Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ, Історія України.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
150.3 Кб
Скачать

Тема хіі Криза тоталітарної системи. Ідейна та громадська боротьба за державну

незалежність (1945 – 1991 рр.)

Посилення сталінського диктату в Україні у воєнні роки. Зміна геополітичного становища України. після закінчення війни та українське питання. Наступ реакційних сил на спроби лібералізації політичного режиму в повоєнні роки.

Політична ситуація в Західній Україні. Утвердження радянського тоталітаризму на західноукраїнських землях. Підпільно-партизанська боротьба ОУН – УПА в середині 50-х – середині 60-х років.

Політична ситуація в Україні в період лібералізації тоталітарного режиму (в середині 50-х – середині 60-х років). Україна після смерті Сталіна. Критика культу особи . Шестидесятники, самвидав, дисидентський рух як вияв політичної опозиції комуністичному режимові в Україні. Зміни в кремлівському керівництві в жовтні 1964 р. та їх політичні наслідки для України.

Наростання кризи в Україні. Посилення реакції в духовному житті. Нові тенденції в діяльності українського опозиційного руху.

Україна на шляху до свободи і незалежності (1985 –1991). Наростання кризових явищ у політичному житті України. Радикальна активізація суспільно-політичних рухів в Україні.

Культурне життя в Україні у другій половині 40-х – на початку 50-х років. Відбудова системи освіти. Впровадження обов’язкового семирічного навчання дітей. Розгром генетики та “лисенківщини” в Україні. Боротьба влади з “космополітизмом”. Ідеологізація культурного життя в 1953-1964 рр. Науково-технічна революція і наука в Україні. Розвиток кібернетики. Стан суспільних наук. Початок десталінізації та пожвавлення літературно-мистецького життя. "Відлига”. “Шестидесятники”. В.Симоненко, Л.Костенко, Є.Сверстюк, І.Світличний, І.Драч та ін.

Культура в Україні середини 60-х – 80-х років. Стан освіти. Русифікація в Україні. Наука: здобутки й проблеми. Зростання ідеологічного тиску на освіту й науку. Література. Репресії щодо письменників.

Тема хііі Розбудова Української незалежної держави (1991-2010 рр. )

Національне пробудження українського народу. Проголошення незалежності України. Загальноукраїнський референдум 1 грудня 1991 р.

Суспільно-політичне життя в Україні в 90-ті роки. Вибори першого Президента України. Соціально-політичне становище в незалежній Україні. Конституційний процес та особливості Конституції України 1996 р. Вибори до Верховної Ради 1998 та 2002 та 2006 рр.

Вибори Президента України 1999 р. Політична ситуація в Україні у 2000 – 2004 рр., причини її загострення.

Основні події політичного життя України наприкінці 2004- у 2010 рр. Президентські вибори восени 2004 р. “Помаранчева революція”. Політична і економічна ситуація в країні у 2005 – 2010 рр. Розклад політичних сил на президентських виборах 2010 р.

Політичні партії в Україні. Параметри життєдіяльності політичних партій.

Національно-культурне Відродження. Стан та проблеми освіти. Реформування освітньої сфери. Розвиток науки. Здобутки літератури, мистецтва, фізичної культури й спорту.

Розділ іу. Зміст лекційної частини курсу.

Модуль І. Стародавня та середньовічна історія України (до другої половини XVII ст.)

Лекція № І. Вступ. Історія України як наука.

1.Завдання курсу “Історія України”.

2.Періодизація історії України.

3.Джерела та література.

ТЕМА І. Найдавніші цивілізації і стародавні держави на українських землях (УІІ ст. до н.е. – ІХ ст. н.е.).