які, здавалося б, уже назавжди відійшли в минуле: тракторний завод, наприклад, обмінює свою продукцію безпосередньо на сільськогосподарські продукти для своїх працівників, на метал тощо. Тому в сучасних умовах створилась унікальна ситуація, коли існує весь спектр історичних форм обміну, — від найдавніших (працівники промислових підприємств вирощують у підсобному господарстві сільськогосподарську продукцію, яку потім розподіляють між собою, що відповідає трохи модернізованій замкнутій формі натурального обміну) до найсучасніших (Україна прийняла спеціальне рішення про розвиток електронної системи розрахунків).

43Обмен деятельностью — один из разновидностей разделения труда, за которым происходит взаемообен результатами производственной деятельности в форме продуктов труда (товаров или услуг) одной или нескольких областей народного хозяйства.

Так, для предприятий машиностроительных областей промышленности используют металл предприятий металлургической промышленности и вместе с тем изготовляют оборудование для металлургических заводов. Для рационального обмена деятельностью нужна также определенная организация общественного производства.

Действуя на природу, люди вместе с тем вступают в определенные взаимоотношения между собой. Такие отношения называются производственными, или отношениями экономической собственности. Они формируются и развиваются во всех сферах общественного воспроизведения, т.е. в непосредственном производстве, обмене, распределении и потреблении. Поэтому их можно определить как отношения между людьми в процессе производства, обмена, распределения и потребление материальных благ и услуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]